15 Nisan 2015 Çarşamba

ETIHAD AIRWAYS CEO’SU HOGAN: AVRUPA’YA PEK ÇOK KAZANIM SUNUYORUZ

Etihad Airways Başkanı ve CEO’su James Hogan, Avrupa Komisyonu Ulaşım Komiseri Violeta Bulc ile bir araya gelerek şirketin Avrupa’daki tüketicilere sunduğu kazanımlara ve Avrupa ekonomilerine sağladığı milyarlarca Euro boyutundaki katkılara dikkat çekerek yükselen korumacı yaklaşımın yarattığı risklerle ilgili uyarıda bulundu.


Hogan, havacılığın yerel değil küresel bir endüstri olduğunu, yabancı havayollarının pazara girmesinin engellenerek rekabetin kısıtlanmasının sadece Etihad Airways ve Avrupalı iş ortaklarına zarar vermekle kalmayıp hava taşımacılığı endüstrisine yayılacağını ve Avrupa’nın küresel ticaret ve yatırıma bağlılığına dair uluslararası güveni sarsacağını söyledi.

Oxford Economics tarafında yapılan araştırma, Etihad Airways’in Avrupa Birliği’ndeki operasyonlarının 28 birlik üyesi ülkenin toplam GSMH’sına bir milyar ABD Doları düzeyinde katkı ve 11 bin kişiye istihdam sağladığını ortaya koyduğunu açıklayan Hogan, ayrıca 2014 yılında uçak ve ekipman alımına yaptıkları yatırımın bu ülkelere sağladığı GSMH katkısının 2,6 milyar ABD Doları olduğunu ve 28.100 kişinin istihdamına katkı sağladığını belirtti. Araştırmanın sonuçları, geçtiğimiz 10 yıl içinde şirketin faaliyetlerinin AB üyesi 28 ülkenin milli hasılasına temel faaliyetleri vasıtasıyla yaklaşık 6,1 milyar dolar, uçak ve ekipman yatırımı harcamaları aracılığıyla ise 11 milyar doların üzerinde katkı sağladığını ortaya koydu.

Genişleyen uçuş bağlantılarının AB ülkelerine sağladığı ek ekonomik kazanımlar ise 2014 yılı için 1,3 milyar, son beş yıl için ise toplamda 5 milyar dolar olarak hesaplandı.

James Hogan görüşmede ayrıca şunları söyledi: “Etihad Airways, yerel trafikten parsa kapmak için Avrupa’ya uçan alelade bir havayolu şirketi değil. Biz, Avrupa için; AB üyesi olan ve olmayan Avrupa ekonomilerine her yıl milyarlarca Euro katkı sağlayan, onbinlerce kişinin istihdamına yol açan, Avrupa’dan ve Avrupa’ya uçan yolcuların seçeneklerinin artmasını sağlayan ve dolayısıyla uzun vadeli ve iki taraflı kazanç amaçlayan oldukça sofistike bir yatırımcı ve iş ortağıyız. Kendi uçuşlarımızla, 21 Avrupa şirketiyle yaptığımız ortak uçuş anlaşmalarımızla ve beş Avrupa şirketindeki azınlık hisse yatırımımızla başka hiçbir yabancı havayolunun yapmadığı bir şekilde Avrupa’ya değer katıyoruz.”

“Sadece 2014 yılı içinde AB ekonomilerine ve bu ekonomilerden toplam 3,3 milyon yolcu taşıdık ki bunların 618 bini yolculuklarına ortak uçuş anlaşmamız olan AB merkezli şirketlerle seyahatlerine devam etti ve 368 bini bu şirketlerin uçuşlarından bizim uçuşlarımıza bağlandı."

“Hiçbir AB şirketinin uçuş gerçekleştirmediği 19 destinasyona tek aktarma ile uçuyoruz. Ek olarak bu pazarlara erişim için Avrupalı birçok şirkete ortak uçuş da sağlıyoruz ki bu şirketler içerisinde Avustralya bağlantıları sağladığımız ve beşi biz pazara girmeden önce bu hatlardaki uçuşlarını durduran 11 havayolu da var.”

“Etihad Airways olarak Avrupa’ya bağlılığımız sürüyor. Ancak bir avuç korumacı rakip tarafından gösterilen ve artan direnç, bizim gelişimimizi sınırlamaktan öte istenmeyen sonuçlar da doğurabilir. Büyümemizin kısıtlanması veya yatırımlarımızın riske girmesi halinde gerçek zarar gören taraf; istihdam, bağlantılı uçuş, yerel ve ulusal ekonomilerde yatırım fırsatları ve tüketici tercihi kaybına uğrayan Avrupa olur."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder