19 Aralık 2016 Pazartesi

Hasan Söylemez; dostlarıyla Kadıköy’de vedalaştı

Hasan Söylemez; Afrika’nın ‘’hayal arşivini’’ oluşturmak için yollara düşüyor.
Fas’tan başlayıp Afrika kıtasında bulunan 6 ada ülke dahil bütün ülkelerde (54 ülke), yaklaşık 60 bin kilometre pedal çevirecek. Her şeyin para olmadığı, hayatı paylaşmanın paradan daha değerli olduğunu her fırsatta söyleyen Hasan Söylemez, inanç ve azimle bütün zorlukların üstesinden gelinebileceğini ‘’ Yolculuk’’ projesiyle kanıtlıyor.

2010-2011 yılları arasında gerçekleştirilen ‘’Bisikletle Parasız 10 Bin Km Türkiye Turu ve Türkiye Fotoğrafları’’ projesini gerçekleştirdi. Şimdi ise Fas’tan başlayıp Afrika kıtasında bulunan 6 ada ülke dahil bütün ülkelerde (54 ülke), yaklaşık 60 bin kilometre pedal çevirecek. Hasan Söylemez, 11 Temmuz 2010’da cüzdanındaki banka kartlarını kırıp, son parasını da çocuklara dağıtarak, yanına hiç para almadan Türkiye’nin sınır bölgelerini bisikletle gezmek üzere İstanbul’dan yola çıktı. Sekiz ayda tam 10 bin km pedal çevirerek sırasıyla Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Ege ve Trakya Bölgelerini pedallayarak İstanbul’a ulaştı.


Yolculuk bitene kadar parayı kendi hayatından çıkaran Hasan Söylemez, gittiği her bölgenin kültürel değerlerini, çeşitliliğini, insanlarını ve yaşam tarzlarını; hem turist, hem gazeteci, hem fotoğrafçı hem de o hayatı yaşayan sıradan bir insanın gözüyle fotoğrafladı. Çektiği fotoğraflar ve yazdığı yol hikâyeleriyle Anadolu insanını farklı bir bakış açısıyla belgeledi.

Yola parasız çıkmasının amacı; gururunun üzerindeki perdeyi kaldırarak, insanları daha yakından tanıyıp anlayabilmek ve daha iyi bir iletişim kurabilmek için onlara her anlamda ihtiyacının olması gerektiğine inanıyordu. Hasan Söylemez, her şeyin para olmadığı, hayatı paylaşmanın paradan daha değerli olduğu düşüncesiyle sekiz buçuk ayda 10 bin kilometre yolculuk yaptı. Gittiği yerlerde kendisine yiyecek ve içecek verilmesi karşılığında çalışma teklif etti. Kimi zaman tarlalarda çapa yaptı, kimi zaman temizlik yapıp bulaşık yıkadı çoğu zaman da yerel halkın gündelik işlerinde onlara yardım ederek onlarla hayatı paylaştı.

‘’Bisikletle Parasız 10 Bin Km Türkiye Turu ve Türkiye Fotoğrafları’’ projesi binlerce kişinin hayatını değiştirdi! Hasan Söylemez, yolculuk esnasında gittiği her bölgede çektiği fotoğraflarla sergiler düzenledi. Bu sergilerde fotoğraf satışlarından elde edilen gelirlerin tamamını ise dernek, vakıf ve ihtiyaç sahiplerine bağışladı. Karadeniz bölgesinde çektiği fotoğraflarla Trabzon’da projenin ilk sergisini açtı. Çernobil Faciasından sonra Karadeniz bölgesinde artan kanser vakalarına dikkat çekmek ve kanser hastalarına destek vermek amacıyla bu serginin gelirlerini Kansere Umut Vakfı’na bağışladı. Hasan Söylemez’in sergi gelirlerinden elde edilen paralar bir kanser hastasına umut oldu ve hastanın ilk ameliyatı yapılarak tedavisine başlandı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çektiği fotoğraflarla Iğdır ve Gaziantep’te ikinci ve üçüncü sergilerini açtı. Bu sergilerden elde ettiği gelirleri de yine bu bölgelerdeki eğitim yetersizliğine dikkat çekmek amacıyla köy okullarına bağışladı. Fotoğraf satışlarından elde edilen paralarla Iğdır’da bir köy okulunun kapıları yenilendi.

Hasan Söylemez, Akdeniz ve Ege bölgeleri dâhil olmak üzere, geçtiği dört bölgeden çektiği fotoğraflarla Antalya ve İzmir'de karma sergiler düzenledi. Akdeniz ve Ege bölgelerindeki orman yangınlarına dikkat çekmek amacıyla düzenlediği bu sergilerin gelirlerini ise o bölgelere yeniden ağaç dikimi yapılması için TEMA'ya bağışladı.

Hasan Söylemez’in yolculuğu yüz binlerce kişiye ilham kaynağı oldu. Bisikletin çevreye duyarlı ve dünyanın en günahsız taşıtı olduğunu, ulaşımda da büyük kolaylık sağladığını gösterdi. İnsanlara inanç ve azimle bütün zorlukların üstesinden gelinebileceğini kanıtladı. Paylaşmanın önemini, hoşgörüyü, tanrı misafirliği kavramını, Anadolu’nun mucizevi güzelliğini, insan ve tabiat ilişkisini, yardımlaşmayı bir kez daha hatırlattı. İnsanlara yeniden özgüven aşıladı. Hasan Söylemez’e Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından binlerce e-mail geldi. Gelen mailer arasında en dikkat çekeni ise intiharın eşiğine gelen bir kişinin, Hasan Söylemez’in hikâyesini okuduktan sonra intihardan vazgeçtiğini itiraf etmesidir...

Hasan Söylemez, yolculuğu sırasında Van'da çektiği bir Van Kedisi fotoğrafını da 2011 Van depreminden sonra çoğalttırdı ve tek başına İstiklal Caddesi’nde stant kurarak bir buçuk ay boyunca sattı. Fotoğraf satışlarından elde ettiği gelirle de 4 bin 700 çift kışlık çorap aldı ve Van’a giderek bu çorapları oradaki depremzedelere dağıttı…




İşte ‘’Hayallere Yolculuk’’ projesinin içeriği:
Bisikletle Afrika kıtasının bütün ülkelerinde pedal çevirip belgesel çekmek!
‘’Hayallere Yolculuk’’, bir hayalden yola çıkılarak Afrika kıtasında yaşayan binlerce kişinin hayallerine bisikletle yapılacak sıradışı bir yolculuktur. Hasan Söylemez, bisikletiyle tek başına Fas’tan başlayıp Afrika kıtasında bulunan 6 ada ülke dahil bütün ülkelerde (54 ülke), yaklaşık 60 bin kilometre pedal çevirecek.

‘’Hayallere Yolculuk’’ bir belgesel ve sosyal sorumluluk projesidir. Söylemez, en büyük hayali olan Afrika yolculuğunu yaparken yolda karşılaştığı insanların da ‘’en büyük hayallerini’’ soracak. Anlatılan hayaller, dramatize edilmeden, olduğu gibi fotoğraf, video ve yazılarla belgelenecek. Bu belgeler hem İngilizce hem de Türkçe dillerinde; yazılı, görsel ve sosyal medya aracılığıyla dünyayla paylaşılacak. Dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir kişi, kurum veya kuruluş bu projede anlatılan hayallere ortak olmak istediğinde, hayallerin gerçekleştirilmesine ve yardımda bulunulmasına ‘’Hayallere Yolculuk’’ aracılık etmiş olacak. 

Projenin kısa ve uzun vadeli amaçları:
 1 Afrika’yı ötekileştirmeden, anlatılan hayaller vasıtasıyla oradaki insanların sesi olabilmek.

2 Afrika’nın bilinen ve bilinmeyen yerlerine giderek kültürel ve yerel yaşama tanıklık etmek, hayatı ve umudu paylaşmak. Anlatılan hayallerin gerçekleştirilmesine aracı olmak.

3 Afrika’da yaşayan; genç, yaşlı, çocuk ve meslek ayırt etmeksizin, toplumun bütün kesimlerinden dinlenen hayallerle Afrika’nın ‘’hayal arşivini’’ oluşturmak. Anlatıcıya ‘’en büyük hayalin nedir?’’ sorusunun yanında yaşı, mesleği, eğitimi ve medeni durumu da sorulacaktır. Hasan Söylemez’in anlatıcının yaşadığı ülkenin gelişmişlik düzeyi, yaşam koşulları, kültürel, eğitim, sağlık ve ekonomisiyle ilgili gözlem ve tespitleriyle birlikte ortaya çok değerli bir araştırma kaynağı çıkacaktır. Elde edilen bu veriler, işbirliği yapılacak üniversitelerde sosyolojik ve psikolojik bir değerlendirmeden geçtikten sonra ‘’Afrika’nın hayali nedir?’’ sorusuna cevap bulunacaktır.

4 Anlatılan hayaller ile dünya devletlerinin, politikacıların, sanatçıların, sivil toplum ve yardım kuruluşlarının, akademisyenlerin kısacası bütün insanların dikkatini çekerek Afrika’ya farklı bir açıdan bakılmasını sağlamak.

5 Herkesin kendi hayallerinin peşinden gitmesine cesaret vermek.

6 Seyahat etme özgürlüğünü göstererek insanları seyahate ve keşfetmeye etmeye teşvik etmek.

7 Sağlık ve çevre dostu bisikletin bir ulaşım aracı olduğuna dikkat çekerek bisiklet kültürünün yaygınlaşmasını sağlamak ve farkındalık yaratmak.

 8 Azim ve inançla yola çıkıldığında bütün engellerin aşılabileceğini göstermek.

9 Hayal kurmak, umuttur, zorluklara karşı motivasyon gücüdür. Kurulan hayaller insanları mutlu eder ve pozitif düşünceyi harekete geçirir. ‘’Hayallere Yolculuk’’, insanlara hayal kurdurarak yarına dair yaşama umudunu arttırıp onları sımsıkı hayata bağlamayı hedefliyor. ’’Hayallere Yolculuk’’, izleyiciye/takipçiye hayal kurmayı tekrar hatırlatarak, yenilikçi ve farklı fikirlerin ortaya çıkmasını sağlamayı ve geleceği tasarlamaya teşvik etmeyi de amaçlıyor.
Yolun açık olsun “Hasan Söylemez” benim can dostum …

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder