3 Şubat 2014 Pazartesi

TÜRKİYE’NİN YENİ ENO VE GASTRONOMİ TURİZM DESTİNASYONU “TRAKYA” EMITT FUARINDA DÜNYAYA TANITILDI

               


Trakya Turizm İşletmecileri Derneği (TTİD) tarafından hayata geçirilen, ‘’ Trakya Bağ Rotası Projesi‘’ 30 Ocak – 2 Şubat 2014 tarihleri arasında  18. kez düzenlenen, Dünyanın en büyük  5. turizm fuarı  Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na (EMITT) katıldı. Yaklaşık 70 ülke ve 4 bin katılımcının yer aldığı EMITT 2014 fuarında, Trakya’nın şarap rotaları, bölgenin tarihi ve kültürel özellikleri, doğal güzellikleri dünyanın dört bir yanından gelen turizm profesyonellerine tanıtıldı.

Fuarın bölge açısından önemli bir işlevi yerine getirdiğini ve katılımın her sene daha da arttığını gözlemlediklerini söyleyen Trakya Turizm İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan ÇEBİ “2013 yılında Trakya Turizm İşletmecileri Derneği tarafından, Trakya’nın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren 12 butik şarap üreticisinin katılımıyla hazırladığımız     ‘’Trakya Bağ Rotası Projesi‘’ ile ilk kez Emitt’te yer aldık. Türkiye turizminin çeşitliliğine destek vermeyi ve gelen işbirliği taleplerini değerlendirerek sektörü büyütmeyi hedefleyen fuarın bölgemizin tanıtımına artı değer katacağına inanmaktayız. Coğrafi konumu, sahip olduğu doğal güzellikleri, tarihi bağ yolları, ulaşım kolaylığı, Balkan ülkelerine yakınlığı ile yerli ve yabancı ziyaretçilerin yeni turizm anlayışına yönelik ihtiyaçlarını karşılayacak olan Trakya’nın ‘’Trakya Bağ Rotası Projesi”yle Türkiye’nin yeni eno ve gastronomi destinasyonu haline gelmesini amaçlanmaktayız.

Eno ve gastronomi turizmi konusunda gelecek vadeden Trakya’nın bu girişimlerimiz sonunda konaklama sayısını hayli artıracağına, bölgenin önemli turizm destinasyonları arasında yerini alacağına inanıyoruz. Projeyle bölgenin kültürel aktivitelerini de tanıtmayı amaçladıklarını belirten ÇEBİ “Hafta sonunu bölgede geçirmek isteyen biri, farklı bağları gezip bu bağlarda bölgenin özel lezzetleriyle tadım yapabilir, yamaç paraşütü, sörf, trekking, dalış gibi çeşitli spor aktivitelerine katılabilir, köylerde yetişen organik ürünleri uygun fiyata alma olanağı bulabilir, bölgenin özel peynirlerini deneme şansı bulabilir, mandıraları ziyaret edebilir... Projeyle, ana yoldan biraz uzaklaşınca karşılaşılan Trakya’nın sahip olduğu sürprizlere, keyiflere dikkat çekmek istiyoruz. ” dedi.

‘’ TRAKYA BAĞ ROTASI PROJESİ ‘’ NEDİR?
Proje 2013 yılında Trakya Turizm İşletmecileri Derneği tarafından Trakya’nın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren, kendi bağlarında ve şaraphanelerinde turizm faaliyeti gerçekleştiren 12 butik şarap üreticisinin katılımıyla hazırlandı. Sektörel ve sektörler arası işbirliklerini geliştirecek önemli bir faaliyet olan  “Trakya Bağ Rotası Projesi”, işbirliklerinin gerçekleştirilmesine ve bir Trakya Şarap Platformu oluşturulmasına önayak oldu.

Trakya Bölgesi genelinde şarap rotalarının belirlenerek, sahip olduğu turizm potansiyelinin harekete geçirilmesini hedefleyen proje, bölgeyi ziyaret eden yerli yabancı turist sayısının arttırılması sonucu bölgede turizm sektörünün gelişimine, çevresel olduğu kadar sosyal ve ekonomik temellerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına katkı sağlıyor. ‘Trakya Bağ Rotası Projesi’ ile şarabın en eski üretim bölgelerinden olan Trakya bölgesi genelinde, şarap yollarının belirlenmesiyle, bölge ulusal ve uluslararası düzeyde bir şarap rotası olarak markalaşması ve bölgenin şaraba dair sahip olduğu tarihin ve hikâyelerinin ortaya çıkarılarak gastronomik değerlerinin vurgulandığı bir destinasyon olması hedefleniyor.İstanbul için uğrak bölge olmaya şimdiden aday olan Trakya Bağ Yolu, yerli yabancı ziyaretçilerine, şarap tadımı, bağ gezisi, bağ bozumu deneyimi yaşatacak.

Proje kapsamında Tekirdağ, Şarköy, Kırklareli, Gelibolu Bölgeleri’nden 12 firma yer alıyor. Firmaların bölgelere dağılımı ise;
Tekirdağ Bölgesi;   Umurbey, Şato Nuzun, Barel Şarapçılık, Barbare
Şarköy Bölgesi; Melen Şarapçılık, Gülor, Şato Kalpak
Kırklareli Bölgesi; Arcadia, İrem Çamlıca, Vino De Sera
Gelibolu Bölgesi; Gali, Suvla

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder