9 Ocak 2015 Cuma

TURİZMCİLER UMUT ÇAKIRHAN İSMİNDE BİRLEŞTİLER

Türkiye Turizminin Kültürel Miras bölümünde uzun yıllardır çalışan bir kişi olarak bugün, “Gelişmiş Ülke Türkiye”  için kilit taşı olan fakat bilinçli olarak ön plana çıkarılmak istenmeyen bir saha hakkında yazmak istiyorum. Gereken önem verilmediği gibi sanki bilerek ve istenerek göz ardı edilen bir saha. TURİZM.

Türkiye’de de, 80’li yıllardan sonra turizm büyük bir gelişme göstermiş ve ülkenin ekonomik sıkıntılar yaşadığı ağır dönemlerde dahi büyük bir döviz girdisi sağlayarak dış açıkların giderilmesinde, işsizliğin azaltılmasında, ödemeler bilançosunun iyileştirilmesinde önemli bir paya sahip olmuştur. Aklı yeten herkes, turizmin Türkiye ekonomisi içindeki yeri ve önemini, gelişimini ve temel ekonomik büyüklükler açısından durumunu analiz edebilecek niteliktedir. Turizmin sadece bikinili turistler olarak algılanmaması gerektiğini ise bu sektörün içinde dirsek çürütmüş turizmciler yıllar boyu hükümetlere anlatmaya çalışmışlardır. Durum ortada..
Türkiye’ye deki turizm çeşitliliği, gelen toplam yabancı turist sayısı, turizm geliri, turist başına harcama, turizmin milli gelir, ihracat ve toplam yatırımlar içindeki payı ile turizm tesis ve sayısını içeren söz konusu tüm veriler; turizmin 80’li yıllardan günümüze çok büyük bir gelişme kaydettiğini ve Türk ekonomisinin en önemli sektörlerinden biri olduğunu göstermiştir. Buna rağmen, hükümetlerin hatalı ve özensiz tutumları Turizm sahasına çok acı yansımıştır.

Turizm gelirleri ile turist sayısının daha da arttırılması, tarihsel zenginliğimizin ön plana çıkarılması, her bir köşemizin butik bir kişiliğe sahip olması açısından çevreyle uyumlu, rekabetçi ve sürdürülebilir politikalar izlenebilirse, Türkiye’nin ileri yıllarda uluslararası turizm gelirinden çok daha fazla pay alması mümkün olacaktır. Bu da, toplumsal refahı en kısa sürede yükseltecektir inancım hala kuvvetli. 

Ülkemizde turizm, milyonlarca etkileşimin bir arada ortaya çıktığı, kendine özgü tarihi ve dili olan ve çok sayıda insanın katıldığı bir kitle hareketi niteliğini kazanmıştır. Uçak şirketleri, deniz yolları, tren, kiralık araba şirketleri, seyahat pazarlamacıları ile sorunlara çare bulan kişiler, pansiyonlar, restoranlar ve toplantı merkezleri gibi kimi büyük kimi küçük iş kollarından oluşan 81 farklı alt sektörle bağlantılıdır ve bünyesinde daha farklı yüzlerce yan kuruluşu barındıran bir şemsiye görünümündedir. Ayrıca turizm, günümüzde telekomünikasyon ve enformasyondan sonra 21. Yüzyıla damgasını vuran, dünyanın üç temel hizmet sektöründen biri durumundadır. 

Yükselen refah düzeyine paralel olarak, seyahate ayrılan gelirin ve ulaşım olanaklarının artması ile büyüyen turizm pastasından en yüksek payı almak için turist çeken ülkeler arasındaki rekabetin de buna paralel olarak artacağı öngörülmektedir. Yani turizmin, eğer doğru devlet politikaları ile ülke ekonomisine çok büyük katkılar sağlayarak, kalkınmada önemli bir rol üstlendiğini belirtmek yanlış olmayacaktır. 
Turizm Sektörünün hükümet politikasının içerisinde doğru ve kuvvetli bir temsil ile dikkat çekeceğine inanıyorum. Fakat TBMM de aktif turizm sektöründen vekillerimizin sayısının çok az oluşu bu kamuoyunun sesinin cılız çıkmasına neden olduğu inancındayım. 

Bu günlerde beni bu sahada mutlu eden bir gelişmeyi sevinçle yakından takip ediyorum. Turizm sektörünün duayenleri, 2015 seçimlerinde TBMM de bir temsilcilerinin olabilmesi için kollarını sıvamış gözüküyorlar. 

Adayları yıllardır turizmin içinde yönetici pozisyonunda çalışmış, 2004 den itibaren 35 bin kişilik “Profesyonel Turizm Yöneticileri Birliği” nin kurucusu ve başkanı, TURKK - Turizm Kümelenmesi İnisiyatif Grubunun kurucusu, TurizmLive ve Voice of Turkey ( Türkiye’nin Sesi) haber portalının sahibi ve daha buraya sığdıramayacağım birçok özelliği yanında aktif siyasetin içinde yıllardır bulunan Sayın Umut ÇAKIRHAN beni adı gibi çok umutlandırıyor. 

Genç, dinamik ve donanımlı kişiliği ile bu yolda akılcı çözümler üreterek, mensubu bulunan Turizm ailesine büyük katkılar sağlayacak ve Türkiye’nin turizmine bakışına büyük gelişmeler kaydedeceğine inancım sonsuz. Kendisini bu yolda her anlamda destekleyen ve yanında olan değerli kişiler kendisine olan güvenimi bir kat daha artırmaktadır. Bugün sadece güvenebileceğimiz politika üretenlere ihtiyacımız olduğu bir zamanda ilaç gibi geliyor..


Umut Çakırhan adaylığını şöyle açıklıyor ‘’Ben bir amaç ve vizyon ile yola çıktım, Türk turizmini hak ettiği temsil noktasına taşımak, tüm paydaşların ortak aklı ile yasal düzenlemeleri oluşturmak ve 10 milyon kişiye iş ve aş sağlayan 35 milyar dolar döviz girdisi sağlayan sektörümüzün hak ettiği yere getirmek için. Bu göreve milyonlarca turizm çalışanımız ile yatırımcımızla, emeklimizle, alt ve yan sektörlerimizle beraberce talibiz’’


Sektörün köşe taşlarından Umut Çakırhan’a olan desteklerini ifade etmelerini istedik;
Sayın Mustafa YAHYAOĞLU (Diske bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı),’’Temsilde adaletin sağlanması turizm sektörünün temsilinin sağlanması ile gerçekleşebilir, Umut bey gerek bilgi yeterliliği, gerek donanım ve eğitimi ile mecliste bu denli büyük bir sektörü temsile uygundur. Umut bey’in başarısı her turizmci gibi benimde isteyimdir ve desteğimi kendisi için daima vardır’’ 


Cem POLATOĞLU (Turizm Köşe Yazarı, TURSAB eski başkan adayı) Bence Umut Çakırhan yalnızca CHP'li turizmciler tarafından değil tüm turizmciler tarafından desteklenmelidir. Otelcisi. Rehberi. Esnafı. Taşımacısı, acentesi, esnafı... Sonuçta aynı gemideyiz. Ancak davul bizde tokmak başkasında. Haydi, gemimizin dümenini de tokmağıda emanet edeceksek turizmcilere emanet edelim. Şimdi birlik zamanı, şimdi Umut Çakırhan’ın çevresinde birleşme zamanı, sandıkta onu destekleme zamanı’’

Hakkı GUMUŞTAŞ (Kültür Kentler Birliği Başkanı)’’Kültürel vizyonu az ya da olmayan, bırakın kitap yazmayı okumayı bile akıl edemeyenlerin, Türkiye’de sanatın-sanatcının yazarın, çizerin halini anlaması mümkün değildir. Umut ÇAKIRHAN Türkiye’de kültürel erezyonu durdurabilecek güçlerden biri olacaktır. Umut bey yazardır edebiyatçıdır, üstelik yeni değil edebiyatçı olma özelliğini atalarından     
 alır V.Nail Çakırhan’ın kaleminin gücünü taşıyor sanki içinde’’

Pınar ÇAMLAR (Marmaris HK derneği başkanı),  Sayın Umut Çakırhan  meclis çatısı altında biz turizmcilerin sorunlarının gerçek anlamda tartışılıp çözümler üretildiği bir mekanizma kurmamızın zamanı geldi. Dileğim Umut Çakırhan gibi vatansever ve onurlu daha pek çok turizmcinin meclise girmesi ve bizleri temsil ederek sorunların çözümü için çalışmalarıdır. Biz azınlık değiliz gerçekten büyük bir ekonomik gücüz hem de toplumsal gücüz. Fakat hep göz ardı ediliyoruz. Para kazandıran turizmcilerin mecliste sesi gür çıkmalı. Umut Bey’i sonuna kadar destekliyorum ve geleceğimiz için umut olduğuna inanıyorum. Çünkü kazanan tüm turizm camiası olacak’’

Nejat TURER (PTYB Profesyonel Turizm Yöneticileri Birliğini Yönetim Kurulu Üyesi)’’ Sektörümüzdeki herkesin koşulsuz bir şekilde, ulaşabildikleri her platformda desteklenmesi gereken bir adaydır Umut Çakırhan. Bunun için her zaman yanınızdayız... Sektörünü ve işini severek yapan her kişinin Umut Bey’in yanınız da olacağına inancım sonsuz’’

Nazmi BULDANLIOĞLU (Lefke Ünv. Turizm Otel İşl. Öğretim Görevlisi)’’ Bir değil 5, beş değil 10, on değil 20 Milletvekilimiz olmalı, Umut Çakırhan turizmciler için bu yolu açmış göstermiş hedefini ortaya koymuş, bildiğim- güvendiğim bir turizmci kardeşimdir, ona destek olmak turizmcinin ve turizmin gelişmesine destek olmaktır’’

Nevin Kalafatoğlu (Turizmci-Köşe yazarı)  ‘’Sektörün içinde bir bilen olarak mecliste olması bize güç verecek ayrıca bunca sıkıntılı günlerdeyken ülkem vatanım deyip bağrına taş bağlayanların kıymetini bileceğiz elbet. Bu kişi Umut Çakırhan dır. Her şartta nerede olursanız olun destekcisiyim, hem eğitimci yönünü ile milletvekilliği görevin de de örnek davranışlarda olacak ender insanlardan biri olacaktır Bunun için bir lider seçtik ve Umut Çakırhan’ın çevresinde toplandık’’ 


Sonuç olarak, Dünya turizminin odak noktalarından birini oluşturan Türk turizminin bundan sonraki amacı, büyüyen dünya turizm pazarındaki payını daha üst seviyelere çıkarmak olmalıdır. 

Bu durumda turizm, günümüz de döviz girdisini artırıcı ve istihdam sağlayıcı özellikleriyle ulusal ekonomiye katkıda bulunan, uluslararası kültürel ve toplumsal iletişimi sağlayıcı ve bütünleştirici etkisi ile dünya barışının korunmasında büyük payı olan bir sektör olarak daha etkin politikalarla ulusal düzeyde yönetilmelidir. Bu konuda Sayın Umut ÇAKIRHAN’a güveniyor ve sonuna kadar destekliyorum..

Haber: Y.Müh. İpek Dilek ALP - BM Uzman Liderler Eğitmeni



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder