29 Nisan 2014 Salı

Türkmenistan At Bayramı’nı Coşkuyla Kutladı




TURİZMİN SESİ / ASUMAN DAĞISTANLI
Türkler, özellikle Orta Asya Türkleri, çağlar boyunca atları sosyal hayatın bir parçası olarak görmüş,atlara adeta bir dost, savaşlarda mücadelenin can yoldaşı gibi anlamlar yüklemişlerdir. Atlar tarih’te birçok destan da başkahraman olarak nitelenmiştir.Atlar özellikle Türkmenistan için çok daha önemli anlamlar ifade etmektedir.Türkmenler tarih boyunca atlara verdikleri önem sayesinde ticari,ekonomik,kültürel anlamda farklı bir konuma sahiptir.Dünyanın en değerli atları bu ülkede bulunmakta,hatta dünyada sadece bu ülkede At Bakanlığı bulunmaktadır.Dünyaca ünlü Ahal Teke atlarının yüzyıllardan beri cinslerini korumayı başaran Türkmenler bu atların en iyi şekilde yetiştirilmesi için çaba sarfetmektedirler.


Dünya’nın At Bayramını Kutladığı Tek Ülke Türkmenistan
Dünyada at bayramı’nın kutlandığı tek Ülke olan Türkmenistan’da 1992 yılından beri her Nisan ayının son Pazar günü Bedev Bayramı adı altında At Bayramı tüm coşkusuyla kutlanmaktadır.Bu yıl Türkiye’den katılımın oldukça yüksek olduğu bayramda kutlamalar, üst düzeyde gerçekleştirildi. Törenlere, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov onur konuğu olarak katıldı. Ve bayram üç ülke devlet başkanını bir araya getirdi.

Tören, Türkmenistan, Türkiye ve Tataristan folklor ekiplerinin gösterisi ile başladı. Daha sonra at yarışlarının düzenlendiği Hipodromda Türkmen atçılar, at üzerinde çeşitli gösteriler yaptı..

Ardından TürkiyeCumhurbaşkanlığı, Tataristan Cumhurbaşkanlığı ve Türkmenistan adına özel koşu düzenlendi. Ülkeler için düzenlenen özel koşularla birlikte toplam 7 koşu yapıldı. Koşulardan birini ‘Anadolu Rüzgarı’ isimli atın Türk jokeyi Onur Atmaca kazandı.. Koşuların tamamlanmasının ardından ödül törenine geçildi. ilk 3'e giren jokeyler ile seyislerine çeşitli kategorilere göre ya 10 ile 50 bin dolar, yada otomobil hediye edildi. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdımuhamedov’un’da at üzerinde yaptığı ve atı şaha kaldırması ile sonuçlanan gösteri hayranlıkla izlendi.

Milli değerlerine bu kadar önemli ölçüde sahip çıkan Türkmenistan devlet büyüklerinin ve halkının bu güzel bayramını en içten dileklerimiz ile kutluyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder