9 Mart 2014 Pazar

İstanbul Modern’in yetişkinlere yönelik atölye programları ve seminerleri sürüyor

Atölye Modern bahar dönemi başlıyor
İstanbul Modern’in atölye ve seminer programı Atölye Modern’in bahar dönemi 11 Mart 2014’te başlıyor. Atölye Modern programı, katılımcıların yazar Mario Levi’nin yönetiminde yazın alanındaki sınırlarını geliştirebilecekleri Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, sanatı, fikirler tarihinin bir parçası olarak okumaya davet eden Yrd. Doç. Dr. Nusret Polat’ın yönetiminde yeni içeriğiyle 2.dönemi gerçekleşen Sanatsal Düşünce Semineri ve Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) ile işbirliğinde Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi ve Türkiye’de Çağdaş Sanat Tarihi adlı programlarıyla sekizinci seminer dönemine devam ediyor.

Günümüz sanatının anlatılarını yorumlamada yakın tarihe ilişkin güncel bir bakış açısı sunan Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi ve Türkiye’de Çağdaş Sanat Tarihi seminerleriyle Atölye Modern; sanatçılarla, sanat tarihçileriyle ve sanatın farklı alanlarından diğer aktörlerle katılımcılarını keşfe, analize ve sanatsal deneyime davet ediyor. Modern ve Çağdaş Sanat Tarihiprogramının seminerlerini Yrd. Doç. Dr.Esra Aliçavuşoğlu, Prof. Dr.Uşun Tükel, Öğr. Gör.Fırat Arapoğlu ve Yrd. Doç. Dr.Osman Erdensunuyor.Türkiye’de Çağdaş Sanat programının gündüz ve akşam seminerleri ise Doç. Dr.Burcu Pelvanoğlu  tarafından yürütülüyor.

İstanbul Modern, Atölye Modern ile bugüne kadar gerçekleştirdiği kuramsal ve uygulama odaklı programlarını katılımcıların deneyimleri ve beklentileriyle geliştirerek çeşitlendirmeyi sürdürüyor.

Atölye Modern programları İstanbul Modern üyelerine %10 indirimlidir.
Atölye Modern’in atölye ve seminerleri ücretlidir. Katılımlar kontenjanla sınırlıdır.
Rezervasyon ve detaylı bilgi için: 0212 334 73 48 ve atolyemodern@istanbulmodern.org


AICA TÜRKİYE İŞBİRLİĞİYLE SANAT TARİHİ SEMİNERLERİ

Alanlarında uzman sanat tarihçileriyle yürütülen Sanat Tarihi Seminerleri katılımcılarına, sanat tarihine giriş yapma, tarihsel bağlamlar oluşturma ve sanatta yeni okuma biçimleri geliştirme olanağı sunuyor.

MODERN VE ÇAĞDAŞ SANAT TARİHİ SEMİNERLERİ

Gündüz Programı:
Etkinlik Süresi: 10 Hafta

11 Mart – 13 Mayıs 2014
Salı günleri, 10.30 – 12.30
(25 Mart ve 01 Nisan 2014 tarihlerindeki seminerler 10.00 – 12.00 saatlerinde diğer seminerler 10.30-12.30 saatlerinde gerçekleştirilecek.)

Akşam Programı:
Etkinlik Süresi: 10 Hafta

19 Mart – 11 Haziran 2014
Çarşamba günleri, 19.30 – 21.30
(23 Nisan, 7 Mayıs, 21 Mayıs 2014 tarihinde seminer düzenlenmeyecek.)

Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi başlıklı program, 19. yüzyıldan günümüze Batı sanatının evrelerini, sanat üretimindeki estetik kaygıların değişimini, sanat, sanatçı ve sanat izleyicisi arasındaki ilişkilerin nasıl evrildiğini ayrıntılı olarak ele alıyor. Programın ilk yarısında modern sanat kronolojik olarak konu edilirken, ikinci yarısında ise çağdaş sanat tematik olarak işleniyor.

Bu seminer programı bir süreklilik ilişkisi içinde olan modern sanatı ve çağdaş sanatı karşılaştırmalı olarak inceliyor. Seminer, katılımcılarına, Modern sanatın avangard akımlarını, bu akımlardan beslenerek şekillenen çağdaş sanatı ve çağdaş sanatın modern sanatla tepkisel ilişkisini değerlendirme olanağı sunarken, katılımcılar günümüz sanat ortamını kavramada temel adımlar atıyor.

Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi programının 1. ve 2. seminerlerini Yrd. Doç. Dr.Esra Aliçavuşoğlu (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi), 3. ve 4. seminerlerini Prof. Dr.Uşun Tükel (İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü), 5. ve 6. seminerlerini Öğr. Gör.Fırat Arapoğlu (İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi), 7., 8., 9. ve 10.  Seminerlerini ise Yrd. Doç. Dr.Osman Erden (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü; Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) Türkiye şubesi başkanı) sunmaktadır.

Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi seminerleri sinema salonunda gerçekleşiyor.

TURKİYE’DE ÇAĞDAŞ SANAT SEMİNERLERİ

Gündüz Programı:

Etkinlik Süresi: 10 Hafta

14 Mart -06 Haziran 2014
Cuma günleri, 10.30-12.30
(21 Mart, 11 Nisan, 23 Mayıs 2014 tarihlerinde seminer düzenlenmeyecek. )

Akşam Programı:

Etkinlik Süresi: 10 Hafta

11 Mart – 13 Mayıs 2014
Salı günleri, 19.30 – 21.30
Türkiye’de Çağdaş Sanat başlıklı program, kaynakları ve dinamikleri, dünya sanatındaki yeri, ilk örneklerinden günümüze gelişimi ve tarihsel okuma biçimleri bakımından Türkiye’de modern resmin doğuşunu ve çağdaş sanatın gelişimini etraflıca işliyor. Sanatın yeni ve çağdaş oluşumlarını, son yıllardaki dinamiklerini ve günümüz sanatını ele alıyor. Batı sanatı ile karşılaştırmalı örneklerin de incelendiği program, katılımcıların disiplinlerarası okumalarla Türk resminin kültürel ve ekonomik gelişimini anlamalarına ve sosyo-kültürel analizlerle yeni bakış açıları geliştirmelerine aracı oluyor.
Programda ele alınacak başlıklar arasında Batılılaşma dönemi ve Osmanlı’da resim sanatının doğuşu; Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmed Paşa, Süleyman Seyyid, Halil Paşa gibi ustalar; Çallı Kuşağı sanatçıları; Cumhuriyet Dönemi’nde sanatçı gruplaşmaları ile Türkiye’de Çağdaş Sanat yer almaktadır. Programın ilk 3 haftasında Türkiye’de plastik sanatların doğuşu, gelişimi ve modern sanatın kurucu işlevi, kalan 9 haftasında ise 1950 sonrası yaşanan kültür politikaları ve bu politikaların sanata yansıması, yeni eğilimler, yeni sergileme pratikleri ve küresel dünyada sanatın yayılımı ele alınıyor.
Türkiye’de Çağdaş Sanat programının gündüz ve akşam seminerleri Doç. Dr.Burcu Pelvanoğlu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü; Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği [AICA] International Başkan Yardımcısı) tarafından yürütülüyor.
Türkiye’de Çağdaş Sanat seminerleri sinema salonunda gerçekleştiriliyor.

YARATICI YAZARLIK ATÖLYESİ: MARİO LEVİ İLE

Etkinlik Süresi: 8 Hafta

12 Mart – 7 Mayıs 2014
Çarşamba günleri, 19.30 – 21.30
(23 Nisan tarihinde seminer düzenlenmeyecek.)

Yaratıcı Yazarlık Atölyesi farklı yazı türlerinin, yazar Mario Levi’nin denetiminde, tüm katılımcılar tarafından paylaşıldığı bir seminer ve sohbet dizisi. Atölye, katılımcıların sadece yazı alanındaki sınırlarını genişletmeyi değil, kendilerini daha iyi tanımalarını da hedefliyor.
Atölye öncelikle bir hikâyesi olduğuna inananlara, nasıl bir yolda yürüyebileceklerini gösteriyor. Katılımcılar, yaratım sürecine ilişkin sorularının yanıtlarını bu programda arayabilecek. Yazan ama bazı engelleri aşamadığını hisseden, yaratma sürecinde neler yaşandığını merak eden, yıllardır yazmayı erteleyen veya yazamadığı bir romanı olduğunu düşünen herkes bu programa katılabiliyor.

Program, İstanbul Modern Eğitim Odası’nda gerçekleştiriliyor. Bu programa en fazla 12 katılımcı kabul ediliyor.


SANATSAL DÜŞÜNCE SEMİNERİ: NUSRET POLAT

Etkinlik Süresi: 8 Hafta

13 Mart – 8 Mayıs 2014
Perşembe günleri, 19.30-21.30
(1 Mayıs tarihinde seminer düzenlenmeyecek.)

Yrd. Doç. Dr. Nusret Polat (Okan Üniversitesi Sanat ve Tasarım Yönetimi Bölüm Başkanı) tarafından gerçekleştirilen Atölye Modern programlarından biri olan Sanatsal Düşünce Seminerinin 2. bölümü, yeni içeriğiyle katılımcılarını modernite içinde, sanat tarihi ile sanata ilişkin fikirlerin tarihi arasındaki bağlantı noktalarını göstermeye ve sanatı, fikirler tarihinin bir parçası olarak okumaya kaldığı yerden devam ediyor.

Sanatsal imgelerin arkasındaki estetik, metafizik, sosyolojik ve siyasi fikirleri okuyabilmek; sanatı, günümüzde çokça ifade edildiği gibi disiplinler-aşırı bir alan olarak anlayabilmenin temelini oluşturuyor. Felsefe, sosyoloji, tarih, siyaset, antropoloji vb. gibi birçok farklı disiplin içinde barındıran çağdaş sanat, ancak bu alanlarla ilişkili bilgiler eşliğinde okunabildiği zaman anlaşılabiliyor. Sanatsal Düşünce seminerinin bu 2. bölümü; Greenberg, Benjamin, Warhol, Bourdieu, Foucault, Deleuze, Guattari, Beuys, Sarkis, Bourriaud gibi çağdaş sanat ve düşünce tarihinin önemli isimlerininin 20. yüzyılın ikinci yarısından günümüze düşünceye ve sanata yaptığı katkıların izini sürmeyi amaçlıyor.

Sanatsal Düşünce Semineri’ne katılım bir önceki dönemden bağımsızdır. Program, Eğitim Odası’nda gerçekleştiriliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder