28 Ekim 2013 Pazartesi

HOLLANDA HEYETİ

TURİZMİN SESİ HANDE KURT
Hollanda Parlamentosu'ndan bir heyet 21 -25 Ekim tarihleri  arasında Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin odağında Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği bulunuyordu. Heyet, ziyaret sırasında Türkiye'nin AB üyeliğine hazırlıklarındaki ilerlemeler,son toplumsal ve siyasal gelişmeler konularında da bilgi edindi.

Hollanda İstanbul Başkonsolosu Robert Schuddeboom'un ev sahipliğinde Hollandalı  Parlamenterler Raymond Knops (CDA,Hristiyan Demokrat Parti,heyet başkanı),Mark Verheijen(VVD,Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi), Pieter Omtzigt( CDA) ,Marit Maij( PvdA,İşçi Partisi ) , Alexander Pechtold (D66,Demokrat Parti) ,Sybrand Van Haersma Buma(CDA) ve Sharon Gesthuizen( SP, Sosyalist Parti)  Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu'nda ziyaretlerinin son gününde düzenlenen basın toplantısında basın mensuplarına değerlendirmelerini açıkladılar ve soruları yanıtladılar.

Hollanda Heyeti Başkanı Raymond Knops açılış konuşmasında  , bu gezinin gerekli olduğunu ifade edip okuduklarından daha çok şey öğrendiklerini söyledi. Sybrand van Haersma Buma , Türkiye'nin çok hızlı büyüdüğünü ve Diyarbakır'da büyük gelişme gördüğünü ifade etti. Hollanda vizesi konusundaki soruyu da yanıtlayan Buma, özellikle iş adamlarının vize alması konusundaki  sürenin kısaltılması için çalıştıklarını ifade etti. Mark Verheijen de ,AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın pek beğenmediği sorular sorduklarını belirtti. Bu sorulardan biri de Gezi Parkı ve sonrası  hakkında olmuş. Alexander Pechtold ise AB'nin Ortadoğu ve dünyanın diğer bölgeleri ile bağlantısı olmasının avantajları olacağını ve Türkiye'nin bu konudaki durumuna değindi. Sharon Gesthuizen ise parlamenter olarak değil kişisel görüşüm diye başladığı konuşmasında mülteciler ve azınlıklar konusuna  değindi.

Heyetteki iki kadın parlamenterden biri olan Marit Maij( PvdA,İşçi Partisi ) 'e görüşmeleri sırasında kadın hakları konusundaki gözlemleri sorduğumuzda “Türkiye'de iş kadınları ,akademisyenler,gazeteciler var ancak siyasette yeterince  kadın yok, çünkü görüşmeler sırasında hep erkek siyasetçileri  gördüm .” diye ifade etti.

Toplantıda genel sorular insan hakları ve demokrasi üzerine yoğunlaştı. Demokratik haklar ve yatırımların ilişkisine değinildi. Tam üyelik olmasa da avantajlar elde edilebilir denildi. Vize konusu her zamanki gibi soruldu. Hollanda Heyeti, heyet başkanının belirttiği gibi Türkiye hakkında okuduklarından daha çok şey ögrendiklerini ve geziden memnun kaldıklarını söyledi. Bizim de aklımızda en çok kalan konulardan biri kadınların siyasette daha çok yer alması , nitekim bir AB ülkesi kadın parlamenterinin bu kadar çok dikkatini çekmesi ayrıca önemli bir konu. Siyasetimiz çok fazla erkek siyaseti ,yerel seçimler yaklaşırken daha fazla kadın adayın olması , tabii ki kazanması gerekiyor.Kadın istatistiklerini, kadın derneklerinin web sayfalarından görüp inceleyebilirsiniz. Çünkü AB'ye giden yol insan haklarından  ve demokrasiden geçiyor .Ülkemize gelecek yatırımların da bu konuyla ilişkisi gene bir kadın parlamenter tarafından bu toplantıda belirtildi.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder