22 Şubat 2015 Pazar

‘’Servando Cabrera Moreno’’da “Aşkı Nebi” Sergisi Açıldı

Aşkı Nebi Küba’da Sergileniyor
Küba’nın başkenti Havana’da Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Kübalı mevkidaşı Manuel Marrero Cruz tarafından Küba’nın en büyük müzesi ‘’Servando Cabrera Moreno’’da açılan “Aşkı Nebi” Sergisi Latin Amerikalı Müslümanlardan yoğun ilgi görüyor.


Serginin açılışını yapan Küba Kültür Bakanı Manuel Marrero Cruz, serginin Havana’da açılmasını önemsediklerini belirterek, “Klasik İslam sanatlarının önemli örneklerinin yer aldığı bu sergiyi öğrencilerimizin ve sanatseverlerin gezmesini özellikle tavsiye ediyorum” dedi.Hz. Muhammed’in (sas) doğumunun 1443. yılı münasebetiyle Küba’nın başkenti Havana’da düzenlenen sergi Kübalı Müslümanları heyecanlandırdı. İlk kez bir Latin Amerika ülkesinde düzenlenen serginin açılışı sonrası konuşan Küba İslam Birliği Başkanı Yahya Pedro Aşkı Nebi Sergisi’nin Havana’ya gelmesinden dolayı çok büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.


İslam Birliği Başkanı Yahya Pedro, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Latin Amerika ziyareti kapsamında Küba’nın başkenti Havana’da sanatseverlerle buluşan Aşkı Nebi Sergisi’nin yoğun ilgi gördüğünü belirtti. Pedro, “Havanalı Müslümanlar bu sergi sayesinde Hz. Peygamberi bir kez daha rahmetle ve sevgiyle anmış oldu. Emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyorum. Bu ay sonuna kadar devam edecek sergiyi gezmek için Küba’nın değişik şehirlerinde yaşayan Müslümanlar Havana’ya geliyorlar.” Dedi.


Aşkı Nebi Havana’dan sonra Brezilya ve Arjantin’e gidiyor
Serginin Latin Amerika programını düzenleyen İslam Kültür Sanat Platformu Genel Sekreteri Abdülkadir Özkan ise Aşkı Nebi’nin gelecek ay farklı koleksiyonlarla Brezilya’da, Nisan ayında ise 2015 yılı Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında hem Arjantin hem de Avustralya’da sanatseverlerle buluşacağını söyledi. Özkan şöyle konuştu; “Osmanlı Küba ilişkilerinin 18. yüzyıla dayandığı düşünülürse Küba Türkiye ilişkilerinin kültür ve sanat sahasında da geliştirilmesi büyük önem arz ediyor. Kültür Bakanımız Ömer Çelik’in Kübalı mevkidaşı ile imzaladığı kültür sanat alanındaki işbirliği protokolünün iki ülke ilişkilerinde önemli bir aşama olduğunu düşünüyoruz.”
Hz. Peygamber’in farklı dünyalara tanıtılmasının “insanlık“ için önemli bir çalışma olduğunu belirten Özkan, “İslamofobinin yaygınlaştırılmaya çalışıldığı bu zaman diliminde her Müslümanın vazifesi Hz. Peygamberi daha iyi, daha doğru okumak, anlamak ve anlatmaktır. Bu tür sanatsal etkinliklerle Hz. Peygamber’i anmaktan anlamaya geçebilmeyi ümit ediyoruz.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA, Türkiye Diyanet Vakfı, Küba İslam Cemiyeti ve İslam Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen sergi, ilk olarak 2014 yılı Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Ayasofya’da açılmış, daha sonra New York ve Washington’da yoğun ilgi görmüştü.
41 parça eserden oluşan ve günümüz hat ve tezhip sanatçılarının son çalışmalarının yer aldığı “Aşk-ı Nebi” sergisindeki eserler hat sanatının Kûfi, muhakkak, reyhânî, sülüs, celî sülüs ve nesih gibi birçok farklı yazı çeşitleriyle yazılmış ayetler, hadis-i şerifler ve hilye-i şeriflerden oluşuyor.

Sergide yer alan eserlerden bazıları şöyle:
Mehmet Özcay'ın celî sülüs tarzındaki eseri: ''Bismillahirrahmanirrahim'',
Hasan Çelebi, celî dîvânî zerendud tarzındaki eseri (Bakara Suresi 286. ayet): “Bizi affet! Bizi bağışla! Bize Acı!”, Hüseyin Kutlu'nun celî sülüs tarzındaki eseri (hadis): “Kardeşiniz zalim de mazlum da olsa ona yardım edin.”, Ahmed Fares Rizq'ın sülüs-nesih tarzındaki eseri (hadis): “Kul kardeşine yardım ettiği müddetçe Allah da onun yardımcısıdır.”, Mustafa Parıldar'ın muhakkak tarzında yazdığı eseri (hadis): “Sizin en hayırlınız “Kur’an öğrenen ve öğreteninizdir.”, Ali Toy'un kûfi tarzındaki eseri (Enbiya Süresi 107. ayet): “Biz seni alemlere rahmet olarak gönderdik.”
Ay sonuna kadar Havana’da gezilebilecek olan sergide eseri bulunan sanatçılar şunlar;
Mehmed Özcay, Hasan Çelebi, Hüseyin Kutlu, Mehmet Memiş, Tahsin Kurt, Mustafa Parıldar, Ali Toy, Ferhat Kurlu, Ömer Faruk Özoğul, B. Hilal Çizmecioğlu, Adem Sakal, Ali Rıza Özcan, Berrak Özdoğan, Abdurrahman Depeler, Fuat Başar, Yılmaz Turan, Seyit Ahmet Depeler, Adem Sakal, Turan Sevgili, Muhammed Yaman, Fatih Özkafa, Cavide Pala, Arda Çakmak, Savaş Çevik, Eyüp Kuşçu, Ahmed Fares Rızq (Mısır), Bijar El-Hac Kerim El-Erbili (Irak), Bijar Arbilly (Irak), Mahfuz Zunnun El-Ubeydi, Ziyad Al-Muhandis, Muhammed D. Cellul (Suriye) ve Ammar Maliki.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder