6 Mayıs 2014 Salı

1.Uluslararası Akdeniz Aşçılık Şampiyonasına 17 ülkeden 600 yarışmacı katıldı




Akdeniz Eğitimi Aşçılar Derneği(AKEAD) ve Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu(ASPAFED) öncülüğünde Manavgat Perşembe Pazarı'nda yapılan yarışmaya 17 ülkeden 600 yarışmacı katıldı


Aşpafed-Akead işbirliği ile  3-5 Mayıs tarihleri arasında Antalya/Manavgat’ta tüm dünya gastronomisinin izleyeceği   1.Uluslararası Akdeniz Aşçılık Şampiyonası Uluslar arası arenadaki ismi ile 17 ülkenin yer aldığı Mediterranean  International  Culinary Cup  yarışmasını organize etti


ASPAFED Başkanı Ümit Yüksel, 1. Akdeniz Aşçılık Şampiyonası'nın Manavgat'ta gerçekleşmesinde katkıları için AKEAD Başkanı Ömer Atan'a teşekkür etti. Yüksel, toplamda 600 aşçı ve pastacının 20 kategoride yarışma yapacağını söyledi.


 5 Mayıs'ta biten  yarışma sonunda dereceye giren aşçı ve pastacılara altın, gümüş ve bronz madalya verildi . Yüksel, şampiyonanın Antalya ve Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti.


Yüksel, "Bu şampiyonun Manavgat'ta yapılması çok önemli. Yarışmada Avrupa Aşçılar Birliği(Euro-TOSUES) üye ülkelerin temsilcileri var. Aslında ülkemiz aşçıları Avrupa Birliği(AB) girmiş durumda. Gastronomi turizmi dünyada yükselen trend. Ülkemizin tanımı için şampiyonayı önemli buluyoruz." dedi.


AKEAD Başkanı Ömer Atan, şampiyonayı zor şartlarda hazırladıklarını ve bölge tanıtımına yarar sağlayacağına inandıklarına inandıklarını kaydetti. Önümüzdeki yıl şampiyonayı daha geniş katılımlı yapacaklarını belirten Atan, bu tür organizasyonların Antalya ve ülke tanıtımı için önemli olduğunu söyledi.Yarışmaya, Almanya, Belçika, Bulgaristan,Danimarka, Fransa,İspanya,Yunanistan, Finlandiya, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Güney Kıbrıs, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, İsveç, San Marino ve Türkiye katıldı. Şampiyonaya 17 lise ve 19 üniversiteden öğrencinin iştirak ettiği bildirildi.


20’nin üzerinde kategorinin yer aldığı şampiyonada yarışmalar kendi içinde meslek liseleri, üniversiteler, profesyonel şefler ve sanat dalı olan display kategorileri ile 4’e ayrılmakta. 600’e yakın şef’in yarıştığı organizasyon 3 gün boyunca dünyanın en iyi jürilerinin yer aldığı tam bir lezzet şölenine çevrildi . Yarışmayı dünyanın birçok ülkesinde yapılan diğer yarışmalardan ayıran özellik ise bu tarz bir organizasyonda Euro Toques etik kurallarının uygulanıyor olması olacak.


 Etik kuralların en başında ise tamamen organik, GDO içermeyen, mevsimine göre taze ürün kullanımı, yöresel ürünlerin kullanılması yer almakta. Bu kuralların uygulanmaya başlamasıyla birlikte bu tarih itibari ile Türk mutfağı dünya üzerinde daha fazla tanınacak ve ürünlerimiz dünyanın her köşesine ulaştığı gibi, birçok dünyaca ünlü restaurantların menülerinde yavaş yavaş yer almaya başlayacaktır.


Özellikle Euro Toques desteği ile şampiyonaya avrupanın ve bir çok şehrinden Avrupa Şefler Birliğinin üyesi olan ülke başkanları ,

Wolfgang P. Menge Euro-Toques Almanya
Didier Peschard   Euro-Toques Fransa
Monique Bescond Euro-Toques Fransa
Manuela Spinelli Euro-Toques İrlanda
Ramon Roteta Euro-Toques İspanya
Enrico Derflingher Euro-Toques İtalya
Panayiotis Hadjisymeou Euro-Toques Kıbrıs Rum Kesimi
Daniel Rameau Euro-Toques Lüksemburg
Joseph Vella Euro-Toques Malta
Luis Alves Euro-Toques Portekiz
Dumitru Burtea Euro-Toques Romanya
Axiotis Parschos Euro-Toques Yunanistan

Yarışmaya Euro Toques ve Aşpafed jürileri değerlendirmeleri birlikte yapıp, sonuçlara da etik kurallar çerçevesinde birlikte karar verdiler.

ÜÇ GÜN BOYUNCA SÜREN YARIŞMADAN FOTOĞRAFLAR








































































































































































































































































































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder