21 Nisan 2014 Pazartesi

TURİZMDE ROTANIZ KASTAMONU TERCİHİNİZ EKO TURİZM OLSUN


Ersizlerdere Ekoturizm Derneği Başkanı Mustafa ÇAĞIR  2014 yılında hayatınızda farklı bir turizm anlayışına yer verin.2014 yılında turizm tercihiniz ekoturizm ve kültür turizmi  olsun.Gönlünüzde Kastamonu’ya yer açın.
7000 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan müze şehir Kastamonu’yu sizde keşfedin.Türkiye’de Pan Parks ünvanına sahip olan Küre Dağları Milli parkında  mutlaka sizinde keşfedeceğiniz  güzellikler vardır.Türkiyenin en güzel son bahar manzaralarını yeşilin ve mavinin her tonunu görün.Ilgaz Dağı Milli Parkında  mutlaka piknik yapın.


Kastamonu konaklarında konaklayın.Az yada çok uyuyun mutlaka dinç ve zinde bir şekilde kalkacağınızdan endişeniz olmasın.Kastamonu denildiğinde akla milli mücadele akla gelir. 95 km’lik İstiklal Yolunda sizinde iziniz olsun.İstiklal mücadelesini sizde ruhunuzda yaşayın.


Kastamonuda‘da Çekme Helvasından ,Ecevit çorbasına ,etli ekmeğinden ,yaprak sarmasına ,tiridinden ,düğün böreğine   cırık tatlısından ekşili pilavına varana kadar 812 çeşit yemek türü tespit edilmiş bu yemek türlerinden  500 çeşidinin Anadolu’nun bilinmediği ortaya çıkmıştır.






Sizde  Kastamonu’da bu lezzetlerin tadını çıkarın.


Ekoturizm denildiğide aklınıza Kastamonu gelsin. Doğa yürüyüşü (trekking) , Kanyon turizmi (kanyoning), Dağcılık  (Alpinizm), Fotoğraf çekimi (Tematik turizm ,foto safari) Yayla turizmi , Mağara turizmi, Keşif Gezileri, tarihi  ve kültürel geziler , Araştırma gezileri, yöre mutfağı (Gastronomi),Hiking, Yamaç paraşütü,Kaya tırmanışı ,Botanik turizm ,Kırsal turizm etkinlileri gibi  bir çok olanağa sahip Kastamonu neden sizin tercihiniz olmasın ?

Ersizlerdere Ekoturizm Derneği Başkanı Mustafa ÇAĞIR
Dünyanın en doğal ve lezzetli meyveleri  Kanyonların etrafında yetişen meyvelerdir. Ülkemizin en önemli kanyonlarından Ersizlerdere Kanyonu, Hormo Kanyonu ,Valla Kanyonunda sizinde tadacağınız meyveleri  birlikte toplayalım.Şelalaerin altında dinlenelim.Soğuk pınarlarından hep birlikte içelim.
Her ilçesinde farklı güzelliklere sahip Kastamonun ilçelerinden Abana’da mutlaka denizin keyfini çıkarın.Ağlı’nın Kalesini gezin.Araç’ın yaylarını görmeden geçmeyin. Hatıra fotoğraflarınızda Azdavay’da Anadolu kadının en renki kıyafetlerine de yer verin.Avrupa Konseyinin  onur bayrağına sahip Bozkurt’ta mutlaka mola verin. Gideros Koyunda Sarı yazmanın ,Rıfat Ilgaz’ın  Hababam Sınıfının Hikayelerini Cidelilerden dinleyin.Çatalzeytin’de Ginolu Koyundan mutlaka Karadenize seyredin.Dadayın Kelebek Çayırnda mutlaka ata binin.Etli ekmek yiyin .Fatih Sultan Mehmet’in annesinin doğduğu kasaba  olan Devrakani’yi ziyaret etmeyi unutmayın.Doğanyurt’tan geçerken yeşil ile mavinin uyumunu gözlerinizi kamaştıracak doğal güzellikleri doya doya izlemeyi  unutmayın.Gökırmak vadisine kurulmuş verimli toprakların ilçesi Hanönü ’ye ismini veren handa tarihe yolculuk edin.İhsangazi’ de mutlaka  siyez bulgurundan yapılmış ekşili pilava mutlaka tadın.

Aşı boyalı İnebolu evlerinin önünden geçip saray mutfağının tüm ürünlerini bulabileceğiniz İnebolu pazarından , alışveriş yapın.Mutlaka ekşi mayalı İnebolu ekmeği alın.Küre Dağlarına ismini vermiş ,bakırıyla özdeşleşmiş  Kastamonu’nun en tarihi ilçesi olan Küre’de  Ecevit Çorbası içiniz.Ersizlerdere Kanyonunda emin adımlarla yürüyünüz.Fatih’in İstanbulu feth ettiği orta  çağın kapanıp yeni çağın açılmasına vesile olan Şahi Toplarını döktürdüğü bakır madenini görünüz.Pınarbaşında Ilıca şelalesinde Kastamonu türkülerini dinleyiniz,Seydilerden geçerken  Kastamonu Kadınlarımızı temsil eden Şehit Şerife Bacı’yıda hatırlayınız.Kendine özgü kıyafetleri ,gelenek ve görenekleri olan Şenpazardan mutlaka hayatınızda tatlı bir hatırası olacak şimşir kaşık alınız.Taşköprüde dünyaya adını duyurmuş  her derde deva , sarımsağından almayı ilçeye ismini veren taşköprüsünden geçiniz.  Pirincinden çakısına ,kuşağını kapısını yapan her sokağında  çalışkan ,marifetli insanları görebileceğiniz bir diyarın Tosyanın  kapılarını sizde aralayın.

Ersizlerdere Ekoturizm Derneği Başkanı Mustafa ÇAĞIR
Kastamonu güvenle yaşayabileceğiz bir şehirdir.Karadenizin saklı cenneti ,saray kültürünün ,gelenek ve görenekleriyle yetişmiş Kastamonu insanının sizleri en güzel şekilde  karşılayacağını ağırlayacağını unutmayın .
Kastamonu’nun Mevlanası Şeyh Şaban’ı Veli’nin dediği gibi
Gelişiniz Güle Güle
Gidişiniz Güle Güle
Her işiniz Güle Güle olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder