8 Ocak 2015 Perşembe

SALT Araştırma Fonları 2015 başvuruları başladı

SALT, 2013’ten bu yana her yıl altı araştırma projesine toplam 60 bin TL değerinde fon desteği sağlıyor. SALT Araştırma Fonları’na ön başvuru yapmak için son tarih 16 Şubat.SALT’ın 2013 yılında oluşturduğu SALT Araştırma Fonları, mimarlık ve tasarım, sosyal ve ekonomik tarih ile güncel sanat alanlarında özgün belge edinimi ve araştırmayı hedefleyen projeleri destekler. Ayrıca, SALT Araştırma bünyesindeki arşivlerin değerlendirilmesine katkıda bulunur.


2015 yılında altı araştırma projesine 10.000 TL değerinde, toplam 60.000 TL’lik fon verilecektir. Fonlardan ikisi Türkiye’de mimarlık ve tasarım, ikisi sosyal ve ekonomik tarih, ikisi ise Türkiye’de sanat konulu araştırmalara yöneliktir. Başvurular iki aşamalıdır. 16 Şubat Pazartesi saat 18.00’e kadar yapılacak ön başvurular sonucunda konu, dönem ve araştırma alanının uygunluğu belirlenecektir. Araştırma projesinin ön kabulü durumunda, son başvuru tarihi 16 Mart Pazartesi saat 18.00’dir. Sonuçlar 21 Nisan Salı günü duyurulacaktır.

Seçici Kurul, Prof. Dr. Sibel Bozdoğan (Harvard University ve Kadir Has Üniversitesi), Merve Elveren (SALT Araştırma ve Programlar), Lorans Tanatar Baruh (SALT Araştırma ve Programlar), Doç. Dr. Meltem Toksöz (Boğaziçi Üniversitesi) ve Prof. Dr. Zeynep Yasa Yaman’dan (Hacettepe Üniversitesi) oluşmaktadır.

Türkiye’de mimarlık ve tasarım araştırmaları
1950’ler sonrasında basılı kaynakların dışında kalan konulara ilişkin araştırmalara ve/veya mevcut kaynaklara özgün yaklaşımlar sunan yeni çalışmalara açıktır. Tasarım nesnelerinden yapılı çevrede geniş coğrafyalara kadar her türlü ölçek araştırma konusu olarak seçilebilir.

Sosyal ve ekonomik tarih araştırmaları
Osmanlı İmparatorluğu’nun 19. yüzyılı ve/veya 20. yüzyıl Türkiye’sinin sosyal ve ekonomik tarihine ilişkin özgün araştırmalar ile SALT Araştırma bünyesindeki belgelerin kullanımıyla hazırlanan çalışmalara açıktır.

Türkiye’de sanat araştırmaları
1960’lardan bugüne bölgesel ve enternasyonal çerçeve ve ilişkiler içerisinde yerel sanat tarihleri yazımlarına, basılı veya bilinir kaynakların ötesinde özgün materyallerin araştırmasına açıktır.

Ön başvuru yapmak için: http://bit.ly/2015saf
SALT Araştırma Fonları 2015


Proje ölçütleri

SALT Araştırma Fonları, kâr amacı gütmeyen projelere verilir.
Fonlar, SALT’ın desteğiyle gerçekleştirilecek belirli bir araştırmaya yönelik olup, sadece belirtilen misyon dâhilinde kullanılabilir.
Başvuru konusunun SALT Araştırma ile ilişkilendirilmesi tercih edilir. Kurumun bünyesinde var olan veya süreçlendirilen arşiv ve araştırmalara yönelik başvurulara öncelik verilir.
Hangi nedenle olursa olsun ırk, dil, din, uyruk, kültür, yaş ve cinsiyete dayalı ayırımcılığı teşvik eden projeler hiçbir şekilde desteklenmez.


Nasıl başvurulur?

SALT Araştırma Fonları, 12 aylık dönemlerde verilir.
SALT Araştırma Fonları'na bireysel ve/veya toplu başvuru yapılabilir.
Başvurular iki aşamalıdır:

o Ön başvuru 16 Şubat Pazartesi saat 18.00’e kadar http://bit.ly/2015saf adresi üzerinden yapılmalıdır.
o Araştırma projesi konu, dönem ve alan açısından 23 Şubat Pazartesi gününe kadar değerlendirilecektir.
o Ön başvurunun kabulü durumunda, son başvuru tarihi 16 Mart Pazartesi saat 18.00’dir. Başvurunun yapılacağı adres, ön başvuru kabul yazısı ile birlikte gönderilecektir.
o Sonuçlar 21 Nisan Salı günü duyurulacaktır.

Tüm başvurulara elektronik ortamda cevap verilir.
Gerek görüldüğü takdirde karşılıklı görüşme gerçekleştirilir; ek malzeme talep edilebilir.
Araştırmacılar, her dönem sadece bir başvuru yapabilir.
SALT çalışanlarının aile üyeleri ve akrabaları başvuramaz.


Hak kazananlar

SALT Araştırma Fonları’na hak kazanan araştırmacılardan ayrıca resmî belgeler talep edilecektir.
SALT Araştırma Fonları araştırmacılarının projeye ara verme veya bırakma kararı almaları durumunda fonun geri talebi söz konusudur.

Olanaklar

Fon kullanıcıları, SALT’ın teknik olanaklarından yararlanabilirler.

Proje süreci ve yeniden başvurular

SALT Araştırma Fonları araştırmacıları, süreç içerisinde SALT Araştırma ile iletişimde olurlar. Projenin sekizinci ayında SALT Araştırma’ya bir sunum yapar ve 300 kelimeyi geçmeyen bir rapor yazarlar.
SALT Araştırma Fonları araştırmacıları, projelerinin kapsamına göre sekiz aylık raporun ardından takip eden ikinci 12 aylık dönem için yeniden başvuru yapabilirler.
Araştırma dâhilinde çalışılan yeni arşivlerin korunması ve kamusallaştırılması söz konusu olduğunda SALT Araştırma’ya öncelik verilir.
Araştırma, fon desteğinden yararlanan araştırmacıya aittir ancak araştırmanın yer aldığı ortamlarda SALT Araştırma Fonları desteğinin anılması beklenir.
Araştırmanın yayımlanması ya da bir diğer kamusal aktarımı söz konusu olduğunda teklif öncelikle SALT’a yapılır.
SALT Araştırma Fonları araştırmacıları, projelerinin tamamlanmasından en az üç dönem sonra yeni bir konuyla başvuruda bulunabilirler.


Seçici Kurul
Bağımsız olarak görevlendirilmiş üç uzman ve iki SALT temsilcisinden oluşan Seçici Kurul, başvuruları profesyonel bilgi ve birikimleri dâhilinde değerlendirir, gerekli gördüğü durumlarda oturuma dışarıdan danışman davet edebilir.
Değerlendirmenin temel kriterleri, başvurunun niteliği ve SALT Araştırma’nın birikimleri ile yeni bilgi üretimine olası katkıya dayanır.
Başvuruların niteliğinin Seçici Kurul tarafından yeterli bulunmadığı durumlarda verilecek fon sayısının değiştirilmesi Seçici Kurul’un kararıdır.
Seçici Kurul üyelerinin görev süresi iki yıldır. Üyeler, başvuruları değerlendirmek üzere yılda bir kez toplanırlar. SALT Araştırma ve Programlar Direktörü, seçim hakkı olmaksızın kurul oturumuna başkanlık eder. Raporlama, SALT tarafından yapılır.
Seçici Kurul üyeleri başvuru yapamazlar.
Seçici Kurul üyelerinin başvuruyu gerçekleştiren kişilerle iş ve/veya eğitsel ilişki içerisinde olmaları tercih edilmez.
Seçici Kurul üyelerinden birinin eğitsel, kurumsal ve ailevi ilişkide olduğu bir kişinin başvurusunun değerlendirildiği durumda, üye karar sürecinde toplantı mekânından ayrılır ve karar sürecine dâhil edilmez.

Seçici Kurul üyeleri
Prof. Dr. Sibel Bozdoğan Harvard University Graduate School of Design ve Kadir Has Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde öğretim üyesidir. Disiplinler ve kültürler arası çerçevede modern mimarlık ve şehircilik tarihiyle ilgilenen Bozdoğan’ın son araştırmaları İstanbul’un kent tarihi, özellikle de mimarlık ve politika ilişkisinin tarihi üzerinedir.

Merve Elveren 2011’den bu yana SALT bünyesinde uzun süreli araştırma projelerinde çalışmakta ve SALT Araştırma ve Programlar Yönetmeni olarak görev yapmaktadır.

Lorans Tanatar Baruh 2011’den bu yana SALT bünyesinde tarih ve sosyal bilimler alanlarında programlar geliştirmekte ve SALT Araştırma ve Programlar Yöneticisi olarak görev yapmaktadır.

Doç. Dr. Meltem Toksöz Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyesi ve Asya Araştırmaları Merkezi’nin müdürüdür. Araştırmaları tarih yazımı, entelektüel tarih, iktisat tarihi ve son Osmanlı döneminde toplum ve devletin modernleşmesi konularına odaklıdır.

Prof. Dr. Zeynep Yasa Yaman Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde öğretim üyesidir. Çalışma alanlarını modernizm ve postmodernizm, modern sanat ve güncel sanat, Osmanlı ve Türk modernleşmesi, kültür ve sanat politikaları ve Türkiye sanatında kadın sorunları oluşturmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder