18 Şubat 2015 Çarşamba

Türkiye’nin bin bir çeşit lezzeti, her bölgeye yayılıyor

Yemeksepeti, meşhur yemekleriyle gönüllere taht kurmuş kentlerde en çok ne sipariş edildiğini araştırdı. Araştırma gösteriyor ki, Anadolu’nun birbirinden eşsiz lezzetleri, doğdukları coğrafyalardan çok uzakta da büyük ilgi görüyor. Türkiye’nin farklı mutfakları birbirlerine Yemeksepeti aracılığıyla konuk oluyor. Karadeniz sofraları Güneydoğu lezzetlerine de kucak açıyor; Tokat’ta bez sucuğa çiğköfte eşlik ediyor; Mersinliler Maraş’ın dondurması ile masum kaçamaklar yapıyor; Balıkesir, ‘tatlı dediğin peynirli olur’ diyerek Mersin’e künefe ile arka çıkıyor. Lezzetin kitabını yazmış Adana, Tekirdağ ve Antep gibi iller de, küresel lezzetleri evlerine misafir ediyor.


Yemeksepeti son araştırması ile Türkiye’nin zengin lezzet haritasında kendine yer edinmiş kentlerde en çok hangi yemeklerin sipariş edildiğini inceledi. Yüzbinlerce kullanıcının verilerine dayanarak yapılan araştırma gösteriyor ki, Yemeksepeti sayesinde Anadolu’nun farklı mutfak kültürleri, adeta bir öğrenci değişim programı gibi birbirlerine konuk oluyor; birbirleriyle kaynaşıyor. Yemeksepeti, Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan lezzet avcılarının, yüzlerce kilometre ötede doğmuş eşsiz lezzetlere rahatça ulaşabilmesini sağlıyor.

Karadeniz mutfakları lahmacun ve kebaba kucak açıyor
Karalahana, mısır ekmeği, kuymak ya da hamsinin bin türlüsü gibi leziz yemeklerle şenlenen Karadeniz sofraları Güneydoğu Anadolu lezzetlerine de kucak açıyor. Trabzon’da en çok sipariş edilenlerin başında kebap, Ordu ve Rize’de ise lahmacun bulunuyor.

Tokat çiğ köfte sevgisiyle selam yolluyor
Tokat’ta, mangaldaki cızırtısı ile insanın aklından çıkmayan bez sucuğa, Adana’dan Adıyaman’a, Urfa’dan Malatya’ya birçok kentin sahiplendiği çiğ köfte eşlik ediyor. Tokat, çiğ köfte sevgisiyle bu kentlere selam yolluyor.

Eskişehirliler ‘çibörek’ pişirip tavuğa tıklıyor
Haritanın biraz batısına doğru yol alıp Eskişehir’e vardığımızda, kentteki evlerde mis gibi çiğbörekler (nam-ı diğer ‘çibörek’) kızarırken, iş siparişe gelince en çok tavuk yemeklerine tıklandığı görülüyor.

Mersinlilerin masum kaçamağı dondurma
Tantuninin üzerine mis gibi künefeyi es geçmeyen Mersinliler, kimi zaman da daha serin bir seçeneğe yöneliyor. Eve yemek söyleyecekleri zaman künefeye fark ettirmeden küçük bir kaçamak yapıyor ve en çok sipariş edilen tatlı listesinin birinci sırasına dondurmayı yerleştiriyor.

Balıkesir’de peynirli tatlı cephesi güçlü
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesine bile girmiş olan höşmerimin yaratıcısı Balıkesirliler de, ‘tatlının içinde peynir mi olurmuş’ diyenlere inat, Mersinlilerle dil birliği yapıyor ve evlerine siparişte en çok künefe söyleyerek duruşunu ortaya koyuyor.

Adana ve Tekirdağ’ın burger merakı
Araştırmada bazı kentlerin ise mutfaklarına küresel lezzetlerle farklı renkler kattığı görülüyor. Yemek turizminin gönüllerdeki başkenti Adana’da, düşüncesi bile insanı mutlu eden kebaplar pişerken, burgere olan meraklarını da verdikleri siparişlerle gösteriyorlar. Köftenin kitabını yazmış Tekirdağlılar da burger meraklarını gizlemeyerek, batı mutfaklarının meşhur köftesini evlerine misafir ediyor.

Eve siparişte Maraş’ın seçimi waffle
Mükemmel dondurmanın memleketi Maraş’ın yeni lezzetlere de kapısı açık. Dondurmaları ile tüm Türkiye’de çocukların yüzünü güldüren, turistlerin trajikomik anılarla evlerine dönmesine neden olan Maraşlılar, internetten tatlı söylemek istediklerinde waffle’ı tercih ediyor.

Antepliler’den sufle molası
Antepliler için emek emek açılan baklavanın samimi lezzeti vazgeçilmez. Antepliler de farklı bir lezzet aradıklarında, belki de ufak bir çikolatalı kaçamak yapmak istediklerinde çikolatalı suflenin tüm gezegeni etkisi altına alan cazibesine kapılıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder