22 Nisan 2014 Salı

KOÇLAR VE KOÇ OLMAYI İSTEYENLER İÇİN “KOÇLUK OKULU” ÇIKTI

ü

Uluslararası koçluk ve liderlik ekolü Bob Proctor Türkiye Ofisi kurucusu ve Bob Proctor Koçluk Sertifika programının temsilcisi Master Coach Timur Tiryaki’nin “Koçluk Okulu” adlı 4.kitabı Optimist Yayınları etiketiyle yayımlandı.Ülkemizde de 2013 yılından bu yana meslek olarak kabul edilmeye başlayan koçluk üzerine yazılmış bir Türkçe kaynak kitap olma özelliği taşıyan Koçluk Okulu, akademik içeriği ve pratik odaklı uygulamalarıyla koçlar ve koç olmak isteyenler için kapsamlı bir içerik sunuyor.



Birçok farklı ekolün sentezi olarak karşımıza çıkan Koçluk Okulu’nda Timur Tiryaki, koçluk nedir, nasıl yapılır, mantığı ve altında yatan felsefe nedir gibi sorulara cevap verirken, okurların kendi koçluk yolculuğunda onlara ışık tutacak, konumlanmalarına destek olacak pek çok yöntem ve teknik de sunuyor.
İş dünyasında stratejik planlama, temel insan psikolojisi ve düşünce sistemleri gibi pek çok adımın kolektif olarak kullanıldığı Koçluk Okulu’nda Timur Tiryaki kendi geliştirdiği bir sistem olan 5 Y Koçluk Modeli, koç yöneticiler ve profesyonel hayatın tüm koçlarına ışık tutacak bir rehber niteliği taşıyor.

Yüzleş, Yön Ver, Yükle, Yönet ve Yola Çık!
5 Y Koçluk Modeli Nedir?
5Y Koçluk Modeli 5 basamaktan oluşuyor:  Yüzleş, Yön Ver, Yükle, Yönet ve Yola Çık.
Yüzleş –  Kendinle yüzleş, resmini çek
Yön Ver – Hayat Amacını Tanımla ve Kişisel Stratejik Planını Yap
Yükle – Kendine başarı ve mutluluğa götüren düşünce sistemini oluştur
Yönet – Kendini gün be gün yönetmeyi öğren.
Yola Çık – Hayallerine doğru harekete geç!

Koçluk kavramına dair tanımlamaların yapıldığı, yöntem ve sistem yaratma konularında okurlara kılavuzluk eden Koçluk Okulu’nda ayrıca, Zaman Odaklı Benlikler ve Hayat Amacını Tanımlama Atölyesi gibi bölümler de yer alıyor.

Kendi de kurumsal hayatın içinde yer alan ve şu an Index Grup İnsan Kaynakları görevini yürüten Timur Tiryaki’nin Optimist Yayınları’ndan çıkan dördüncü kitabı Koçluk Okulu ile hayatınızın neresinde olduğunuzun resmini çekmenizi ve gelecekte nereye varmak istediğinizin resmini çizmenizi sağlıyor.
Kitaptan…

Koçluk farklı alanların günümüz ihtiyacı için bir araya gelmiş bir sentezidir. Stratejik planlama, kişisel gelişim, psikoloji ve felsefenin bir sentezidir. Danışan odaklı ve hümanist bir yaklaşımdır.
Koçluğun önemli bir bölümü kişisel stratejik planlama sürecidir. Bunu şirketlerde çok iy yapabilenler bireylerde aynı başarıyı gösteremeyebilir. Sebebi ise bireysel psikolojinin devreye girmesidir.


Koçluk endüstri mühendisliğine benzer. Endüstri mühendisliğinin odağı "en iyileme-optimizasyon" mantığı etrafındadır. Koçlukta bunu insani faktörler ve insanın kendi potansiyeli için yapmaktadır.
Koçluğun Felsefesini 5 Kelime ile şöyle özetleyebiliriz: "Yüzleş, Yön Ver, Yükle, Yönet ve Yola Çık" - 5Y Koçluk Modeli - Koçluk Okulu

Kitap Hakkında Ne Dediler?
Aslında genç kuşağın aradığı kesinlikle “Koç Yöneticiler”. Tüm bu kavramları 2009’dan beri Timur’la birlikte öğreniyor olmanın gerçek mutluluğunu yaşıyoruz.

Erol Bilecik, Index Grup CEO’su
Değerler ve insan odaklı yaklaşımın önemli bir savunucusu olan Timur Tiryaki’den tüm yöneticilerin okuması gereken, koçluk ve yönetici koçluğu kavramına dair heyecan verici bir çalışma daha!

Eyüp Toprak - Great Place to Work Ülke Müdürü
Organizasyonların temeli insandır, insana dokunmanın ve düşünce şeklinde minik bir değişiklik yapmanın çarpanı tahmin edilenden çok büyüktür. Bunu 5Y koçluk modeliyle anlatan Timur Tiryaki’yi kutluyorum.

Ayse Uça - Datassist Genel Müdürü
Timur’u meslektaşlarımdan ayıran en temel fark uzmanlık derinliğidir. Bu sebeple her girdiği kuruma ve destek verdiği bireye değer katar. Bunu deneyimlemiş biri olarak ülkenin sayılı ve önemli koçlarından biri olduğunu düşünüyor ve her kitabını sular seller gibi, zevkle okuyorum.

Gülçin Poyraz, Aras Kargo İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı
Timur Tiryaki, bu mesleğe entelektüel açıdan bakmamızı
sağlayacak önemli katkılar sunuyor. Koçluk hakkında düşünülmesi, öğrenilmesi gereken ne çok şey olduğunu bize hatırlatıyor.

Çağlar Çabuk - Profesyonel Koç, Eğitmen, Danışman
Timur Tiryaki Hakkında:
Unilever, Benckiser, Exxon Mobil, Procter&Gamble, Intel gibi uluslararası şirketlerin yöneticileri ile bireysel koçluk çalışmaları gerçekleştiren Timur Tiryaki, Uluslararası Davranışsal Tıp ve Psikoterapi Akademisi’nden akredite olan Türkiye’deki ilk koçtur. Tiryaki aynı zamanda Sidney Teknik Üniversitesinden Pozitif Psikoloji ile Koçluk alanında Türkiye'den eğitim almış tek kişidir. Timur Tiryaki, Index Grup bünyesinde 8 şirketten sorumlu insan kaynakları direktörü olarak çalışmaktadır. Kurum kültürünün bütünsel olarak nasıl gelişebileceği ile ilgili bilgi birikimini bizzat Index Grup ile uygulamaya karar vermiştir. Dünya Bankası hibesi ile faaliyetine başlayan ve Türkiye’deki sosyal bilinci yüksek genç girişimcilerin yetişmesini sağlamak üzerine çalışmalar yapan SOGLA’nın da kurucularındandır. Yazarın daha önceki kitapları: “İnsanlık 2.0”, “Buda mı Olsam, Ceo mu Olsam?” ve “Sen Hayatıma Dokununca”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder