15 Eylül 2013 Pazar

GENÇ MÜZİSYENLER “ÇİZMEYİ” AŞIYOR




TÜRKİYE GENÇLİK FİLARMONİ ORKESTRASI, İTALYA’YI FETHEDİYOR
Sabancı Vakfı’nın beş yıldır desteklediği Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası (TUGFO) 2013 müzik yolculuğuna, İtalya konserleriyle devam ediyor. Şef Cem Mansur yönetimindeki genç müzisyenler, Verdi’nin 200. doğum yılı kutlamaları kapsamında çıktıkları İtalya turnesinde ülkeyi güneyden kuzeye kat ediyor. Orkestra; Ravello, Taormina, Roma, Floransa, Faenza, Padova ve Verona olmak üzere 7 şehirde dünyanın önde gelen orkestralarıyla aynı sahneyi paylaşıyor.

2 Eylül’deki Aya İrini konserinde genç müzisyenlerle birlikte sahne alan dünyanın en ünlü keman virtüözlerinden Shlomo Mintz Ravello, Toarmina, Roma, Padova ve Verona’daki konserlere de katılıyor. Klasik müziğin en önemli bestecilerini turne repertuarına alan orkestra; Rossini, Beethoven, Kodaly, Verdi, Bellini, Haydn, Brahms ve Tüzün’den eserlerle dinleyicilere müzik ziyafeti yaşatıyor.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan TUGFO’ya verdikleri desteğe ilişkin yaptığı açıklamada, “Sabancı Vakfı olarak sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerin ülkemizde yaygınlaşmasını sağlamak ve geleneksel değerlere sahip çıkmak amacıyla 39 yıldır çeşitli festivallere ve yarışmalara destek oluyoruz. Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası da 5 yıldır desteklediğimiz, genç ve başarılı müzisyenlerin yetişmesine katkı sağlayan önemli bir proje. Orkestrayı oluşturan öğrenciler, müzik yeteneklerini geliştirmenin yanı sıra sosyal sorumluluk konusunda da bilinç kazanıyorlar. Geleceğimiz olan gençler, çok sesli düşünmeyi, birbirlerinin sesine saygı duyarak birlikte yaşamayı da öğreniyorlar” dedi.

Şef Cem Mansur yönetimindeki TUGFO’nun bir eğitim projesi olmasının yanı sıra aynı zamanda bir ülke tanıtımı projesi de olduğunun altını çizen Zerrin Koyunsağan, “Yurt dışında verdiği konserlerle ülkemizin de tanınmasına katkı sağlayan genç müzisyenler, İtalya’da katıldıkları önemli festivallerde de dinleyicilerini büyülüyor. Müziğin evrensel çatısı altında buluşan gençlerimize destek olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.    

Gençler İtalya’da konserden konsere koşuyor
Orkestra, ilk konserini 7 Eylül’de, Alman besteci Richard Wagner’e ithaf edilerek 1953 yılında düzenlenmeye başlanan ve “Wagner Festivali” olarak da bilinen Ravello Festivali’nde verdi. Ravello’nun ardından Sicilya’nın incisi Taormina’daki festivale konuk olan gençler dinleyicileri adeta büyüledi. İtalya’nın en önemli konser salonlarından biri olan Roma Sala Santa Cecilia Konser Salonu’nda da konser veren TUGFO’nun turne programı Floransa, Faenza, Padova ve Verona’daki konserlerle devam edecek.

Sınavla seçilen gençlerin müzik yolculuğu
Türkiye ve yurtdışındaki 14 farklı konservatuardan 80 öğrencinin özel elemeler sonucu biraraya gelerek oluşturduğu TUGFO, İtalya turnesine Gültekin Ulutaş, Derya ve Tayfun Bozok’un eğitmenliğinde Sabancı Üniversitesi’nde girdikleri 3 haftalık yoğun bir kamp programıyla hazırlandı. Aya İrini’de verdikleri ilk konserde orkestraya, Shlomo Mintz’in yanı sıra Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar’ından Mehmet Selim Baki’nin kurduğu Barış İçin Müzik Vakfı Çocuk Orkestrası da eşlik etti. 2007 yılından bu yana Türkiye ve Avrupa’da verdikleri konserlerle on binlerce müziksever tarafından beğeniyle izlenen TUGFO, İtalya’da da binlerce kişiye müzik ziyafeti yaşatacak.


İtalya Turne Programı
7 Eylül 2013 Ravello Festivali Konseri
9 Eylül 2013 Taormina Festivali Konseri
12 Eylül 2013 Roma Sala Santa Cecilia Konseri
13 Eylül 2013 Floransa Konseri
14 Eylül 2013 Faenza (Emilia-Romagna) Konseri
16 Eylül 2013 Padova Konseri
17 Eylül 2013 Verona Konseri



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder