24 Ekim 2013 Perşembe

SOSYAL DEMOKRAT BELEDİYE BAŞKANLARI KARŞIYAKA’DA BULUŞTU “İŞSİZLİĞE ÇARE SOSYAL DEMOKRASİ“



Sosyal Demokrat Belediye Başkanları, SODEM’in Karşıyaka Buluşması’nda biraraya geldi. 60 sosyal demokrat belediye başkanı, “Gençlerin İstihdama Katılımı” panelinde, yerel yönetimlerin genç işsizliğine çözüm olacak projelerini ve önerilerini tartıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın’ın da katıldığı toplantıya ev sahipliği yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, genel bir sorun olan işsizliğe, yerel yönetimlerin bölgesel çözümlerle çare olabileceğine vurgu yaparak, “Sosyal demokrat belediyeler olarak, amacımız, ülkemizde uygulanan eğitim politikalarının dayatmaya çalıştığı olumsuzluklardan, genç nesillerimizi korumak, sadece ekonomik yetersizlikler nedeniyle, çocuk ve gençlerimizin sistemin dışında kalmasının önüne geçebilmektir” dedi.


Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Başkanı ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise, açılış konuşmasında, derneği kuruluş amacına dikkat çekerek, “SODEM’i kurmada iki ana amacımız vardı. Birincisi genelde iktidar olabilmek için yerelde güçlü olmalısınız. Sosyal demokrat belediyelerin güçlenmesini istiyoruz. İkincisi ise, CHP Avrupa Birliği içinde yanlış anlatılıyor. Farklı kesimler anlatınca onların istediği gibi gösteriliyor. Türkiye’deki sosyal demokrat anlayışı sivil toplum kuruluşu olarak Avrupa’da anlatmayı hedefledik. Kısa sürede önemli başarılar elde ettik“ diye ekledi.Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği SODEM’in Genel Kurulu’nun da gerçekleştirildiği “Karşıyaka Buluşması” açılış konuşmalarının ardından, “Gençlerin İstihdama Katılımı” paneli ile devam etti. SODEM Genel Sekreteri Onur Eryüce’nin moderatörlüğünde gerçekleşen panelin konuşmacıları ise, SODEM Başkanı ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın oldu.

“Her Yeri Satıyorlar”
Karşıyaka Nikah Sarayı’nda düzenlenen toplantının panel bölümünde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, iktidarın izlediği ekonomi politikalarının istihdama olanak tanımadığını belirterek, “Hükümetin ekonomi politikalarından istihdam doğabilir mi, buna bakmak lazım. 11 senedir ne yapılıyor? Enerji ihalesi veriyor, istediğine, istediği koşullarda. Maden lisansı ruhsatı veriyor, istediğine istediği koşullarda. Enerjide alım garantisi de hükümette. Alanı, satanı belli bir çark düşünün. İhaleler yapılıyor. İstediğine istediği koşullarda veriliyor. Geçmişten bu yasa sağ iktidarların yaptığı ihalelerde farklılıklar vardır. Biz CHP’li belediyeler harikalar yaratmıyoruz ancak başka belediyelerin 2 liraya imal ettiğini bir 1 liraya yapıyoruz. Türkiye Cumhuriyetinin bütün gayrimenkullerini satıyorlar. Önce spor alanı diyorlar Karşıyaka’da olduğu gibi, sonra satıyorlar. Demiryollarını, yeşil alanları her yeri satıyorlar. Üretime dayalı bir ekonominin hayata geçirilmesi için, hiçbir sektörün büyütülmesi için hiçbir şey yapmıyorlar. Bir rant ekonomisi uygulayarak kendilerine çıkar sağlıyorlar. İstanbul bitti. En son Gezi Parkında mesele kışla değil, otel, AVM işidir. Bu tamamen ranta dayalıdır. Hükumetin felsefesinde kamu alanları yaratmak değil yok etmek var. Neden, çünkü kamu alanlarında birlik oluşur, kentlilik bilinci gelişir. Bunu istemiyorlar. Sayın Cevat Durak, ilçe belediyelerin yetkileri alındı, kuşa çevrildi diyor, doğru. İlçe belediyelerinden alıp bize veriyorlar. Bizden de alıp Bakanlıklara veriyorlar. Son yasalarla elimizde hiçbir planlama yetkisi kalmadı. Biz belediyeciliği kamu malını koruyarak, insan odaklı çalışarak yapıyoruz. Yerel katılımcı demokrasi anlayışı ancak yerel yönetimlerde filizlenir. Biz CHP olarak iktidar olup bu ülkeyi sosyal demokrat felsefeyle yönetmek istiyorsak, ülkenin her yerinde yoğun bir çalışmaya girip, uyum içerisinde tek vücut olarak çalışmamız gerekir” dedi.

“Türkiye’de Eğitimli ve Genç İnsan İşsizliği Var”
Projeleri ile 4 yılda Antalya’da 11 bin 824 kişiyi iş sahibi yaptıklarına dikkat çeken Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın da konuşmasında, “Tüm dünyada ve Türkiye’de genç ve eğitimli insan işsizliği var. Bu bir kaynak israfına da neden oluyor. Okumak için kaynak ayırıyorsunuz ama istihdam sağlayamıyorsunuz. Bu çok büyük bir ayıptır. Bu, ülkemizde ulusal bir istihdam politikasının olmadığını gösteriyor. Ekonomide ara insan çok önemlidir. Bunları meslek okulları yetiştirir. Bizde meslek yüksekokullarının durumu vahimdir. Laboratuvarları, çalışma alanları berbattır ve buradan mezun olanlar yine el yordamıyla iş bulur” vurgusu yaptı.

“Diplomalılar İş Bulamıyor”
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise, “Sosyal demokrat belediyeler olarak önemli çalışmalar yaptığımızı gördük“ dedi. Öztürk, Kadıköy Belediyesi olarak istihdama yönelik çalışmalarını anlatırken, “İşsizlik Dünyanın sorunu. Ama Türkiye’de daha farklı gelişiyor. Ülkemizde genç işsizliği fazla. Bu farklı sorunlar doğuruyor. Bu başka toplumsal sorunların zeminini hazırlıyor. İşsiz kalan genç farklı yollara sapıyor ve bir zaman sonra onu tutmanın yolu kalmıyor. Gençlerin işsizliğini sonlandırmanın bir yolunun bulunması lazım. Doktora yapan bir kişi iş bulamıyor. Garson, aşçı getirin iş bulayım ama Ziraat Mühendisine iş bulamam. Aileler çocuklarını büyük umutlarla okutuyor. Üniversiteyi kazandığında büyük gurur duyuyor aileler. Ama mezun olunca iş bulamıyor” diye de ekledi.


Başkanlardan Dayanışma Fotoğrafı
Panelin ardından ise, SODEM Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. “SODEM Karşıyaka Buluşması”na katılan belediye başkanları, toplantı sonunda ise, Yerel Yönetimler Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Başkanlar toplantı öncesinde ise, Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın Karşıyaka’daki kabrine de çelenk koydu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder