18 Mart 2015 Çarşamba

Karaciğer yağlanmasına dikkat!

Kadın ve erkeklerde aynı sıklıkla görülen karaciğer yağlanmasının toplumdaki her 4-5 kişiden birinde oluştuğunu ve her zaman olmamakla birlikte, bazı durumlarda siroz gibi ciddi komplikasyonlara yol açabildiğini belirten Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Dahiliye uzmanı Dr. Vecihe Bayrak karaciğer yağlanması ile ilgili bilgilendiriyor.


Normal sağlıklı bir insanda karaciğer hücrelerinde az miktarda yağ bulunur ve herhangi bir hastalığa neden olmaz. Ancak karaciğerde yağlanma arttığında, bazı yapısal ve fonksiyonel değişikliklere yol açar.

Karaciğer yağlanmasının nedenleri
Obezite
Şeker hastalığı
Açlık veya hızlı kilo kaybı
Wilson hastalığı
Aşırı A vitamini kullanımı
Bazı ilaçlar: Kortizon içeren ilaçlar, amiodaron, tamoksifen, diltiazem, tetrasiklin, talium, östrojenler
Gebelik
Aşırı Alkol Tüketimi
Genellikle belirti vermez

Karaciğer yağlanması genellikle hiçbir belirti vermeden sinsice ilerler. Ancak bazı hastalarda; karnın sağ üst tarafında dolgunluk hissi, halsizlik, çabuk yorulma gibi belirtiler görülebilir. Çok nadir olarak karaciğer yağlanmasına bağlı ileri karaciğer hastalığı olan insanlarda kaşıntı, iştahsızlık, sarılık ve bulantı görülebilir. Genellikle tanı başka nedenlerle yapılan karaciger fonksiyon testleri ve karın ultrasonu sonucu tesadüfen konur.

Alkolden uzak durmalı sağlıklı beslenmeli
Karaciğer yağlanmasında, bu duruma neden olan sebepler bulunur ve ortadan kaldırılır. Örneğin alkol tüketimi sonucu meydana gelen kişilerin alkol tüketimini sonlandırması gerekir. Aşırı kilolu kişilerin de ideal kilolarına kavuşmaları gerekir. Kilolu kişilerin uygulamaları gereken diyetleri konusunda mutlaka bir diyetisyen ve hekim kontrolünde olmaları, hastalığın yanlış diyet ile daha kötü seyir kazanmaması için önemlidir. Aynı zamanda yaşam tarzında değişikliklere gidilmeli  her gün tempolu bir şekilde en azından 45 dakika yürüyüş egzersizi yapılmasına özen gösterilmelidir. Sebze, balık, beyaz et gibi gıdalar tüketilmeli, fast food tarzı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Hastalar,hekim kontrolünde belli aralıklarla tetkik ve takiplerini yaptırmalıdırlar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder