15 Şubat 2015 Pazar

Skal Turizm Arenası 2015 İstanbul Hilton Convention Center’da Gerekleşti

Skal Turizm Arenası 2015’in bu yılki konu başlığı “Turizm Barış – 100. Yılında Çanakkale” şeklinde oldu.Skal Dünya Başkanı Salih Çene ve Yönetim Kurulunun da katıldığı Turizm Arenası  yabancı katılımcıların katılımıyla simültane tercüme yapılarak seslendirildi. Çanakkale Savaşı’na müttefikler olarak katılan ülkelerden gelen ve ailelerinden bu savaşa katılmış ve Çanakkale hakkında ilgi ve bilgi sahibi olan kişiler katılım gösterdi.



Skal Turizm Arenası “turizm ve barış” ilişkisini irdeleyerek Çanakkale Savaşı ve sonrasında kurulan dostluk köprüleri ve kazandırdıkları üzerine konuşuldu. Çanakkale deneyiminin barışa nasıl dönüştüğünü ve kültürler arası diyaloga nasıl katkı sağladığı üzerinde duruldu. Çanakkale’nin 100. yılı dolayısıyla savaşın kendisini ve ifade ettiklerini konuşuldu. Skal Turizm Arenası’da savaştan barışa insanın yolculuğu “turizm” özelinde düşünebilmek oldu.


Skal Dernekleri Federasyonu tarafından bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Turizm Arenası'nda Çanakkale Savaşı'nın 100. Yılına vurgu yapıldı; barışın ve barış için turizmin önemi ifade edildi. Bu yıl 10 bin 500 Anzak'ın Çanakkale'deki kutlamalara katılması beklenirken yıl içinde 200 bin kişi Çanakkale'yi ziyaret edecek.


İstanbul Hilton Convention Center'da Skal Dernekleri Federasyonu tarafından dördüncüsü düzenlenen Turizm Arenası 2015'e Skal üyeleri ve turizmciler yoğun ilgi gösterdi. "Turizm Barıştır-100. Yılında Çanakkale" temalı Turizm Arenası'nda, Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı dolayısıyla bu deneyiminin barışa nasıl dönüştüğü, kültürler arası diyaloğa nasıl katkı sağladığı ve savaştan barışa insan yolculuğunun 'turizm'e nasıl etki ettiği tartışıldı.

Turizm Arenası'nda Çanakkale'de savaşan Yeni Zelandalı askerin torunu Skal International Dünya Başkan Yardımcısı Nigel Pilkington ve yine Çanakkale'de savaşan Türk askerin torunu Yazar İzzeddin Çalışlar'ın konuşmaları ve dedelerinin anılarını paylaşmaları büyük ilgi gördü. Turizm Arenası'nda söz alan Okan Üniversitesi öğrencisi Meltem Başoğlu ise neden turizm okumak istediğini ve turizmin önemini anlatan bir konuşma yaptı. USDF Çanakkale Organizasyon Komitesi adına konuşan Selçuk Nazilli, federasyon olarak yaptıkları projelerden söz etti. Turizm Arenası'nda konuşan ve daha çok Çanakkale Bölgesi'ne odaklanan 30 yıllık Turist Rehberi Kenan Çelik, Türkiye'nin turizmde dünden bugüne nasıl geldiğini anlattı. Çanakkale Savaşı'na ilişkin bilgiler de veren Çelik şunları söyledi:

"Turizm bugün önemli bir sektör. Türkiye'nin geleceğinde turizmin önemi var. Ben daha çok Anzaklarla ilgilendim. Toplumun her katmanından insanları Çanakkale'de gezdirdim. Avustralya ve Yeni Zelandalı turistler ilk yıllarda korka korka geliyorlardı. Hatta bizim onların burada anıt dikmesine nasıl izin verdiğimize şaşırıyorlardı. 1990 yılında 100 kadar gazi buluştu. Bizimkiler tüfeklerle değil, çiçeklerle karşıladılar. Avusturalya ve Yeni Zelanda ile bir dostluk oluştu ama Yunanistan ile bunu yapamadık. Yıllık 60-70 bin kişi burayı ziyaret ediyor. 100. Yıl münasebeti nedeniyle bu yıl 8 bin Avustralyalı, 2 bin Yeni Zelandalı ve 500 protokol gelecek. Yıl boyunca 200 bin kişinin gelmesi bekleniyor. Kasım ayında bir tören daha yapılacak. 4 kruvaziyer gemisi gelecek."


Nigel Pilkington, Skal International Başkan Yardımcısı, Yeni Zelanda
Prof. Dr. Türkkaya Ataöv, Akademisyen - Uluslararası İlişkiler Uzmanı
Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, Akademisyen - Yas Yönetim Uzmanı
İzzeddin Çalışlar, Akademisyen, Yazar, İletişimci
Prof. Dr. Haluk Oral, Akademisyen - Matematik Profesörü, Yazar, Çanakkale Uzmanı
Kenan Çelik, , Profesyonel Turist Rehberi, Meltem Başoğlu, Okan Üniversitesinde    Öğrenci



Skal'ın barışı kavramak için savaşlardan yola çıkmasının önemini vurgulayarak konuşmasına başlayan Yücel, moderatörlüğünü üstlendiği panelde Turizm Arenası çerçevesinde öne çıkan konuları izleyiciler ile paylaştı. Yücel, panelistleri takdim ettikten sonra ilk sözü Uluslararası İlşkiler Uzmanı Prof. Dr. Türkkaya Ataöv'e verdi. Ataöv konuşmasında tarihsel süreçlerde yaşanan gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Akademisyen-Yazar İzzeddin Çalışlar ise Çanakkale'de savaşan dedesinin günlüklerine nasıl okumaya başladığını anlattı. Günlük okuduktan sonra 15-20 sene sonra okuduklarının anlamsız olmaya başladığını çünkü günlüğün bir samimiyet taşıdığını söyledi.

Panelde konuşan ve Çanakkale Savaşı'na ilişkin urafelerin yeni olmadığının altını çizen Akademisyen, Yazar Prof. Dr. Haluk Oral, yabancı kaynaklarda, Avustralya resmi tarihinde Mustafa Kemal'e ayrılmış önemli bir bölüm olduğunu söyledi. Oral, "Mustafa Kemal'in bu savaşta şehit olsaydı bile yine Mustafa Kemal anlatılmadan bu savaş geçilemezdi" dedi.

Nigel Pilkington ise dedesiyle hayattayken uzun bir süre geçirdiğini, 90 yaşına kadar yaşadığını ve uzun süre Çanakkale'yi konuştuklarını söyledi. Pilkington, "Biz Anzaklar olarak kendi adımıza savaştıktan sonra ulusal bilincimiz gelişti. Biz Türkleri kendi topraklarını savunan askerler olarak gördük. Askerler birbirlerine saygı duydular. Atatürk bizim için çok büyük bir isim. Avustralya'da son derece itibar görüyor. Gençlerimiz Çanakkale'ye gelmeyi hacca gitmek olarak görüyor. Her sene 25 Nisan'da öğleden sonra bütün aileler mezarlıklarda toplanırlar ve törenler düzenlenir. Bizim ideallerimiz için savaşmış olan insanları anarlar. Türkiye dışında başka hiçbir ülke mezarlıklarda tören düzenlenmesine izin vermiyor. Avustralya ve Yeni Zelanda bilinci orada başladı" dedi.

Panelde konuşan ve Çanakkale Savaşları'ndan alınması gereken dersler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, insanoğlunun savaşla ilişkisini değerlendirdi. Hablemitoğlu, her türlü savaş ve militarizmden uzak kalıp barışı koruyacak bireyler yetiştirmek gerektiğini ve barışın bir kültüre dönüşmesi söyledi. Hablemitoğlu burada turizme önemli bir görev düştüğünü söyledi.



Turizm Arenası 2015 hakkında değerlendirmelerde bulunan organizasyonun yaratıcısı Skal Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Anapa etkinlikle ilgili şu bilgileri verdi:"Turizm barıştır. Bu başlık altında Çanakkale Savaş'ının 100'üncü yılında Skal Arena'da Çanakkale'yi irdeliyoruz. Çanakkale Savaşı, dünyada çok az görülen bir duruma sahip. Hiçbir savaştan sonra iki ülkenin halkı birbirlerine bu kadar kardeşçe bağlanmadı. Hatta savaştan yenik ayrılan Anzaklar, ülkemize bize sarılmak için geliyorlar. Çanakkale bir anlamda onların "hac"ları. Savaşın hiçbir zaman örnek olmasını istemeyiz ama Çanakkale bu anlamda dünyaya örnek olmuştur.


Savaşın 100. yılının çeşitli faaliyetlerle ve etkinliklerle kutlanacağını biliyoruz. Federasyon olarak Çanakkale'nin bir savaş olarak değil de barış anlamında altını çizmek istedik. Birinci bölümde cephelerdeki komutanların günlüklerini dinledik. Bizim 20 dakika süren bu bölüm boyunca içimiz sıkıldı belki. Ancak oraya neden geldiklerini bile bilemeyen gencecik erler, teğmenler 8 buçuk ay boyunca bunu yaşadı. Öldüler. Bu yüzden Çanakkale Zaferi de diyemiyoruz. 100. Yıldayken böyle bir gerçeği bir kenarda bırakamazdık.


Yeni Zelanda Skal International Başkan Yardımcısı Nigel Pilkington'ın dedesinin kardeşi bu cephelerde savaşmış. Kendisine sorulması gereken çok önemli bir şey var: Yeni Zellanda ve Avustralya'da bu savaşı çocuklarına anlatmaya nereden başladılar? Bu savaşı nasıl anlattılar ki, böylesine olgun bir görüşleri var ülkemize karşı? İşte altını çizmek istediğimiz nokta bu. En önemlisi de savaştan barışa olan bu yolculukta turizmin yerinin neresi olduğunu tartışmamız lazım. Çünkü turizmin bir köprü olduğuna inanıyoruz. İnsan özgürse ve ülkeler arasında diyalog varsa seyahat ortaya çıkıyor.


ARENA Toplantı sonrası  Akşam Yemeğine  geçildi. Skal Dünya Başkanı Salih Çene yemekteki davetlilere Skol Tostu yaptı yapancı konukların olması sebebiyle farklı dillerde Skol Tostu gerçekleştirildi.


Skal üyeleri Skal Turizm Arenası sonrası Eğlence Arenasını gerçekleştirdiler










































































































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder