24 Mayıs 2014 Cumartesi

Hindistan’ın En Büyük Mistik Müzik Festivali “Ruhaniyat”, Hindistan sınırları dışında dünyada ilk kez İstanbul’da gerçekleşti

Festival Soma için ağıt ile başladı...
Hindistan’da 13 yıldır düzenlenmekte olan Sufi ve Mistik Müzik Festivali Ruhaniyat, İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle 17 Mayıs Cumartesi , Hindistan dışında dünyada ilk kez İstanbul’da , İTÜ Maçka Kampüsü Mustafa Kemal Salonunda yapıldı. Festival kapsamında seslendirilen tüm eserler Soma’ya atfedildi.


Soma’da kaybedilen hayatlar için saygı duruşu ile başlayan program, yine Soma şehitleri için Türkçe olarak seslendirilen “Kara Toprak” türküsü ile başlatıldı.Özel Açılışın ardından Hindistan’ın Türkiye Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas kısa bir konuşma yaptı ve geleneksel mum yakma töreni ile mistik müzik dinletilerine geçildi.Festival kapsamında “Rumi ve Emre, Khusrau ve Kabir ile Buluşuyor” özel konseptiyle Latif Bolat ve Mevlevi Semazen grubuna, Madangopal Singh ve Chaar Yaar grubu eşlik etti.
Sonra Hindistan’ın Rajastan bölgesinden gelen Manganiyar Grubu, Sufi Kalam ve mistik şarkılar seslendirdi.
Ardından Mısırlı Mohammed Farghaly, Arapça mistik müzik konseriyle gönüllere dokundu.
Daha sonra dünyanın sayılı kadın Baul şarkıcılarından Parvathy Baul sahne aldı
Son olarak  Mısır’ın ünlü Tennure perfomansı ile kapanış yapıldı.


Festivali Hindistan’da 13 yıldır düzenleyen Banyan Tree Events Genel Müdürü Mahesh Babu “Ruhaniyat’ı en doğru şekilde “Ruhun Çağrısı” olarak tanımladı ve ekledi “Ruhaniyat , tüm dünya gibi Türkiye’nin de farklı tecrübelerle sınandığı günümüzde, insanları birbirine kenetleyen ideallerin vurgulanacağı yüce mesajların aktarılacağı , büyük Sufilerin ve mistiklerin ölümsüz eserleri ile birlikte, yüzyılların birikimi ruhani bilgeliğin tekrar canlandırılacağı bir platform olacaktır.”


Banyan Tree Events Genel Müdürü Mahesh Babu, festivali Hindistan dışında ilk kez İstanbul’da düzenlemelerinin sebebini ise “Asya ile Avrupa arasında bir köprü konumunda oluşuyla her iki kıtayı da farklı besler İstanbul. Köklü ve zengin kültürel değerleri ile dünyaya kucak açar. Bir başka deyişle; evrensel kardeşlik ve birlik adına organize edilecek bir festival için en uygun lokasyondur.. Bu anlamda Hindistan’ın dışında, Dünyada ilk kez Türkiye'de, İstanbul’da düzenlenmesi Ruhaniyat’a ayrı bir anlam ve değer kattı. “ şeklinde açıkladı.


Ruhaniyat : Ruhun Çağrısı
Hindistan ve tüm dünyadan festivale katılan, müzik kariyerlerinde yaşayan birer efsane olarak bilinen 3000’den fazla sanatçı “Ruhun Çağrısı”na eserleriyle eşlik etmektedir.Sufi ve Mistik Müzik Festivali “Ruhaniyat”, Hindistan’ın 10 farklı şehrinde 13 yıldır kesintisiz olarak düzenlenmektedir.  Ruhaniyat’ın temel amacı; evrensel kardeşlik, barış, uyum ve tüm yaradılanların birliği felsefesinin Sufi üstadlarının ego ve olumsuz duygulardan uzak mesajları ile geçmişten günümüze taşınmasıdır.


Neden Türkiye?
Dünyanın en eski uygarlıklarının doğduğu topraklarda iki ülkedir Türkiye ve Hindistan… İki uygarlık da estetiğin farklı formları; müzik, edebiyat, görsel sanatlar, el sanatları ve özellikle de mistik sanatların gelişmesine büyük katkıda bulunmuştur. İki ülke, yüzyıllar öncesine dayanan pek çok ortak kültürel öğeye sahiptir. Kültürel paylaşımların başında Sufi üstadları, çalışmaları ve Sufi müzik gelmektedir. İki ülke arasındaki en önemli ve ortak nokta ise Sufizm aşkıdır...Ayrıca, Türkiye’nin sanata katkısı, bu anlamda son yıllarda düzenlenen uluslararası kültürel etkinliklerin aktif merkezi olması Festival için büyük önem taşımaktadır. Bir başka ve bir o kadar önemli amaçlardan biri de Hindistan ve Türkiye arasında ortak kültürel öğeleri bir kez daha vurgulama ve paylaşma zemininin oluşturulmasıdır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder