4 Eylül 2013 Çarşamba

AYA İRİNİ’DE UNUTULMAZ GECE

 

AYA İRİNİ’DE 150 KİŞİLİK DEV ORKESTRAYI SEYİRCİLER AYAKTA ALKIŞLADI
Sabancı Vakfı’nın 2009 yılından bu yana desteklediği, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) çatısı altında faaliyet gösteren Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası (TUGFO) 2013 müzik yolculuğuna, 2 Eylül Pazartesi akşamı Aya İrini’de verdiği konserle başladı. Şef Cem Mansur yönetimindeki genç müzisyenlerin konserinde, ünlü keman virtüözü Shlomo Mintz de aynı sahneyi paylaştı. Mintz’le birlikte Beethoven’ın Keman Konçertosu’nu seslendiren orkestra, Rossini, Verdi ve Kodaly’den eserlerle dinleyicilere müzik ziyafeti yaşattı.

Konserin sonunda, Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar’ından Mehmet Selim Baki’nin kurduğu Barış İçin Müzik Vakfı Çocuk Orkestrası da sahneye çıkarak TUGFO’ya eşlik etti. Yaşları küçük ama hayalleri büyük çocukların, barışın sesini müzikle duyurmak üzere biraraya geldiği Orkestra’nın da katılımıyla 150 kişilik dev bir orkestraya dönüşen gençlik orkestrası birlikte Rossini’nin “William Tell” uvertürünü çaldı.

Türkiye ve yurtdışındaki 14 farklı konservatuardan 80 öğrencinin özel elemeler sonucu biraraya gelerek oluşturduğu TUGFO, bu muhteşem geceye; Gültekin Ulutaş, Derya ve Tayfun Bozok’un eğitmenliğinde Sabancı Üniversitesi’nde girdikleri sıkı bir kampla hazırlandı. TUGFO’nun müzik serüveni, İtalya’nın prestijli festivalleri ve konser sezonu kapsamında verecekleri 7 konserle devam edecek.

İtalya’daki ilk konserlerini Ravello Festivali’nde verecek olan gençler; İtalya turnesi kapsamında dünyanın önde gelen orkestralarının da davetli olduğu festivaller ve konserlerde sahne alacak. Genç müzisyenler turne boyunca; Rossini, Beethoven, Kodaly, Verdi, Bellini, Haydn, Brahms ve Tüzün’den eserlerle dinleyicilerine müzik ziyafeti yaşatacak.

İtalya Turne Programı
  7 Eylül 2013 Ravello Festivali Konseri
  9 Eylül 2013 Taormina Festivali Konseri
12 Eylül 2013 Roma Sala Santa Cecilia Konseri
13 Eylül 2013 Floransa Konseri
14 Eylül 2013 Faenza (Emilia-Romagna) Konseri
16 Eylül 2013 Padova Konseri
17 Eylül 2013 Verona Konseri

Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası Hakkında
Uluslararası orkestralarla ve festivallerle işbirliği halinde olan TUGFO, Türkiye ve yurtdışındaki 14 farklı konservatuardan başvuru yapan yaklaşık 400 genç müzisyen arasından sınavla seçilen 80 öğrenciden oluşuyor. Orkestra, farklı kültürlerden gençlerle çok sesli evrensel müzik çatısı altında ortak çalışmalar yaparak; Türkiye’deki genç müzisyenlerin özgüvenlerini artırmak, uluslararası düzeydeki en yüksek yorumları  dünyanın önde gelen  sahnelerinde tanıtmak ve müziğin sihrini paylaşmayı hedefliyor. Şef Cem Mansur tarafından hayata geçirilen Gençlik Orkestrası, 2009 yılından bu yana Sabancı Vakfı tarafından destekleniyor.

Barış İçin Müzik Vakfı Çocuk Orkestrası Hakkında
Mehmet Selim Baki tarafından, sınırlı imkanlara sahip çocuklara karşılıksız müzik eğitimi vermek üzere kurulan Barış İçin Müzik Vakfı Çocuk Orkestrası ise, barışın sesini müzikle duyurmak amacıyla 8 yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Barış İçin Müzik Vakfı’nda 700 öğrenci düzenli müzik eğitimi alıyor, ulaşılan toplam öğrenci sayısı ise 3 bin. Enstrüman çalmak dışında, solfej, armoni bilgisi, müzik tarihi gibi dersleri de içeren çok sesli müzik eğitimi, Vakıf ve İlköğretim okullarının binalarında sürdürülüyor. Sabancı Vakfı, 2010 yılında Mehmet Selim Baki’yi “Fark Yaratanlar” programına dahil ederek, projeye destek vermişti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder