30 Mayıs 2014 Cuma

Avrupa Birliği Komisyonu, Google Davasını Yeniden Gündeme Alıyor


Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Bilriği (TUROB)'nin de üyesi olduğu,  Avrupa Otelciler, Restoranlar ve Kafeler Birliği (HOTREC), Mayıs 2013'den beri süregelen, Google'a karşı açılmış rekabet davasının kapatılmasına ilişkin itirazlarını, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Joaquín Almunia'ya iletmiş ve üyelerine duyurmuştur.

HOTREC tarafından gönderilen açıklamaya ilişkin TUROB’un derlediği bilgiler ve konu ile ilgili TUROB Başkan Yardımcısı Armin Zerunyan’ın değerlendirmesi aşağıda yer almaktadır.

 Güncel birtakım haberlere göre, içlerinde Alman Günther Öttinger ve Fransız Michel Barnier'ın da bulunduğu komisyon üyelerinin üçte biri, tıpkı Avrupa Tüketici Örgütü (BEUC) gibi, davanın kapatılmasına ilişkin kaygılarını dile getirmiştir. Bu karşıtlığı pekiştirmek adına, Avrupa'nın dijital pazarındaki pek çok büyük oyuncuyu bir araya getiren Open Internet Project tarafından, Google'a karşı Avrupa Komisyonu'na şikayette bulunmuştur.

HOTREC Tarafından, Avrupa Komisyonuna İletilen Mektubun Özeti Aşağıda Sunulmuştur;
Konaklama endüstrisi, Avrupa'da 3. en geniş sosyo-ekonomik faaliyettir. Sektör, AB genelinde, büyük bir çoğunluğu online görünürlüğe dayalı, 1,8 milyon girişimciyi kapsamakta ve 10 milyonun üzerinde istihdam sağlamaktadır. Avrupa Konaklama sektöründe gerçekleşen rezervasyonların, %50'den fazlası online rezervasyon kanalları aracılığıyla elde edilmektedir.

Google'ın Taahhütleri, Sektör Üzerindeki Zararlı Etkinin Giderilmesi İçin Yeterli Değil
Online görünürlük ve rezervasyon imkanının, sektörümüz üzerindeki kritik önemi düşünüldüğünde, HOTREC ve üyesi Birlikler, Google'ın taahhütlerini kabul eden ve davayı kapatan Avrupa Komisyonu ile aynı görüşte değildir. Google'ın mevcut taahhütleri, arama motorları tarafından, sektör üzerinde yaratılan zararlı etkininin giderilmesine çare değildir. Avrupa Konaklama Sektörü açısından, mevcut taahhütler Google'ı tarafsız bir arama motoru yapmamaktadır. Öncelikle, organik arama sonuçlarının, ticari/tanıtım sonuçları karşısında, dezavantajlı duruma düşmemesi çok önemlidir.

Organik arama sonuçları, bireylerin ya da küçük otel ve restoranların, online mecrada görünür olabildikleri ve herhangi bir online seyahat acentasına komisyon ödemeden, hizmetlerine direk bağlantı sağlayabildikleri tek, eşit ve adil alandır. Bu sebeple HOTREC, her zaman sayfanın en üstünde bulunmak şartıyla, en az %70 görünürlüğün doğal arama sonuçlarına ve en fazla %30 görünürlüğün de ücretli ve sponsor bağlantılara verilmesi gerektiğine vurgu yapmaktadır.  Bununla beraber, HOTREC ticari ve doğal arama sonuçları arasında net bir ayrım olmasına, sadece küçük bir  "Ad" ifadesinin ya da silik bir sarı zemininin, bu ayrım için ve kullanıcının algısı için yeterli olmadığına, daha net ve koyu renkler ile fark yaratılarak, sadece organik arama sonuçlarının beyaz fonda yer alması gerektiğine dikkat çekmektedir.

Anahtar Kelime Reklamları Tamamen Yasaklanmalıdır
Organik arama sonuçları kullanıcıya her zaman en kaliteli sonucu sunmalıdır. HOTREC, reklam ya da sponsor bağlantı olsa dahi marka tanıtımına yönelik arama sonuçlarının bu kriteri karşılamadığını düşünmektedir. Anahtar kelime reklamları ve marka pazarlama bağlantıları, arama yapılan adrese bağlantı sağlayacağı imajıyla, tüketiciyi de yanıltmakta, onu farkında olmaksızın aracı web sayfalarına yönlendirmektedir. Sonuç olarak, yukarıda belirtilen hususlar, Google ve diğer arama motorlarının taahhütlerinde yansıtılmalıdır. Genel bir arama sonucu diğer ticari sonuçlara bağlantı sağlıyorsa, bu durum her zaman için kullanıcıya net bir  şekilde bildirilmelidir. Anahtar kelime reklamları ise ürün ve hizmetin asıl sahiplerine haksız bir şekilde zarar vermemesi için tamamen yasaklanmalıdır.


TUROB Başkan Yardımcısı Armin Zerunyan:
Adil Şartlar Altında Rekabet İçin Atılan Adım Doğru ve Yerindedir
Konu ile ilgili bir açıklamada bulunan TUROB Başkan Yardımcısı Armin Zerunyan, “Birliğimizin katılmış olduğu pek çok HOTREC toplantısında dile getirdiğimiz gibi online mecra üzerindeki haksız rekabet ve tekelleşme bizim için büyük bir sorun haline gelmektedir. Hatta geçtiğimiz aylarda Alman Otelciler Birliği CEO’su Markus Luthe'yi davet ederek, üyelerimize bu konu hakkında bir panel düzenlemiş ve durumun ehemmiyetini aktarmıştık. Dolayısıyla atılan bu adımın çok doğru ve yerinde bir girişim olduğunu düşünüyor, adil şartlar altında rekabet edebilmek adına olumlu neticenlenmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder