19 Ekim 2014 Pazar

Sürdürülebilir Bir Gelecek için Aile Çiftçiliği

Birleşmiş Milletler tarafından 2014'ün teması “Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı” olarak belirlendi. 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde, aile çiftçiliği kapsamında gıda güvencesi, tarımın yeniden ivme kazanması, sağlıklı bireyler yetişmesi ve yerel ekonominin canlanması konuları ön plana çıkarılıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nün önerisi çerçevesinde 2014 yılı, BM 66. Genel Kurulu tarafından Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı (AÇY) olarak ilan edildi. Bu gelişmenin ardından her yıl 16 Ekim'de çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü'nün 2014 ana teması ''Aile Çiftçiliği: Dünyayı besle, yeryüzünü önemse'' olarak belirlendi. Bu kapsamda gıda güvenliği, beslenme, istihdam, doğal varlıkların korunması ve doğru yönetimi, açlık ve yoksulluğun azaltılması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi hedefleniyor.

Aile çiftçiliği kırsal kalkınma ve gıda güvencesi için anahtar
Aile çiftçiliği, tarımsal üretim, balıkçılık, meracılık, ormancılık ve su ürünlerinin üretiminin tüm aşamalarında ailedeki iş gücünü kullanarak gerçekleştiriliyor. Gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimi sektöründe tarımın en etkin ve yaygın yapılardan birisi olan aile çiftçiliği, gıda güvenliği açısından önemlidir. Geleneksel olarak üretilen tarımsal ürünler ile gıda ürünlerinin ve biyoçeşitliliğin korunmasına katkı sağlarken, özellikle yerel ölçekli aile işletmeleriyle dengeli bir beslenmeye imkan sağlıyor. Aile çiftçiliği aynı zamanda yerel ekonominin canlanmasını sağladığı gibi tarımsal üretimin devamlılığı açısından da önemlidir.

Aile çiftçiliği, gıda güvencesini tehdit eden unsurları ortadan kaldıracak, tarımın yeniden ivme kazanmasına olanak sağlayacak, sağlıklı bireyler yetişmesine ön ayak olacak ve yerelde ekonominin canlanmasına katkı verebilecektir. Bunun için aile çiftçisi olan küçük tarım işletmelerinin sorunlarına yönelik olarak kamu, özel sektör ve STK’lar birlikte işbirliği geliştirilmelidir. Aile çiftçilerinin özelikle üretimden tüketime kadar olan süreçlerinde elde edilen deneyimlerinin birbirleri ile paylaşmaları kolaylaştırılıp, birbirlerinden faydalanmaları sağlanmalıdır. Aile çiftçilerinin, çiftçi örgütlerine, karar alıcılara, finans kuruluşlarına, medya ve halka ulaşmaları etkin bir biçimde sağlanmalıdır. Aile çiftçiliği teşvik edilmeli, desteklenmeli ve gelişmeleri sağlanmalıdır. Yine, özellikle tarımsal üretimde karşılaşacakları sorunlara teknik destek sağlanmalı ve üretim süreçlerinde yaşadıkları yetiştiricilik sorunları ivedilikle halledilmeli ve gerekli eğitimler verilmelidir. Bu eğitimlerde, sürdürülebilir ekolojik tarımsal üretim yöntemleri ile sağlıklı bitkisel üretim metotları öncelikle aktarılmalıdır.

Ulusal ve küresel ölçekte doğru tarım politikalarıyla, fırsatları belirleyen ve uygulayan, gıda güvencesini sağlayan politikalara ulaşmamızı aile çiftçiliği sağlayabilir. 2014 yılının Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı olarak belirlenmesi ile Dünya Gıda Günü’nde de küçük aile işletmeciliğinin küresel ölçekte sürdürülebilirliğinin sağlanması ve kırsal kalkınmanın etkin bir parçası olmasının önemine dikkat çekiliyor.  Konuya ilişkin değerlendirmelerini aktaran TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, sanayi devrimi ile ortaya çıkan ve sadece üretimde verimliliği esas alan yanlış tarım, çevre ve ekonomi politikalarının sürdürülemez düzeye ulaştığını belirtti. Kırsalda ve şehirlerdeki fakirlik, yoksulluk ve açlık dünyayı tehdit eder hale geliyor diyen Ataç, bu tehditle baş edebilmek ve gıda güvenliğini sağlayabilmek için özellikle küçük tarım işletmeleri olan aile işletmelerine yeniden gözlerin çevrildiğini ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder