23 Eylül 2013 Pazartesi

HEYBELİADA RUHBAN OKULU’NDA YUNANİSTAN’DAN TÜRKİYE’YE KÜLTÜR YOLCULUĞU ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ



Heybeliada Ruhban Okulu, Yunan ve Türk sanatçıların birlikte sahne aldığı Yunanistan'dan Türkiye'ye Kültür Yolculuğu etkinlik konserine  ev sahipliği yaptı. Fener Rum Patriği Bartholomeos, Bulgaristan Patriği Neofitos ile Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Elpidophoros Lambriniadis, konser öncesinde Aya Triada Manastırı Kilisesi'ne gelerek, mum yaktı ve dua etti.Heybeliada Aya Triada Manastır’ında gerçekleşen konser iki bölümden oluştu.


Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu ve Belediye Başkan Vekili ve Meclis Üyesi Raffi Hermon Araks'ın da katıldığı konseri, aralarında Yunanistan'dan gelenlerin de bulunduğu çok sayıda davetli izledi.  Çok sayıda davetli ve turistin yer aldığı organizasyonda  Patrik Barholomeos, ailesiyle Macaristan'dan Türkiye'ye turist olarak gelen küçük bir kızı severek, kolye hediye etti.İlk bölümde sanat yönetmeni Erol Deran’ın Klasik Bosphorus grubu türk sanat müziği ile izleyicileri mest ederken, ardından Güncel Bosphorus grubu Rumca ve Türkçe karışık şarkıları icra ettiler.


Heybeliada Ruhban Okulu'nun bahçesinde düzenlenen, Türk ve Yunan sanatçıların birlikte sahne aldığı konserin sunuculuğunu Fatoş Koçarslan ve Olga Papa birlikte yaptı.Konserin ikinci bölümünde “Thanasis Tsipinakis / Mızraplı Telliler Orkestrası” 17 adet hem enstrümental hem de sözlü parçalar seslendirdiler.
Ruhban okulunun güzel bahçesinde sergilenen konser izlenmeye değerdi.

FENER RUM PATRİĞİ BARTHOLOMEOS’UN KONUŞMASI;
Fener Rum Patriği Bartholomeos, konserin ardından  bir konuşma gerçekleştirdi.  Bulgaristan Patriği Neofitos'u okulda ağırlamaktan mutluluk duyduğunu  ifade ederek, sözlerine devam etti. "Demokratikleşme Paketi kapsamında, okulumuzun tekrar açılacağı yönündeki ümidimizin artığı bir dönemde, Ümit Tepesi'nde sizlerle birlikte olmayı çok anlamlı bulmaktayız. Türk-Yunan dostluğu, patriklik makamına seçildiğimiz günden itibaren üzerinde hassasiyetle durduğumuz ve teşvik ettiğimiz bir konudur. Bizler, ülkeler arası sağlıklı ilişkilerin, sadece hükümetler tarafından yukarıdan aşağıya doğru değil, aynı zamanda sanatçılar, aydınlar, bilim insanları ve basın mensupları tarafından da aşağıdan yukarıya inşa edilmesi gerektiğine inandık. İnsanların tanışmalarını ve birlikte başarılı işlere imza atmalarını arzuladık. Patrikliğin, dostluk ve barışın tesisi amacıyla yapılan her türlü girişimi desteklediğini belirten Bartholomeos, Ege'nin iki yakasını birbirine bağlayan müziğin ipek ipliklerinin, güzel bir kumaşa dönüşmesi için dua etmekteyiz. Bu noktada Türk ve Rum müzikseverlerin ortak projesi olarak, adamızı müzik alanında önemli bir merkez haline getirebilecek Heybeliada Ses Projesi'ni yakından takip ettiğimizi ve kısa sürede başarılı çalışmalarını beklediğimizi hatırlatmak isteriz. İki halk arasında her geçen gün gelişmekte olan yakınlaşmanın devamı temennisiyle, hepinizi sevgiyle kucaklarız."



HEYBELİADA RUHBAN OKULU BAŞ RAHİBİ ELPİDOPHOROS LAMBRİNİADİS’İN KONUŞMASI;
Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Elpidophoros Lambriniadis ise konuşmasına, "Bugün çok mutluyuz çünkü Ruhban Okulu'nun bahçeleri seçkin sanatçılarımızın melodileriyle dolacak. Ağaçlarımız, ünlü orkestraların notalarıyla süslenecek. Türk ve Rum sanatçılar, bizleri, yani Rumlar, Türkler, Ermeniler, Bulgarlar ve diğer halkları bir araya getirdi" diyerek başladı. Bulgaristan Patriği Neofitos'un, dünyaca bilinen bir müzisyen ve muhteşem sesi ile Hristiyan dünyasını hayran bırakan bir din adamı olduğunu söyleyen Lambriniadis, Neofitos'un yeni seçilmiş bir patrik olarak ilk resmi ziyaretini Fener Rum Patrikliği'ne gerçekleştirdiğini bildirdi. Lambriniadis, "dostluk gecesi"nin gerçekleşmesi için katkıda bulunanlara teşekkür ederek, "Bir de son bir dileğimiz ve duamız var Patrik Hazretleri. İnşallah bu konser, okulumuzun tekrar açılması için bir ön kutlama olur" dedi.



MUHTEŞEM DOSTLUK KONSERİ
İlk bölümde sanat yönetmeni Erol Deran’ın Klasik Bosphorus grubu türk sanat müziği ile izleyicileri mest ederken, ardından Güncel Bosphorus grubu Rumca ve Türkçe karışık şarkıları icra ettiler.Konserin ikinci bölümünde “Thanasis Tsipinakis / Mızraplı Telliler Orkestrası” 17 adet hem enstrümental hem de sözlü parçalar seslendirdiler.Ruhban okulunun güzel bahçesinde sergilenen konser izleyenleri mutlu etti .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder