16 Nisan 2014 Çarşamba

AÇIKEKRAN’DA AYŞE ERKMEN’LE “Seyahat Etmek ve Yaşamak”

Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, güncel sanatın önemli isimlerinden Ayşe Erkmen’in son sergisine ev sahipliği yapıyor. Ali Akay küratörlüğünde gerçekleşecek sergi, 16 Nisan-14 Haziran tarihleri arasında sanatseverlerle buluşurken, Erkmen’in sergi kapsamındaki videolarından biri Şekerbank’ın Türkiye genelindeki 9 şubesinde özel monitörler aracılığıyla izlenebilecek.

Güncel sanatın önemli isimlerinden Ayşe Erkmen, Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’nde gerçekleştirilecek kişisel sergisiyle sanat izleyicisini, seyahat etmek kavramı üzerine düşünmeye davet ediyor. Yaşamını ve çalışmalarını Berlin ve İstanbul’da sürdüren Sanatçı, Venedik Bienali’nde de Türkiye’yi temsil eden çalışmasıyla ve ödülleriyle tanınıyor. Ali Akay küratörlüğündeki yeni sergisiyle “Naif olmayan bir serbestleşme ve boş zaman hayali” ni tartışmaya açan sanatçı, dünya sinemasından seçtiği çeşitli imajlar ve şehir reklamlarıyla, özgürlük olarak sunulan tüketim dünyasına dikkat çekiyor.

Seyahat, genel olarak serbest kalma ve kafa dinleme anı olarak ele alınmasına rağmen Erkmen, sanatçının her zaman boş zamanı olduğunu ama her saniyesinin de bir düşünme anı olduğunu ortaya koyuyor. Serbestlik ve özgürlük olarak ele alınan zamanın, düşünceye ayrılmadığı takdirde tüketime taşındığını hatırlatıyor. Eğlence olarak duran anlar dahi hızlandırılmış bir oyun olarak, ‘şirket kültürü’ ve tüketimle işliyor. Erkmen, “Seyahat Etmek ve Yaşamak”  ile özgürlük hayalinin bile bir bedeli olduğu gerçeğiyle izleyiciyi yüzleştiriyor.

Sanatçı, “Bu özgürleşme mi?” sorusu aracılığıyla, şehir reklamcıları veya seyahat şirketleri tarafından kapılarak, tüketim döngüsünün içinde eriyen ‘boş zaman’ kavramına vurgu yapıyor.
“Seyahat Etmek ve Yaşamak” özgürleştiren deneyimler hakkında yeniden düşünmek üzere, Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’nde 14 Haziran’a kadar izlenebilecek. Pazar ve pazartesi günleri hariç her gün sanatseverlerle buluşacak olan sergi kapsamındaki “Yol” başlıklı video çalışması; galeriyle eş zamanlı olarak özel tasarlanmış monitörler aracılığıyla Şekerbank’ın İstanbul Feneryolu, Ankara Küçükesat ve Çankaya, Tekirdağ Alpullu, Ordu, İzmir, Bodrum, Mardin ve Edirne’de olmak üzere 9 şubesinde 24 saat izlenebilecek.

Videolar:
Sanatçı: Ayşe Erkmen
1) Ein Weg , Yol, Video Loop, 3' 45", 1999
2) Müßiggan, 30' 08", Video Loop, 2002-2003
3) Under the Same Sky, Aynı Göğün Altın, Video Loop, 2' 40", 2000-2001
4) Traveling and Living, Seyahat Etmek ve Yaşamak, Video, 24' 38" , 2008


Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi
Teşvikiye Cad. Karaosmanoğlu Apt. 37/1 Nişantaşı İstanbul, TR
0212 230 74 92 / info@acikekran.com.tr/ twitter.com/Acikekran https://www.facebook.com/SekerbankAcikEkran

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder