4 Nisan 2015 Cumartesi

ARJANTiN – IGUAZU

Ne biliyoruz Arjantin hakkında? ; Tango, Messi, Et, Faşizm, Eva Peron
Onlar ne biliyor bizim hakkımızda?


 ; Şiş Kebab, Raki, Hamam, Faşizm, Turkish Airlines ve ONUR (Halit Ergenç)Tango;  Figürleri değil ama halk arasındaki bilinirliliği ile bizim Halay’a karşılık gelir. Tango bilmeyenler adeta düğünlerde yalnız kalmaya hatta evde kalmaya mahkumdur.

Messi; Maradona’nın tahtına çoktan konmuş gözüküyor. İstatistikler de bunu gösteriyor. Attığı goller, yurtdışı başarıları vs ile Messi her Arjantinli çocuğun rüyası. İşin ilginç yanı, sayesinde Arjantin’de kadınların Futbol’a gösterdiği ilgi tüm spor dallarının önünde.

Et; Henüz Vejeteryan bir Arjantinliye rastlamadım. Varsa da sanırım bu kararından birkaç gün sonra açlıktan ölmüştür. Güzel olan “Asado” usulü, etlerin odun ateşinde fazla işlem görmeden, sossuz servis edilmeleri. Alışamadığım ise “Kanlı sosis ve Boklu Sosis – Chorizo ve Morcilla” Bildiğimiz kan ince derinin içine doldurulur ve pıhtılaşarak sosis yapılır veya henüz dışkısı içinde bulunan bağırsak mangalda kızartılarak servis yapılır.

Faşizm, Latin Amerikanın geleneksel Darbecilerinin yurdu. Gelmiş geçmiş en acı faşizan uygulamaların ülkesi. Faşist yönetimler zamanında yüzbinlerce kişi tutuklandı, onbinlercesi işlkence gördü ve binlerce insan “kayboldu”. Halen kaybolan gençlerin Anneleri “Asla Unutmamak” adına her Perşembe saat 15:00’de Buenos Aires'in Plaza De Mayo Meydanında toplanırlar
Eva Peron, Nam-ı diğer “Evita”; Arjantin Başkanı Juan Domingo Perón’un ikinci eşi. Dar gelirli beş çocuklu fakir bir ailenin en küçük çocuğu olan Sanatçı Eva, kocasına rağmen düşük gelirli ailelerin, işçilerin, öğrencilerin yanında oldu. 1952’de 33 yaşında kanserden öldü. Adına Filmler, Caberalar yapıldı.

Bana, Neden “Arjantin Birası”nı saymadın diyenlere notum; Rus Salatası ne kadar Rus, Macar Salamı, Roma Dondurması ne kadar Macar ve Romalı ise Bira’da o kadar Arjantinli. Kısaca “yok öyle bişi”

Onlar bizi nasıl tanır? demiştik;
Şiş Kebab ve Rakı. Ülkeye yerleşik ve “El Turko” olarak tanıdıkları Suriye asıllılardan dolayı Şiş Kebaba da, Rakı muadili  “Arak”a da alışkınlar.
Hamam; ise Arjantinliler için sadece buharlı Türk Banyosu. Bizim klasik Hamam’larımızla alakası yok.

Turkish Airlines – THY; Şu sıralar Artantinlilerin dilinde, gözünde, Caddelerde, Panolarda, Gazetelerde Türk Hava Yolları gündemde. THY’nin Arjantin’de  yaptığı reklam ve promosyonlar göğüs kabartıyor. İstanbul’a Sao Paulo üzerinden direkt uçuşu var. Messi’li reklamları, hem kendisinin hem de ülkemizin imajında olumlu bir rol oynuyor. THY; Arjantinlilerin yeni gözdesi, ve Avrupa’ya açılan transit kapısı olmuş bile. Ekonomik, Konforlu, Servisi mükemmel. Güzel olan; Doluluk oranı %90’larda. Güzel olmayan; THY Yolcularının İstanbul’da bir gece bile konaklamadan Avrupa’ya transit geçmeleri. Yani, bir “Turist Akar Türk Bakar” durumu var.

Onur (Halit Ergenç); Binbirgece dizisi ülkede fenomen. Adına klipler yapılıyor, Fan kulüpleri kuruluyor. Arjantin’de Türküm dediğinizde artık muhabbetin ilk konusu Şiş Kebap değil, “Onur”.
Arjantin’de görülmesi gerekenler ise; Dünya’nın en geniş Şelalesi İguazu (2700m genişlik), Küresel ısınmaya direnmeye çalışan El Calafate – Perito Moreno Buzulları, Dünyanın en güneydeki şehriUshuaia tek yazıyla anlatılacak gibi değil.

Arjantinlilere gelince; Bence İspanyollardan daha bir İspanyol ve Avrupalılar. 700 yıllık Endülüs hakimiyetinin etkisi ile İberia yarımadasında yaşayan milyonlarca Araplarla karışan İspanyollara karşın ülkeyi fetheden İspanyolların devamı olan Arjantinliler pek yerli halk ile karışmamış gözüküyorlar.
 Cem Polatoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder