2 Eylül 2013 Pazartesi

BAŞARAN ULUSOY; İZİN VERİN BAŞBAKANIM KIYILARI KURTARALIM



TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Başbakan Erdoğan'ın Bodrum kıyılarına ilişkin tepkisini haklı bulduğunu belirtti ve "Başbakan bize görev versin hepsini tespit edelim" dedi.


TÜRSAB Başkanı Başaran Ulsuoy Radikal'den Jale Özgentürk'e haziran ayında yaşanan Gezi protestoları ile birlikte etkileneceği tartışılan 2013’te turizm sektöründe son durumunu anlattı.

İlk 7 ayda turist sayısındaki artış yüzde 10.68 olmuş, detayları nedir?
Turist sayısında yüzde 10.68’lik artış oldu. Bu, önemli bir artış. En büyük artış Suriye’den. En büyük düşüş ise eksi yüzde 6.36 ile İran pazarında. Antalya’da yüzde 31. 67, İstanbul ’da yüzde 30.70, Muğla, Edirne’de yüzde 8 ve Artvin’de ise yüzde 5’lik artış var. Avrupa ülkelerinde yüzde 3 artış oldu. En fazla artış ise Fransa ’dan. Geçen yıl yüzde 14 düşmüştü, bu yıl yüzde 1.5 artış var. Suriye, Gürcistan ve Ukrayna ilk üç sırada yer alıyor.


Bu rakamları başarılı buluyor musunuz? En büyük artış büyük göç dalgasının yaşandığı Suriye’den geliyor.
"Çok başarılı buluyorum. Sektör yüzde 10 büyümüş. Suriye genel rakama o kadar etki etmez. Avrupa ülkelerinden de artmış. Türkiye turizmi çok kriz atlattı. 2008’den beri ise atakta. Kazandığımızı vermek istemiyoruz. Çok fırtına atlattık, artık krizlere karşı daha dayanıklıyız. Yani haziran ayında yaşanan Gezi Parkı olaylarının korkulduğu kadar etkisi olmamış...

Evet, genelde fazla tesir etmedi. Lokal olarak Taksim civarındaki otelleri etkiledi. Öte yandan Mısır’daki olaylar yüzünden o ülkeye gitmeyenler de bize geldi. Türkiye normal seyrinde yürüyor. 2012’de zaten bağlantılarımızı yapmıştık."


Gezi olayları Türkiye’nin güvenli ülke algısını etkilemedi mi?
"Biz bu olayları pozitife çevirmeye çalıştık. Türkiye’de demokrasi işliyor. Demokratik hakların kullanılması her ülkede oluyor. Biz de bunu anlattık. Türkiye’nin itibarının korunmasını istiyoruz. Ayrıca yurtdışından gelmek isteyenlerin bazıları da diyor ki Türkiye’de demokratik haklar varmış. Tabii bu hakların kullanılmasından yanayız ama kullanırken demokratik haklarımıza da müdahale edilmemesi, ticaretimize mani olunmaması lazım. Ayrıca 30 bin turist içinde 50-100 binden söz edecek halimiz yok. O dönemde kongreler iptal olmadı. Birkaç gemi dışında kruvaziyer turizm etkilenmedi."

14 yıla yakındır başkansınız. Türkiye turizmi nereden nereye geldi bu sürede?
"Türk turizmi 10 yıl önce 9 milyon turist 6 milyar dolar gelirden bugün 30 milyar dolar gelir 33 milyon turist sayısına geldi. Bu yıl 34 milyar dolar gelir olacak. Ayrıca Türkiye’de turizm çeşitlendi. Yapısı da değişti. Burada en önemli faktör yurtdışından gelenler değil yurtdışına gidenler. Türkiye artık seyahat eden bir ülke. 1999’da 556 bin kişi içeride ve dışarda geziyordu. Bugün ise 13 milyon kişi geziyor. Hedefimiz 2023’te 35 milyon insanımızı gezdirmek ve ekonomiye 30 milyar TL kazandırmak. Artık Türkiye turist bekleyen değil dünyanın her yerine turist gönderen bir ülke. Bayramda 78 ülkeye turist gönderdik."

Her sektörün 2023 için bir hedefi var. Turizmin nedir?
"2023’te 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir hedefimiz var. Turist başı gelir rakamı şu anda düşük, 832 dolar. Artık sayı bakımından iftihar etmiyoruz. Kazanmaya yöneldik. Türkiye turist sayısında 15’inci sıradan 6’ncı sıraya geldi. Gelir bakımından ise hâlâ 12. sıradayız. Bundan sonrası için çevreyi koruyan bir anlayış ön plana çıkıyor. Artık ürünümüz çevre ve kültür varlıkları. Parklarda, havuz parklarında, yunuslarla yüzmek iş değil, günahtır. Yunusla fotoğraf çektirmek marifet değil, yunusu denizde tutabilmek marifet. Denizi temiz tutmak marifet. Karadeniz çöp denizi haline gelmiş. Çöp fabrikalarına ihtiyacımız var. "

Başbakan’ın Bodrum kıyıları tepkisine ne diyorsunuz?
"Çok doğru bir tepki. Haklı buluyorum. Ben zaten kıyılarda 5 kattan daha fazla yapıya izin verilmesine karşıyım. Buna izin veren belediye başkanına dava açılsın. Artık yeter, Allah aşkına dursunlar. Bir tatil beldesinde beş katlı bina olmaz. Kentlerin kimliği kalmadı, şehrin belleği de gidiyor. 20 katlı bir binada tatil yapmak ister misin?"

Bu yapıların yıkılması mümkün mü?
"Sayın Başbakan bize görev versin hepsini tespit edeyim. Ben on yıldır söylüyorum. Allah aşkına sahilde tesis yapmayın, doydu. Butik yerlere, ahşap yerlere, Bungalovlara ihtiyacımız var. On dokuzuncu yüzyıl sanayi, yirminci yüzyıl insan odakladır. Ne kadar savaş bela varsa yirminci yüzyılda olmuştur. Yirmi birinci yüzyıl ise çevre odaklı olacaktır."

Seyahat acentelerinde bazı sıkıntılar var. İflas edenler, turisti ortada bırakanlar. Sorun nedir?
"Seyahat edecek olan insan artık içeride de ve dışarıda da sigorta yaptıracak. Kendi vatandaşlarımıza şunu söylüyorum. Sigorta poliçenizi alın. Seyahat acenteleri de hesabını bilecek."(Radikal)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder