24 Ocak 2013 Perşembe

SERHAD USLAN’DAN ERKEN REZERVASYON ÖNERİSİ


YAZ ERKEN REZERVASYON KAMPANYASINI TEMMUZ AYINA ÇEKMELİYİZ


Gelin  bir başlangıç yapalım ve 2014 yılı yaz erken rezervasyon kampanyasını 2013 yılı Eylül ayında başlatalım. Ondan sonraki sene de Temmuz ayına çekelim. Şu anda ülkemizde Aralık ayında başlayan yaz erken rezervasyon kampanyaları  dünyada tatilin başladığı tarihten 1 yıl önce başlıyor. Ülkemizde  İlk kez  2 ayla başlanmıştı. Şimdi gelinen noktada 6  ay kadar geriye yani Aralık ayına kadar geldi. Gittikce dünya standartlarına yaklaşmaya çalışıyoruz. Ancak çok yavaş gidiyoruz. Bu yavaşlık turizmin bazı kesimlerine zarar vermeye başladı.


Bana göre Yaz erken rezervasyon kampanyası ilk bakışta ters gibi gelmesine rağmen bizim ülkemizde de Haziran veya Temmuz gibi başlamalı. Şayet hal böyle olursa bu uygulama ile devamlı söylediğimiz turizmin ülkemizde 12 aya yayılması ve sürdürülebilir turizmin gerçekleşmesi daha gerçekci olur. Mevcut haliyle şuanda erken rezervasyonun Aralık ayında başlıyor olması başta kış turizmi olmak üzere termal, sağlık, doğa, treking ve kültür turları  gibi alternatif turizm kollarını  olumsuz etkilemektedir.


Mevcut uygulamada Acentelerin Kasım,Aralık hatta Ocak ayında  yaz otelleri erken rezervasyon kampanyalarında % 50  indirimleri piyasada dolaşırken tatilcilerin kış turizmine ve diğer turizm çeşitlerine maddi olanaklar göz önüne alındığında fazlaca ilgi göstermeyecekleri kaçınılmaz bir sonuçtur. Maalesef konunun bu yönü kaş yapalım derken göz çıkarmak gibi oldu dersek yanlış birşey söylemiş olmayız. Nitekim görüştüğüm bazı tur operatörleri bunu açıkca dile getirdiler. Sistemin daha sağlıklı çalışması, sürdürülebilir turizm ve turizmin 12 aya yayılması gibi düşüncelerin sadece söylemlerde kalmaması için doğru olan neyse onu yapmak gerekir diye düşünüyorum. Mademki erken rezervasyon tüm dünyada 1 sene önceden başlıyor o zaman bizimde biraz daha hızlanmamız ve tarihleri daha cesurca geriye çekmemiz gerekir. Yavaş hareket etmemizin yukarıda saydığım nedenlerden dolayı fayda değil sektör açısından zarar verdiğini  kabul etmeliyiz.
Gelin  bir başlangıç yapalım ve 2014 yılı yaz erken rezervasyon kampanyasını 2013 yılı Eylül ayında başlatalım. Ondan sonraki sene de Temmuz ayına çekelim. Hatta bunu önümüzdeki aylarda tüketicilere ilan edelim onları bu tarihlere şimdiden hazırlayalım.
Serhad USLAN  İlos Travel Yön.Krl.Bşk.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder