7 Nisan 2014 Pazartesi

Deniz Filmleri Festivali ilk defa Bodrum’da düzenlenecek

Denizlerin büyülü ve heyecan dolu dünyası beyaz perdeye taşınıyor

Deniz Filmleri Festivali, 18 - 20 Nisan 2014 tarihleri arasında Bodrum'da düzenlenecek. Denize, denizciliğe, doğaya ve ilişkili her sosyal sorumluluk projesine destek veren Milta Bodrum Marina ana sponsorluğunda ve Bodrum Deniz Ticaret Odası organizasyonu ile düzenlenecek olan festival filmleri Oasis Cinemarin Sinemaları’nda seyircileriyle buluşacak.

Denizlerin büyülü ve heyecan dolu dünyasını beyaz perdeye taşıyan festivalde birbirinden ilginç 11 film ve belgesel gösterimi yapılacak. Festivaldeki film gösterimleri ücretsiz olacak.

Mineral Event tarafından Türkiye’de ilk defa düzenlenecek olan Deniz Filmleri Festivali, 18 – 20 Nisan 2014 tarihlerinde denizin büyülü ve heyecan dolu dünyasına gönül verenler için Oasis Cinemarin Bodrum'da perdelerini açacak.

Dünya festivallerinden filmler
Bir Doğan Holding kuruluşu olan Milta Bodrum Marina ana sponsorluğunda ve Bodrum Deniz Ticaret Odası organizasyonu ile hayata geçen Bodrum Deniz Filmleri Festivali, dünyanın farklı festivallerinde gösterime giren ve büyük beğeni kazanan ya da ödüle layık görülen filmler arasından seçilen filmlerden oluşuyor.

Denizin macera dolu yüzü
Deniz Filmleri Festivali Direktörü Murat Yılmaz, izleyicileri gündelik hayatın streslerinden kurtarıp uzaklara, engin maviliklere götürecek bir festival programı yaratmayı amaçladıklarını belirterek, “Hayatın bir parçası olan ve her gün yanında yaşadığımız denizin altı ve üstündeki eşsiz yaşamı daha da yakından görmek isteyen macera ve deniz tutkunlarını heyecanlandıracak bir festival programı hazırladık.” dedi.

Deniz Filmleri Festivali bu anlayışla, dünyada dikkat çekmiş, bol ödül kazanmış filmlerden oluşan bir seçkiyi izleyicilerle ücretsiz olarak buluşturuyor. Festival kapsamında deniz kültürü, keşif, deniz ve macera sporları, deniz ve insan konulu filmler ve çarpıcı belgeseller bulunuyor.
Pasifik Okyanusu’nda ahşap salda 101 gün

Festivalin en dikkat çekici filmlerinden biri olan “Kon-tiki”, Thor Heyerdahl ve beş arkadaşının 1947'de Güney Amerika'nın batı kıyılarından Tahiti'nin doğusundaki adalara yaptıkları yolculuğu anlatıyor. Film yüksek yapım kalitesi ve güçlü hikayesi ile dikkat çekiyor.

Robert Redford’tan muhteşem oyunculuk
Ünlü aktör Robert Redford’un güçlü oyunculuğu ile taçlanan film, yelkenlisi ile açık denizde yol alan bir adamın hayatta kalmak için verdiği savaşı anlatıyor.

Shackleton deniz ve maceraseverler için Bodrum’da
“Shackleton’un Kaptanı” 1914 yılında güney kutbuna yapılan keşif ekspedisyonunu gemi kaptanının gözünden anlatıyor.

Hulda’nın macerası
Ünlü heykeltraş İlhan Koman’ın çalışma alanı, evi ve yarattığı inanılmaz heykellere sergi alanı olan Hulda teknesinin İsveç’ten Türkiye’ye 1 yıl süren deniz yolculuğunun hikayesini anlatan belgesel izleyicileri sanat ve bilim dünyasına bir yolculuğa çıkarıyor.


Son Süngerci : Aksona Mehmet
Türkiye’nin yaşayan belki de son sünger avcısının geçmişe dönüş hikayesini anlatan belgesel Türk ve Yunanlı süngercilerin Ege Denizi’nin derinliklerinde yaptıkları dalışları ve süngercilik mesleğinin detaylarını anlatıyor.
Festivalin diğer dikkat çekici filmleri ise “Keşif ve macera” odaklı. “Denizi aşmak”, Tierra Del Fuego” ve “Ve Sonra Yüzmeye Başladık” belgeselleri. Dünya denizlerinin değişik bölgelerinde yaptıkları deniz kanosu yolculukları ile insanın sınırlarını ve hayal gücünü yeniden keşfetmeye zorlayan bu belgeseller dünyamızın küçülmesine de katkı sağlıyor.




KON-TİKİ
Orjinal Ad : Kon-tiki
Yönetmen : Joachim Rønning & Espen Sandberg
Yıl : 2012
Ülke : Norveç
Dakika : 120 dk.
Dil : Norveççe; İngilizce
Alt Yazı : Türkçe

Norveçli genç maceracı ve bilim adamı Thor Heyerdahl eski çağlarda Güney Amerika'da yaşayan insanların, okyanusu salla geçerek Polinezya'da koloniler kurmuş olabileceğini düşünmektedir. Bu düşüncesini kanıtlamak üzere efsanevi İnka tanrısının adı olan Kon-Tiki adını verdiği bir sal inşa edecek ve beş tecrübesiz arkadaşı ile yola çıkarak 4300 mil yol katederek Tahiti’nin güney kıyılarına ulaşmaya çalışacaktır. Ekip hem bu inanılması güç bir deniz yolculuğuna çıkmakta hem de yolda çeşitli güçlüklerle karşılaşacaktır.

Film, “Yabancı Dilde En İyi Film Oscar´ı” ve “Golden Globe” adayları gösterilmişti.

SONA DOĞRU
Orjinal Ad : All is Lost
Yönetmen : J.C. Chandor
Yıl : 2013
Ülke : ABD
Dakika : 106 dk.
Dil : İngilizce
Alt Yazı : Türkçe

Hint Okyanusu'nda tek başına seyreden bir denizci, teknesinin bir gemi konteynırına çarpması üzerine bilincini kaybeder. Uyandığında bilinci yerinde değildir ve kazayı yavaş yavaş hatırlamaya başlar. Telsiz, radyo ve navigasyon ekipmanını kaybetmiştir ve vahşi bir fırtınanın tam ortasında kalmıştır.

Ünlü oyuncu Robert Redford güçlü oyunculuğu ile taçlanan film bir denizcinin karşılaştığı zorlukları azimle aşmasını konu alıyor.

SHACKLETON’IN KAPTANI
Orjinal Ad : Höllentrip Antarktis – Shackletons Retter
Yönetmen : Leanne Pooley
Yıl : 2013
Ülke : Yeni Zelanda
Dakika : 85 dk.
Dil : İngilizce
Alt Yazı : Türkçe

Film, 1914-1916 yıllarında ünlü kâşif Ernest Shackleton'un, Antarktika'yı geçişini anlatıyor.
Yirmi dokuz kişilik tayfa ve ekiple ve bir gemiyle yola çıkan Ernest, kararlı bir kaşiftir. Amacı Antarktika'yı ilk geçen ekip olmaktır. Ancak hava koşulları geçişi zorlaştırır ve gemileri buza saplanır.

TABARLY
Orjinal Ad : Tabarly
Yönetmen : Pierre Marcel
Yıl : 2008
Ülke : Fransa
Dakika : 91 dk.
Dil : Fransızca
Alt Yazı : Türkçe

Bir adam, bir tekne ve deniz arasındaki mükemmel uyum! Profesör lakaplı efsane Fransız denizci Eric Tabarly'nin denizler üzerinde geçen 35 yıllık sıra dışı kariyerini anlatan bir film.

SON SÜNGERCİ
Orjinal Ad : Son Süngerci
Yönetmen : Savaş Karakaş & Sibel Göloğlu
Yıl : 2011
Ülke : Türkiye
Dakika : 49 dk.
Dil : Türkçe
Alt Yazı : İngilizce

Hikayemiz; Türkiye’nin yaşayan belki de son sünger avcısının geçmişe dönüş hikayesidir. Türk ve Yunanlı süngercilerin Ege’nin derinliklerinde yazılmış destanını, 60’lı yaşlarına meydan okuyup, denizden ve hayattan kopmayan ‘Aksona Mehmet’ dillendirmektedir.Eski kurt kah Bodrum açıklarında, kah Kalimnos kıyılarında hatıralarındaki sünger bangolarını ziyarete gidiyor. Yine dalıp, sünger çıkarıyor; eski süngercilik hikayeleri, vurgun acıları, kaybettiği arkadaşları, eski av anıları canlanıyor. İkinci baharında, denize ve günümüzün denizcilerine eski kurtların anılarını, kaybolmak üzere olan sünger kültürünü fısıldıyor. Hep hatırlansın, unutulmasın diye…

KUTUPLARDAKİ DERİN DENİZ
Orjinal Ad : Deepsea Under The Pole
Yönetmen : Thierry Robert
Yıl : 2011
Ülke : Fransa
Dakika : 52 dk.
Dil : İngilizce
Alt Yazı : Türkçe

Buzun altındaki muazzam sessiz evreni keşfetmek için Kuzey Kutbunun buz gibi sularına dalmak. Bu sıra dışı keşif ekibi, hedefine ulaşmak için iki ay buz kütleleri üzerinde yürüyüş yaptı. Hedefine vardığında ise nihai dalışı yaptı - Kuzey Kutbunda buzun altında tüple dalış!
Araştırmacı bir grup Kuzey Kutbuna, Kanada'nın kuzeyine, uzaklara Ellesmere Adasının kıyılarına götürecek bir sefer düzenlemeye karar verir. Kuş uçuşu 800 km yol, kayakla çekilecek her biri 140 kiloluk yük, buz yok olmadan buzaltı  dalışı ve su altını filme almak. 110 günlük dalış, inceleme, yürüyüş…
Kutup buzullarının altında yaşadıkları bu deneyim onları derinden etkileyecektir.


TIERRA DEL FUEGO
Orjinal Ad : Tierra del Fuego
Yönetmen : Justine Curvengen
Yıl : 2013
Ülke : İngiltere
Dakika : 51 dk.
Dil : İngilizce
Alt Yazı : Türkçe

İngiliz bir çift, dünyanın en ücra ve rüzgarlı adası olan Tierra del Fuego’da 1000 millik bir rotada su kayağı yapan ilk insanlar olmak için yola çıkıyor.
Yola çıktıkları an bir çok zorlukla karşılaşıyorlar. Ulaşım problemleri ve gecikmeleri, Kayaklarından birinin çalınması, şiddetli rüzgarlar, ürkütücü dalgalar, buzullar ve en zorlusu Tendonitler. Yani aşırı zorlanma sonucu el ve ayak bileklerinde oluşan iltihaplanmalar. İkili tüm bu zorluklarla mücadele ederken kendilerine eşlik eden Deniz arslanları, balinalar ve albatros kuşlarıyla moral bularak adrenalin ve huzur dolu rotalarını tamamlayabilmek için ellerinden geleni yapıyor.

VE SONRA YÜZMEYE BAŞLADIK
Orjinal Ad : And Then We Swam
Yönetmen : Ben Finney
Yıl : 2013
Ülke : İngiltere
Dakika : 38 dk.
Dil : İngilizce
Alt Yazı : Türkçe

2010’un Mayıs ayında, iki arkadaş Hint Okyanusunu geçmek için yola çıktılar. Hiç kürek çekme deneyimleri olmamasına rağmen, düzenlenen bir yarışmaya katıldılar.
Kaygılı ama azimli bir şekilde Avustralya kıyılarından yola çıktılar. Maceralarla dolu 3500 millik bir rotayı 116 günde katettiler. Hedefleri olan Mauritus’a ulaşmak için 5 mil mesafeleri kalmıştı. İşte her şey tam da o zaman oldu. 1 günlük yolları kalan iki okyanus maceracısı için her şey bir anda ters gitmeye başladı...


DENİZİ AŞMAK

Orjinal Ad : Crosssing the ditch
Yönetmen : Justin Jones
Yıl : 2009
Ülke : Avustralya
Dakika : 54 dk.
Dil : İngilizce
Alt Yazı : Türkçe

Bu film, James Castrission ve Justin Jones adlarındaki iki Avustralyalı’nın, Tazmanya Denizi’ni aşmalarının hikayesidir. Küçük kanolarının içinde on metreye varan dalgalarla boğuştular, şiddetli fırtınalar, köpekbalığı saldırıları ve akıntılar atlattılar. 62 günün sonunda; 3318 km yaparak ve 1.7 milyon defa kürek sallayarak Yeni Zelanda’ya ulaştılar. Böylece tarihteki yerlerini de almış oldular.

ANTİK ÇAĞ DENİZCİLERİ
Orjinal Ad : Ancient mariners
Yapımcı : Claude Duthuit
Yıl : 1981
Ülke : ABD
Dakika : 59 dk.
Dil : İngilizce
Alt Yazı : Türkçe

Belgesel, Doğu Akdeniz’in derinliklerindeki üç ayrı batıkta kazı sürütendenizaltı arkeologlarının çalışmalarını anlatıyor. Bu üç batık M.Ö 300’den 1025 yıllarına tarihleniyor. Batıklar hem o yıllardaki gemi inşa yöntemleri hakkında hem de o yıllardaki sosyal, ekonomik ve politik koşullar hakkında bilgi veriyor.

HULDA FESTİVALİ
Orjinal Ad :  Hulda’s festival
Yönetmen :
Yıl :
Ülke : İsveç
Dakika : 50 dk.
Dil : İngilizce
Alt Yazı : Türkçe

İlhan Koman’ın en büyük hayali, 100 yıllık teknesini İsveç’den Türkiye’ye getirmekti. 1 yılı aşkın sürecek bu maceraya katılacak mürettebatı ise asla bulamadı.Ünlü sanatçının anısına, ailesi ve arkadaşları Hulda ile bir yolcuğa çıktılar. Bu tekne kendisinin çalışma alanı, evi ve yarattığı inanılmaz heykellere sergi alanıydı ki yarattığı her heykel ayrı bir fenomendi. Hulda’nın Festivali isimli bu belgesel sizi, sanat, bilim ve denize götürürken Ilhan Koman’ın hayaline yerine getiren insanları da size tanıtacak.






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder