21 Ekim 2013 Pazartesi

AHŞAP YELKENLİLER 25 YILDIR EGE'DE DOSTLUK RÜZGARI ESTİRİYOR

Attila Güvenç
Bodrum (Anayurt)-Önce karada kortej yürüyüşü, sonra denizde ahşap yatların tam 5 gün yarıştığı  muhteşem yelken şenliği  ve ardından kazananların dostluk sevgi gösterileri altında havaya kaldırılan kupaları  ile Bodrum Kupası 25. yılını kutluyor.Dünya'da ve Türkiye'de ara verilmeksizin tam 25 yıldır Yelkenli Ahşap Yatlar arasında yapılagelen yarışlar bu kez gümüş yılına ulaştı.Era Bodrum Yelken Kulübü tarafından 1989’dan günümüze dek yapılmakta olan Bodrum Cup Uluslararası Yelkenli Ahşap Yat Yarışı,  21-26 Ekim 2013 günleri arasında arasında yapılacak.Yelkenler bu kez; Bodrum Gümüşlük, Turgutreis Kos(İstanköy), Kos(Cos) Leros, Leros Yalıkavak, Yalıkavak Gümşlük karşısı adalar arası ve Yalkıavak etaplarında açılacak ve tekneler sınıflarına göre yarışmış olacaklar.Denizcileri denizde ve karada  gerçekleştirdikleri en büyük şenlik olarak bilinen Bodrum Kupası ( Cup) 25'inci  Gümüş Yılını kutlayacak.Türkiye’nin en kendine has turizm türlerinden Mavi Yolculuğun doğduğu yerde yapılagelen yarışların ev sahibi olan Bodrum, “gulet” diye adlandırırlan ahşap yatları ölümsüzleştirmek için yapıyor yarışları.


Yelkenliler, Palmali Group, Palmarina Bodrum, ve Denizbank ana sponsorluğunda Corendon, Eau Thermale Avéne Güneş Ürünleri, İnternational Yacht Paint destekleri, Bodrum ve Yarımada Belediyeleri, Bodrum Deniz ve Ticaret Odaları, Denizciler Derneği, sektör kurum ve kuruluşlarının katkıları ile 25'inci kez demir alacak bu  sefer de Ege ve Akdeniz'in birleştiği dostluk sularında.Bodrum Kupası'nın (The Bodrum Cup) dünyadaki benzeri  yarışlardan farkı, “mürettebat dışında, teknede yolcular ile de birlikte yapılan” bir kaç yarıştan biri olması. Bu yanıyla The Bodrum Cup, bir spor olayı olmaktan çok, turistik bir faaliyetin içine sporu da katan bir gezi, eğlenti ve şenlik karakteri de  taşıyor. Bodrum Kupası yapılmasını düşünen ve günümüze kadar getiren kurucu ve yaratıcı insan Era Bodrum Yelken Kulubü kurucusu, turizmci Erman Aras ile 25'inci yılda Bodrum Kupası'nı konuştum. İşter deniz şenliği:


The Bodrum CUP, son bir kaç yıldır rotasını uluslararası sulara neden çevirdi.
Erman Aras : Geçtiğimiz çeyrek asırda, The Bodrum Cup’a çeşitli ülkelerden yaklaşık 30 bin kişi katıldı. Tekrar eden katılımcıları da hesaba katarak, yaklaşık 15 bin kişi The Bodrum Cup sayesinde hem deniz turizmi ve Türkiye’ye özgü ahşap yatlar, hem de Mavi Yolculuk ile tanışma fırsatı buldu. The Bodrum Cup 25 yılda güneyde Köyceğiz Ekincik’ten kuzeyde Didim’e kadar Mavi Yolculuğun temel rotalarında yapıldı. Katılımcı yarışmacılar ve tekneler ile misafirler açısından ilk günden bu yana uluslararası bir organizasyon olarak gelişen The Bodrum Cup, son bir kaç yıldır rotasını da uluslararası sulara çevirdi. Komşu Yunan adaları da yarış kapsamına alındı. The Bodrum Cup Gümüş Jübile yılında da, Kos (İstanköy) ve Leros Adaları’na dümen tuttuktan sonra Türkiye’ye dönecek. 25. Yıl anısına tüm yatçıları buluşturmak adına bu yıl ilk kez misafir yatlarda B.A.Y.K (Bodrum Açık Deniz Yelken Kulübü) sponsorluğunda IRC sınıfı da yarışlara dahil edildi.


25. Bodrum Cup ve  kortej yürüyüşü:
Erman Aras: The Bodrum Cup’ın 25. Yılı 21 Ekim Pazartesi günü Bodrum’da yapılacak gösteri, şenlikler, ilk kez yapılacak kortej yürüyüşü ve geleneksel kampana çalınma merasimi ardından başlayacak. Yürüyüşe sektöre destek vermek isteyen tüm kurum, kuruluşlar, yelken ve sektör kulüpleri davetli.Müzik ve animasyon grupları ile birlikte her yat ekibinin kıyafetleri, flamaları ve sembolleri ile renkli bir kortej yürüyüşü planlandı. Milta Marina önünden başlayacak kortej İskele Meydanı’nda kokteyl alanında son bulacak. Teknelerin diledikleri ölçü ve şekilde hazırladıkları özgün isim pankartları, yürüyüşün ardından jüri tarafından değerlendirilip en güzel ve özel bulunanlar ödüllendirilecek. Dileyen tekneler kendilerini temsil eden oyuncak, totem, heykel vs formunda bir sembol ile de yürüyüşe katılabilecekler. Bu semboller de jüri tarafından değerlendirilip ödüllendirilecek.


Corendon etabı ile yarışın başlangıcı ve start şöleni:
Erman Aras: 22 Ekim Salı sabahı, Corendon Etabı start öncesi yatların buluşma noktası, bu kez Bodrum Kumbahçe sahili açıkları. Kortej seyrini bu sefer yarışçı tekneler yapacak. Deniz üzerinde görsel bir şölene ve büyük bir hatıra fotoğrafına imza atacak. Bodrum’da bulunan yelkenli veya motorlu tüm tekneler start alanında yarışmacıları uğurlamak için davetli. Burada çekilecek fotoğraflar Türkiye’nin dünya yatçılığındaki önderliğinin belgesi olacaktır. Tüm yatçılar bu fotoğrafta yer almaya davetlidir.


2'nci Etapta Halikarnas Balıkçısı adına yarışılacak.
Erman Aras: 5 Etap, 5 ayrı heyecanın yaşanacağı 25. Gümüş yılı yarışları,Corendon Etabı ile start alacak. İlk günün rotası Gümüşlük. Yatçılar gece Gümüşlük Belediyesi’nin etkinliklerinde konuk olacaklar. Bu seneyi özel kılan sadece 25. Yılı olması değil, bir çok ilklerin yaşanacak olması. Halikarnas Balıkçısı’nın 40. Ölüm yılı olması sebebiyle, 2. Etapta Halikarnas Balıkçısı adına yarışılacak.
Bodrum Kupası Yunanistan ile aramızdaki ilişkilerin gelişmesine yine katkı sağlayacak.


Erman Aras: İkinci Günün sabahı Turgutreis’ten start alacak yatlar geceyi Kos’ta geçirecekler. The Bodrum Cup Organizasyon Komitesi’ne başvuran Yunanlı dostlarımız geçen yıl olduğu gibi bu yıl da komşu adaların The Bodrum Cup rotasına dahil edilmesini arzu ettiler. Bodrum Cup iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine yine katkı koyacak. Ana Sponsorumuz Palmali Group Etabında üçüncü gün rotası Leros Adası. Yarışcıları uzun ve zorlu bir parkur bekliyor. Denizbank etabı ile Leros’tan şirin Yalıkavak beldemize ulaşacak yarışmacılar yorgunluklarını Yalıkavak şehir merkezinde ve Palmarina’nın gece etkinliğinde unutacaklar. Bu yılın şampiyonlarını belirleyecek son etap ise Palmarina Etabı. Gümüşlük karşısındaki adalar arasında zevkli bir parkurda yarışacak yatçılar ödüllerini akşam Yalıkavak Palmarinada alacaklar. Barbaros Yatçılığın bu yılki özel ödülü ise Piri Reis Dünya Haritası'nın 500. Yıl Dönümü adına.

Deniz dünyasının en önemli yayın organlarının temsilcileri Bodrum Cup'ta.
Erman Aras: GİSBİR ve Kayık Grubu’nun desteği ile dünyada pek az ülkenin sürdürebildiği ahşap yat yapımcılığının tanıtımı için deniz dünyasının en önemli yayın organlarının temsilcileri Türkiye’ye geliyor. Bölgemiz ziyaretleri içersinde Bodrum Cup Yalıkavak etabına da katılacaklar. Ülkemize gelecek olan basın mensupları arasında; Classic Boat dergisi Editörü Dan Houston, Yachting World Editörü David Glenn, Boote Exclusive Editörü Martin Hager, Boat International Yazarı Bruno Cianci, Nautica Yazarı Luca Sordelli ve Yacht Emirates Yazarı Shaun Ebelthite yer alıyor. Organizasyonu gerçekleştiren Kayık Grubu, ahşap yat sektörünün önde gelen üreticileri, tasarımcıları, mühendisleri tarafından oluşturulmuş bir meslek grubu.
Bodrum CUP Skalite 2013 ödülüne aday.

Erman Aras: The Bodrum Cup, geçmiş 25 yılda gerek Türk, gerekse dünya medyası tarafından yakından izlendi. Sadece genel televizyon ve basın değil, turizm, yatçılık ve deniz sporları ile ilgili uzman medya da her yıl The Bodrum Cup’ı izleyip fotoğraf ve film çeken muhabirler gönderdiler. Bu yazar ve muhabirler sadece Mavi Yolculuk ve deniz turizminin rotaları hakkında değil, ülkenin diğer güzellik ve cazibeleri hakkında da hem bilgilendiler hem de okuyucularına bilgi aktardılar.
The Bodrum Cup, özgün karakteri, başardıkları, ülke, yöre ve deniz turizmine yönelik tanıtım çaba ve katkıları, uluslararası boyutu ile bir turizm olgusu olarak SKAL Club tarafından verilen ‘’Türkiye’nin Turizm Oscarları” olarak kabul edilen SKALİTE ödülüne de bu yıl aday.


GÜMÜŞ JÜBİLE, 25. YIL PROGRAM:
21 EKİM 2013: BODRUM İSKELE MEYDANI
  Brifing Bodrum Belediye Meclis Salonu SAAT 16:00
  Tüm Yat ekipleri Kortej yürüyüşü SAAT 17:30
  Açılış Seremonisi, Kokteyl, konser TRAFO SAAT 19:00
22 EKİM 2013 : 1 CORENDON ETABI (BODRUM–GÜMÜŞLÜK) 13 NM
  Deniz üstü etkinliği, Yelkenli,yelkensiz tüm yatlar SAAT 11:00
  Start SAAT 12:00
  Konser GÜMÜŞLÜK SAAT 21:00
23 EKİM 2013 : 2 HALİKARNAS BALIKCISI ETABI (TURGUTREİS - COS) 9 NM
  Start SAAT 11:00
  Kokteyl , Konser COS SAAT 20:00
24 EKİM 2013 : 3 PALMALİ ETABI (COS – LEROS ) 16 NM
Start SAAT 10:00
25 EKİM 2013 : 4 DENİZBANK ETABI (LEROS – YALIKAVAK) 21 NM
Start SAAT 12:00
Kıyafet Yarışması, Konser PALMARİNA BODRUM SAAT 20:00
26 EKİM 2013: 5 PALMARİNA BODRUM ETABI(YALIKAVAK - YALIKAVAK) 14 NM
  Start SAAT 11:00
  Regatta Ödül Töreni Kokteyl Prolonge,
PALMARİNA BODRUM SAAT 20:30




















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder