19 Mayıs 2014 Pazartesi

ARAPGİR-MALATYA


 Malatya Arapgir ilçesi tarihsel dönüşümünde önemli bir merkez.  Çekül Akademi gezisi kapsamında ilçeye gittik. Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu öncülüğünde gezdiğimiz Arapgir muhteşem bir tarihsel sahiplenme ve değerleri ile tanınma atağında. Gördüklerimizden keyif aldık. İl Özel İdareleri, Büyükşehir Belediyeleri ve Bakanlıkça izin verilen belediyeler bünyesinde, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili işlemleri ve uygulamaları yürütmek, denetimlerini yapmak üzere koruma, uygulama ve denetim büroları kurulması 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'nın 5226 sayılı yasanın 13. maddesinde hükme bağlanmıştı..


Bu konuda 11 Haziran 2005 tarihinde bir yönetmelik çıkartılarak kısaca KUDEB olarak anılacak olan bu birimlerin kuruluş ve işleyiş esasları ayrıntıya kavuşturuldu. KUDEB uygulamalarının somut örneği Arapgir’de açığa çıkmış. Şüphesiz bu süreci iyi kavrayan algılayan ve uygulanmasında uğraş veren Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu bu bağlamda örnek çaba göstermiş.  Onlarca konak, yok olmak üzere olan camiler, hamamlar, kiliseler, hanlar ele alınmış. Onarılmış. Ermeni mezarlığı dahi düzenlenerek dünde olan her yaşayana saygı yönünde adımlar atılmış. Yerel meslekler özendirilmesi korunması çalışmalarına geçilmiş. Yerel yemeğinden müziğine Arapgir ciddi sahiplenilmiş.


Malatya Kayısı ile ödeş ama Arapgir kayısı yok denecek kadar az ama Arapgir üzümü ile ünlenmiş. Özellikle şaraplık üzüm ayrı bir tadı var. Arapgir Reyhan ile de anılıyor. Reyhan kurusundan yapılan çayda muhteşemdi. Yaşar Çelik ile Süleyman Tüfekçi işlettiği Şan Lokantası da Arapgir düğün yemekleri tattık. Dolama, Kavurma, Yuvalama Çorbası yanında sarması da farklı ve çok küçük sayılacak sarılmış. Saraylara paşa gönderen Arapgir gerçek anlamda tarihsel bir dönüşümde. Görülmeye gidilmeye değer bir güzellik.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder