13 Ocak 2015 Salı

NERELİSİN? NİMRİLİYİM !

NİMRİ KÖYÜ GERÇEK ADINA KAVUŞTU
Elazığ - Keban'a bağlı Nimri köyü, yerleşim yerlerinin adının Türkçeleştirilmesi politikası sonucu son yüzyılda ismi değiştirilen binlerce yerleşim yerinden biri. Köyün asırlardan beri NİMRİ olan ismi 70'li yıllarda köylülere sorulmadan idare tarafından değiştirildi. Üstelik kıt su kaynaklarına sahip olan köye ironik bir biçimde “PINARLAR” adı verildi. Ancak 70'li yıllardan bu yana Nimri ismi hafızalardaki, dillerdeki, yöredeki, sözlü tarihteki varlığını korudu.


1,5 yıl önce yönetimini daha genç ve aktif bir kadronun devraldığı, merkezi İstanbul’da bulunan ve Keban Pınarlar Köyü Dayanışma Derneği ismini taşıyan derneğimiz, Nimri isminin köye iade edilmesi konusunda harekete geçilmesi için kamuoyu yaratma çabalarına girişti. Köy Dayanışma Derneğimiz bu amaçla, köyümüzün gerçek ismini tekrar kazanması için Ekim 2013'te " NERELİSİN ? NİMRİLİYİM " başlıklı bir imza kampanyası başlattı. Köyden, İstanbul'dan, Ankara'dan, Adana'dan, Bursa'dan ve farklı bölgelerden kampanyaya çok sayıda imza geldi. Derneğimiz tarafından toplanan imzalar resmi başvurunun yapılması amacıyla, kampanyaya destek veren köy muhtarlığına teslim edildi. Köy muhtarlığı Mayıs 2014'te yetkili idari birimlere iletilmek üzere Keban Kaymakamlığı’na resmi başvuruda bulundu. Yapılan başvuru Aralık 2014’te idare tarafından kabul edilerek, Nimri ismi tekrar resmi olarak tanındı. Böylece NİMRİ GERÇEK ADINA KAVUŞTU.

Bir ismin tanınması, taşıdığı zaman, mekan, dil ve toplumsal belleğinin tanınmasıdır. Bu bakımdan köyümüzün gerçek isminin tekrar kazanılması büyük önem taşıyor. Bu sevindirici haberi kamuoyu ile paylaşmaktan mutluluk duyuyor, isimleri idari makamlar tarafından değiştirilmiş diğer yerleşim birimlerinin de en kısa zamanda gerçek isimlerine kavuşmalarını diliyoruz.Nimri isminin geri alınması için aktif olarak çaba gösteren Nimri Muhtarlığı’na, tüm köylülerimize, canı gönülden destek veren dostlarımıza, komşu köylere ve kasabalara yürekten teşekkür ediyoruz. En kısa zamanda Derneğimizin adının da Nimri olarak değiştirilmesi için gereken işlemleri başlatacağız. Her yaz "Nimri'ye Hep Birlikte" ismiyle düzenlediğimiz toplu köy seyahati sırasında Nimri tabelasını tüm Nimrililerle birlikte köy girişine asmak dileğiyle…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder