14 Haziran 2014 Cumartesi

Çevre Komisyonu, yunusların tutsaklığına devam kararı aldı!


Yunus parklarını çok yakından ilgilendiren 5199 Sayılı Hayvan Haklarını Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, 11 Haziran’da Çevre Komisyonu’nda görüşüldü. Yunus parklarının kapatılmasına ilişkin değişiklik önerisi kabul edilmedi. WWF-Türkiye bu kararı eleştiriyor ve koruma altında olan yunusların özgürlüğü için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğini belirtiyor.

Yunus gösteri merkezleri, gündemdeki tartışmalı konulardan biri. Yunus başta olmak üzere deniz memelilerinin doğal ortamlarından koparılarak, ticari amaçlarla havuzlara kapatılmasına tepkiler büyüyor.
Yunusun, ülkemizin taraf olduğu Bern Sözleşmesi gereğince koruma altında olduğunu hatırlatan WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak “Türkiye’de yunusların gösteri amaçlı parklarda kullanılması ile ilgili hiçbir yasal düzenleme olmadığı gibi parklar, herhangi bir resmi kurum tarafından denetlenmiyor.

Büfe, restoran gibi tanımlarla yunus gösteri merkezi açan işletmelerdeki deniz memelilerinin sayısı, sağlık durumları, park koşulları hakkında hiçbir bilgi dışarıyla paylaşılmıyor. Doğal yaşam alanından alınarak kapalı havuzlarda tutsak edilen yunuslar, strese bağlı olarak ilk üç ayda çok yüksek oranda ölüyor. Hayatta kalabilenler ise, yaşamlarını kendi kendilerine sürdüremeyecek hale geliyor. Komisyon’un bu ticareti engellemesi beklenirken, yunus parklarının kapatılması önerisinin reddedilmesi düşündürücüdür,”dedi.  

Bir eğlence aracı olarak görülen yunus parklarına karşı mücadeleye devam edeceklerini belirten Baştak, “Yunus gösteri merkezlerinin açılmasına izin veren yöneticiler, reklamını yapanlar ve teşvik edenler sorunun birer parçasıdır. Bu acımazsız uygulama bir an önce durdurulmalıdır. Yunusların esaretini destekleyenleri sorumlu davranmaya davet ediyoruz,” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder