16 Mart 2015 Pazartesi

İTÜ Vakfı Dergisi "Deprem-2" dosyası ile konuyu gündemde tutmayı sürdürüyor

Türkiye'nin "Deprem" gerçeğini unutmuyoruz!
İTÜ Vakfı Dergisi 25 yıldır süren yayın hayatında çok sayıda önemli konuyu gündeme taşıyarak sorunların çözümüne destek oldu.  Bundan önceki 66.sayısını "DEPREM - 1" dosyası olarak sunan Dergi,  kamuoyunda, basın ve akademik çevrelerde oluşan yankı nedeniyle 67. sayının dosya konusunu yine "DEPREM"e ayırdı.  İTÜ Vakfı Dergisi için dosya konusu seçilirken,  ülkemiz, gezegenimiz ve İTÜ için önem taşıyan, güncelliği olan alanlar aranıyor;   her sayıda İTÜ’lü bilim insanlarının çalışmalarının yanı sıra, konunun diğer üniversitelerde ve kurumlardaki uzmanlarına da ulaşılıyor.


KENTSEL PLANLAMA VE AFET SONRASI KONUT YAPIMI
İTÜ Vakfı Dergisi'nin "DEPREM Dosya-2"  başlıklı 67. sayısında deprem açısından planlama, tasarım ve yapım alanlarındaki uygulamalara ilişkin yazıların bulunmasına dikkat  edildi. Deprem riski altındaki bölgelerde,  kentsel planlama ve afet sonrası konut yapımı ve doğru yapı yapma teknikleri geliştirilmesinin deprem konusundaki tüm bilimsel araştırmaların nihai hedefi olduğu bilincinde olarak;  67. sayıda yayımlanan iki yazı  deprem bölgelerinde planlama ve tasarım konusunda önemli katkılar yapıyor.  2003 yılında tamamlanan İstanbul Deprem Master Planı’nın İTÜ ve ODTÜ ortaklığı ile yürütülen “Risk Yönetimi ve Yerleşim Yerlerinde Deprem Güvenliğinin Sağlanması” bölümünü kaynak olarak alan ilkyazı “Mevcut Yaygın Yapılaşma ve Kentsel Dönüşümün Esasları” konusunu açıklarken,  ikinci yazı ” Deprem Sonrası Barınma Sorunları ve Olası Çözümler” adı altında örnekler üzerinden afet sonrası kalıcı ve geçici barınma sorunlarını; üçüncü yazı ise  "Afet ve Kentsel Dönüşüm" başlığı altında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu yöndeki çalışmalarını irdeliyor.

YAPIM TEKNİKLERİ ALANINDA YENİ GELİŞMELER
Dergide yayımlanan dört makale, yapım teknikleri alanındaki  önemli araştırmaları tanıtıyor. Prefabrike binalarda cephe panellerinin taşıyıcı elemanlarla birleşmesi konusundaki uluslararası proje (SAFECLADDING),  farklı Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen deneysel çalışma sonuçlarına dayanarak bir veri tabanı oluşturulması (SERIES), Tokyo Teknoloji Enstitüsü ile ortak olarak binaların güçlendirilmesinde kullanılabilecek bir tür sönümleyici geliştirilmesi ve Gevrek Bölme Duvarlarının Bina Deprem Davranışına Etkisi'nin incelendiği yazılar araştırmalara ışık tutuyor.
"Gelecek İstanbul Depremi: Bilimsel ve Sosyal Çerçevesi" konulu yazı, 1999 depremlerinden bu yana yapılan doğa bilimsel çalışmalardaki büyük başarıya karşın,  afet yönetimi açısından karşımıza çıkan  aşılması imkansız sorunlara dikkat çekiyor. Marmara denizindeki depremsellikle ilgili iki araştırma projesinden biri “Marmara Denizaltı Gözlemleri Bilimsel Altyapı Projesi” adını taşıyor. “ Marmara Denizi'ni Depremsellik Yönünden Ne Kadar Biliyoruz?” başlıklı makale ise 2014 Aralık ayında  MARSITE projesi kapsamında  Fransız araştırma gemisi  "Pourquoi Pas?"  ile deniz tabanına yerleştirilen akustik sistem verilerinin beklenen İstanbul depremi konusunda  vereceği sonuçlara odaklanıyor.

MARMARA DENİZİ ÇEVRESİNDEKİ TARİHSEL DEPREMLER
Bu sayıda yer alan ve geçmişteki depremlere ilişkin bilgileri içeren yazılar, yaşadığımız çevredeki riskin farkında olmamıza katkıda bulunuyor. "Marmara Denizi Çevresindeki Tarihsel Depremlerin Yerleri ve Anlamı" adlı yazı 15 yüzyıl süresince bölgede oluşan depremlerin yerlerini saptamak için yapılan yoğun araştırma sonuçlarını ilgililere  sunarken, "1894 Depremi ve İstanbul'un Ticaret Merkezi Büyük Çarşı" başlıklı yazı, Kapalı Çarşı'daki büyük hasarı anlatıyor ve yeniden gelebilecek bir deprem için yeterli hazırlık olup olmadığını sorguluyor. “Dünya Kenti İstanbul ve Deprem” başlıklı yazıda ise Hammer’in 1509 İstanbul Depremi tanımlamasından hareketle, beş yüz yılı aşan bir zaman sonrasında afet konusuna yaklaşımda  değişen bir şey olmadığı vurgulanıyor; 1999 depreminden sonra önemli araştırmalar ve deprem senaryoları yapılmış olsa da, uygulamalar açısından aynı şeyin söylenemeyeceği belirtiliyor.

KATAR İSLAM ESERLERİ MÜZESİNDE İTÜ İMZASI
Kapak dosyasından sonra,  başarılı projelerin tanıtıldığı "Yurt Dışında İTÜ İmzası" bölümünde  İTÜ mezunu Y.Mimar Argun Yum'un kaleminden,  DOHA İslam Eserleri Müzesi projesinin gerçekleştirilme hikâyesi "Katar İslam Eserleri Müzesi Projesinde bir İTÜ'lünün Notları" başlığı altında sunuluyor.  'Güneydoğu Avrupa'nın En Başarılı İnovasyon ve Hızlandırma Merkezi' seçilen İTÜ ARI TEKNOKENT  haberleri, Teknokent bünyesindeki şirketleri ABD'deki yatırımcılarla tanıştırmayı hedefleyen yeni girişim 'İTÜ GATE Start-Up Challenge" programındaki gelişmeler ve firmaların Ar-Ge başarıları 'Teknokent Dosyası' nda sunuluyor. Derginin  "Spor" sayfalarında ise spor camiasının yakından tanıdığı  İTÜ Öğretim Görevlisi Metin Tükenmez, spor konusundaki  birikimlerini okurla paylaşıyor.  
İyi günler dileği ile…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder