23 Nisan 2014 Çarşamba

TURİZMCİLER DEPREM KONUSUNDA BİLİNÇLENİYOR

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2012 yılı çağrısı olan  “Afetlere Hazırlık Mali Destek Programı” kapsamında desteklenmeye değer bulunan,  “Turizm İşletmelerinde Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması” Projesi İstanbul Pera Güzel Sanatlar Kültür, Sanat ve Dayanışma Derneği, TÜRSAB ve T.C. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin ortaklığında yürütülmektedir.

Söz konusu projede muhtemel İstanbul depremine karşı gerekli tedbirlerin alınması amacıyla, turizm işletmelerinde yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması konulu bir bilinçlendirme çalışması gerçekleştirecektir.    

Turizm odaklı işletmelerde yapısal olmayan elemanların depreme karşı düzenlenebilmesi, ilgili tüm sektörlerin depreme hazırlık konusunda ihtiyaç ve beklentilerinin anlaşılması, deprem ve depremden korunma konusunda bir farkındalık yaratmak amacıyla 2 Mayıs 2014 Cuma günü 09:00 – 18:00 saatleri arasında İstanbul Uluslararası Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda “Turizm İşletmelerinde Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması” başlıklı bir  etkinlik düzenlenecektir.  Bu etkinlikte Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden uzmanlar sektör çalışanlarına eğitim verecektir.


TARİH:  02 Mayıs 2014, Cuma
YER: İstanbul Uluslararası Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı
L.C.V.: Neyir Seda Ütügen (TÜRSAB)
TEL: 0 212 259 84 04 (Dahili: 180)

Turizm işletmelerinde Yapısal Olmayan Elemanların Deprem Güvenliği
Yapının taşıyıcı elemanları dışında kalan diğer tüm elemanları yapısal olmayan elemanlar olarak tanımlanır. Büyük bir deprem esnasında bu elemanlar ayakta kalma kapasitelerinin üzerinde bir deprem kuvvetine maruz kalabilirler ve hasar görebilirler. Yaşanan büyük depremler, yapısal olmayan hasarların can ve mal kaybında önemli oranlarda yer tuttuğunu göstermektedir. 1999 Kocaeli depremindeki yaralanmaların yarısı, ölümlerin ise yüzde üçü yapısal olmayan elemanlardan kaynaklanmıştır.

Can ve mal kaybının yanı sıra, bir afet sonrasında acil müdahale çalışmalarına hizmet etmek üzere kesintisiz çalışması beklenen enerji, iletişim ve ulaşım merkezleri ile sağlık kuruluşları gibi yapılardaki tüm yapısal olmayan unsurun tasarımı ya da güçlendirilmesi de büyük önem taşımaktadır. Bu yapılar yönetmelik hususlarına uygun olarak inşaa edilmiş olsalar da yapısal olmayan elemanlardan kaynaklanan hasarlar sebebiyle deprem sonrasından işlevselliğini yitirebilmektedirler. Örneğin, 2010 Şili Depremi’nde sağlık kuruluşlarının beşte biri yapısal olmayan hasarlar dolayısıyla kısmen ya da tamamen kullanılmaz hale gelmiş, havaalanı terminal binaları aynı sebeplerden dolayı kapatılmıştır.

Deprem kaybının mali boyutları üzerine yapılan araştırmalar, gelişmiş ülkelerde depremden ileri gelen toplam mali kaybın yarısının yapısal olmayan hasardan kaynaklandığını göstermektedir.

İş sürekliliğinin devamı için yapısal olmayan her tür tehlikenin tanımlanması, uygun mühendislik yöntemleri kullanılarak alınacak tedbirlerin belirlenmesi ve uygulamalarının yapılması deprem risk azaltma kapsamında önemli aşamalardır. Bu önlemler için yapılacak yatırım deprem sonrasında doğacak ekonomik kayıpların yanında karşılaştırılmayacak kadar düşüktür.

Deprem tehlikesinin çok yüksek olduğu ülkemizde turizm işletmelerinde yapısal olmayan riskler konusunda farkındalık yaratmak, gerekli ve yeterli hazırlıkların yapılması konusuna teknik bilgilendirme ile deprem riskinin azaltılması konusunda rehberlik yapmak amacıyla düzenlenen bu eğitimde, geçmiş depremlerdeki yapısal olmayan hasarlardan öğrenilenler, yönetmelikler ışığında tehlikelerin belirlenmesi, hesapta kullanılacak temel yaklaşımların ve yapısal olmayan uygulamaların tanıtımı konularına yer verilecektir.


İÇERİK:

1. Depremler ve Yapısal Olmayan Elemanların Deprem Sırasında Davranışı
a) Depremler, Türkiye’nin depremselliği
b) Yapısal olmayan elemanların tanımı
c) Yapısal olmayan elemanların deprem davranışı
d) Yapısal olmayan hasar tipleri, hasarların ekonomik boyutu, dünyadan hasar örnekleri ve çıkarılan dersler

2. Yönetmelikler ve Standartlar
a) Uluslararası yönetmelikler ve standartlar
b) Ulusal yönetmelikler ve standartlar
c) Performans kriterleri

3. Sismik Koruma Yöntemleri
a) Sismik koruma tanımı
b) Ekipman çeşitleri
c) Sismik sabitleme, sınırlama ve yalıtma yöntemleri

4. Uygulamalar
Belli başlı elemanların hasar tipleri ile tavsiye edilen sismik koruma yöntemleri

a) Mobilyalar, sabit eşyalar ve çeşitli teçhizatlar: bilgisayar, iletişim, enerji donanımlarına ait elemanlar ile kitaplıklar, mutfak ve çamaşırhane ekipmanları ve çeşitli mobilyalar

Özel Uygulamalar: Müze eserleri: Depolar,  müzede sergilenen eserlerde, hasar görebilirlikler, alınması gereken tedbirler

b) Makina, Elektrik Tesisatları ve Dağıtım Ekipmanları: su ısıtıcıları, motor kontrol sistemleri, dağıtım panelleri, iklimlendirme üniteleri, transformatörler, kablolama kanalları, borular ve boru kanalları, soğutucular,  v.b.

c) Mimari Elemanlar:
Özel Uygulamalar: Yüksek Yapılarda Dış Cephe Kaplamaları: Cephe elemanlar çeşitleri, bağlantı ve montaj biçimleri, hasar görebilirlikler, tasarım ve test şartnamesi, performans kriterleri.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder