14 Ekim 2013 Pazartesi

Etihad üçüncü çeyrekte 3 milyon yolcu taşıdı




Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ulusal havayolu şirketi Etihad Havayolları, 2013 yılının üçüncü çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine (Q3 2012: 1,3 milyar dolar) oranla gelirlerini yüzde 11 arttırdı ve 1,4 milyar dolar rekor ciro elde etti. Yolcu sayısını da yüzde 11 oranında artıran şirket, 2013 yılının üçüncü çeyreğinde 3.04 milyon seyahat severi ağırladı.  Doluluk oranında ise yüzde 81’lik bir oran elde eden şirket bugüne kadarki en güçlü üçüncü çeyrek performansını sergiledi. Kargo gelirlerini de yüzde 39 oranında artıran Etihad Havayolları toplamda 244 milyon dolar gelir elde etti. Kapasitesini sürekli yükselten Etihad Havayolları, tüm yıl karlılık oranında üçüncü yıl da başarıyla devam ediyor.

Etihad Havayolları ücretli yolcu kilometre rakamını yüzde 10 oranında artırarak 2013 yılının 3. çeyreğinde 1.03 milyar dolar elde etti. Etihad Havayolları’nın ortak uçuş ve işbirliği anlaşmalarının da etkisiyle elde ettiği ücretli yolcu kilometre verileri ise bu rakamın yüzde 23’ünü oluşturdu. Şirketin üçüncü çeyrek cirosunun 247 milyon doları da yine bu anlaşmalardan elde edildi ve işbirliği anlaşmaları sayesinde yolcu sayısında da yüzde 11 oranında bir artış sağlandı.  

Etihad Havayolları’nın üçüncü çeyrekte başarılı bir performans sergileyerek tüm yıl boyunca karlılığını sürdürdüğünü belirten Etihad Havayolları Başkanı ve CEO’su James Hogan, bu dönemin kapasite artırımı ve fiyat rekabetine denk geldiğini belirtti. Ramazan ayında yaşanan seyahat durgunluğunun da böylece telafi edildiğini belirten Hogan, “İş ortaklarımızın katkılarından dolayı oldukça mutluyuz. Bu çeyrekte de ortaklık kurma stratejimizi geliştirerek sürdürdük. Bu çerçevede Hindistan havayolu şirketi Jet Airways’den yüzde 24 oranında hisse satın aldık. Sırbistan’ın şu anda Jat Airways adıyla hizmet veren ulusal havayolu şirketi Air Serbia’nın yönetimini 5 yıllığına devralmak üzere Sırbistan Hükümeti ile bir anlaşma imzaladık. Virgin Australia’da bulunan yüzde 10.5 oranındaki hissemizi yüzde 17.4’e çıkardık ve South African Airways, Air Canada, Belavia ve Korean Air ile de ortaklık anlaşmaları imzalayarak 46 iş ortağımızla dünyada 375 farklı güzergaha ulaşım sağlayan tek Ortadoğulu havayolu şirketi olduk” şeklinde konuştu.

Etihad Havayolları 2013 yılının üçüncü çeyreğinde Abu Dhabi ve Yemen’in ticari başkenti Sana’a arasında sefer düzenlemeye başladı. Diğer rotalarda da ekstra uçuşlar ve daha büyük uçaklar aracılığıyla kapasite artırımına giden şirket, bir dar gövdeli Airbus A320, bir geniş gövdeli Boeing 777-300ER ve bir adet de kiralık Airbus A330’u filosuna kattı. Etihad Cargo ise yük taşımacılığında geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 41’lik bir artış elde ederek 132 bin 448 ton yük taşıdı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder