25 Ocak 2015 Pazar

Sivil Toplum Diyaloğu Başladı




Çorlu Gazetesi ve Bulgaristan'ın Burgas merkezli ulusal gazetesi Çernomorenski Far'ın (Karadeniz Feneri) işbirliğiyle düzenlenen Sivil Toplum Diyalogu-III Medya Hibe Programı Çerçevesinde Avrupa İçin Medya Girişimi adlı projenin resmi açılışı töreni gerçekleştirildi.  Proje, Trakya'da özel sektör bazında hem bir ilk hem de tek olması ile hibe programları arasında dikkat çekti.


Çorlu Belediyesi seminer salonunda gerçekleştirilen açılış toplantısı Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Kemaleddin Avcı, Çorlu Gazetesi İmtiyaz Sahibi Engin Anıl, Çorlu Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Göksel Gürsoy, Karadeniz Feneri Gazetesi Yöneticisi Dimitır Nikolov, Karadeniz Feneri Gazetesi Yayın Yönetmeni Yardımcısı Silvia Satorov, Projede görevli olan muhasebeci Seval Özel ve proje teknik asistanı Nasibin Kaya, gazete çalışanları, Çorlu'da faaliyet gösteren basın kuruluşlarının çalışanlarının katılımı ile gerçekleştirildi.



Toplantının açılış konuşmasını yapan Avrupa İçin Medya Girişimi adlı projenin koordinatörü Sezgin Engin; "Sivil Toplum Diyalogu-III Medya Hibe Programı Çerçevesinde Avrupa İçin Medya Girişimi adlı projenin resmi açılışına hoş geldiniz. Proje ile kısa bir özet vermem gerekirse, projemizin amacı medya kuruluşlarını desteklemek ve medya aracılığı ile toplumumuzu AB yolunda devam etmeye teşvik etmektir. Ayrıca, projemizle Çorlu ilçesinde bulunan diğer medya kuruluşları ile iş birliği içinde bulunarak iki ülke arasında ki medya köprüsünü kurmayı hedefliyoruz. Avrupa Birliği İçin Medya Girişimi Adlı Projeden Beklentimiz, Türkiye-AB ilişkileri hakkında yerelde halka doğru ve düzenli bilgi akışını sağlamak ve karşılıklı diyalog ve işbirliğini arttırıcı çeşitli etkinlikler düzenlemektir. Türk ve Bulgar medya kuruluşları arasında yenilikçi ve sürdürülebilir girişimler kurarak karşılıklı anlayışın ve ilişkiler ağının geliştirilmesidir" dedi.

Ardından konuşan Çorlu Gazetesi İmtiyaz Sahibi Engin Anıl, “Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen Sevil Toplum Diyalogu-III bünyesinde yer alan projemizi destekleyen başkanlığımıza buradan bir kez daha teşekkürlerimizi sunmak isterim. Bizlere inanarak ve güvenerek destekleyen Avrupa Birliği Bakanlığımızın yüzünü kara çıkartmamak adına elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Projemizle ilgili bilgi vermeden önce sizlere 50 yılı aşan yayın hayatımız hakkında kısaca bilgi vermek isterim. Az önce bahsettiğim gibi gazetemiz babam Aydın Anıl tarafından 1960 yılında kurulmuş ve yayın hayatına başlamıştır. Gazetecilik ilkelerini hiçbir zaman çiğnemeden, tüm zorluklara göğüs gererek bugünlere gelmiştir. Devraldığımız bu bayrağı başımız dik olarak taşımaya devam edeceğiz.
Basının toplumdaki ilk görevi olan bilgilendirmeyi en doğru şekilde yapmaya and içmiş olarak çıktığımız bu yolda elimizden gelen tüm gayretleri mesai arkadaşlarımızla vermekteyiz. İlk yıllarımızın çok zor şartlarda geçtiğini söylememize gerek yok sanırım. Teknolojinin ve imkanlarının kısıtlı olduğu o yıllarda verilen emekleri bugün hayretle ve gıptayla anıyoruz. Bugün içinde bulunduğumuz teknolojik şartlar altında bile yüzlerce zorlukla karşılaşıyoruz. Fakat meslektaşlarımızın özverili çalışmaları ve gayretleri sayesinde toplumumuza bilgi ve haberleri ulaştırıyoruz. Bu proje ile ilgili olarak bize düşen görev Avrupa Birliği konusunda halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmektir. Bu konu ile ilgili olarak temelden başlamak üzere bu sistemi öğrencilerimizden başlatmaya karar verdik. Medya sektöründeki görevlerimize gerek eğitim, gerekse sosyal açıdan fayda sağlayabilmek için bir dizi organizasyonlar oluşturduk. Bizler onlara yol gösterirken onların da AB konuları ile ilgili bilgilere ulaşmalarını sağlamak öncelikli hedefimizdir. Bizlere göstermiş olduğunuz ilgi ve alakadan dolayı teşekkür eder, saygılar sunarım” dedi.

Karadeniz Feneri Gazetesi Yöneticisi Dimitır Nikolov, yaptığı konuşmada, “Bugün böyle bir proje münasebetiyle sizlerin arasında olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Çernomorenksi Far Gazetesi yönetimi olarak bu projeyi burada hayata geçirdiğimiz için de kıvanç duyuyorum. Bizim gazetemiz bu sene 95. kuruluş yıl dönümünü kutlamıştır. Ben inanıyorum ki burada proje kapsamındaki ilk adımlarımızı attıktan sonra Çorlu Gazetesi ile birlikte ileriki dönemlerde de başka projelere de imza atacağımıza inanıyorum. Bu projenin faaliyetlerine bakılırsa en güzel yanlarından birinin gazetecilik okulunun burada ön plana çıktığını görüyoruz. Bizler genç nesli gazetecilik yolunda eğitmekte ve geliştirmekte böyle bir çalışmayı görev olarak kabul ediyoruz” dedi.

Projenin Bulgaristan Yöneticisi ve gazete muhabiri Vaselin Vasilev, “Sizlere Burgas Belediye Başkanının selamını getiriyorum. Bizler Çorlu'yu gezdikten sonra gayet güzel ve modern bir şehir olduğunu gördüm. Temennimiz komşuluk ilişkilerimizin bundan sonra da devam etmesidir. Burgas şehrimiz son yıllarda AB fonlarından yaklaşık 700 milyon leva(350 milyon Avro) hibe almaya hak kazanmıştır. Ve bu programlar sayesinde Burgaz şehrinde yapılan yatırımlar Burgaz şehrini son 3 yıl üst üste Bulgaristan da yaşanabilen en güzel şehir unvanı kazandırmıştır. Bizler Türkiye'nin Avrupa Birliği yolunda kat ettiği aşamayı can-ı gönülden destekliyoruz,” şeklinde konuştu.

Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan yaptığı konuşmada, “İki ülke arasındaki basın işbirliği projesini kutluyorum. Tahmin ediyorum ki bu ikili işbirliği iki komşu ülkedeki insanların ilişkilerinin geliştirilmesine katkıda bulunacaktır. Proje ortaklarına yapacakları çalışmalarda başarılar dilerim,” dedi.

Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Böyle bir Avrupa projesi münasebetiyle burada bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Sivil Toplum Diyaloğu başlığı adı altında sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek Avrupa Birliği ve Türkiye vatandaşlarının yakınlaşmasını sağlayacak olan bu projenin hayırlı olmasını diliyorum. İki komşu ülkenin geliştirilebilmesi adına biz kamu görevlilerine de önemli görevler düşmektedir. Genç gazetecilere yönelik bu projenin faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Çorlu Gazetesi, Karadeniz Feneri Gazetesi'nin kuruluşlarından günümüze kadar yürüttükleri yayın faaliyetleri hakkında bilgiler verildi. Ayrıca Çorlu ve Burgas şehirleri coğrafi, tarihi, kültürel ve sosyal yönleriyle slayt gösterisi eşliğinde tanıtıldı. Proje ortağı olan iki gazetenin yönetici ve muhabirlerinin proje hakkında görüşlerini ifade ettikleri videolar da izletildi. Türkiye ve Bulgaristan'da faaliyet gösteren iki gazetenin ilişkilerinin geliştirilmesini, bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmalarının sağlanmasını ve meslek hayatlarının başında olan basın mensupları ve gazetecilik öğrencilerine eğitim verilmesini kapsayan proje 14 Ocak 2016 tarihinde sona erecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder