14 Ekim 2013 Pazartesi

TUZLA'DA HEYECANLI BEKLEYİŞ



MÜBADELENİN TORUNLARI İLK KEZ GEMİ İLE DEDELERİNİN YAŞADIĞI TOPRAKLARA GİDİYOR

1923 yılında Lozan Mübadelesi kapsamında evlerini, köylerini, hayallerini terk ederek uzun ve zor bir yolculuktan sonra Tuzla’da yeni bir yaşam kuran mübadillerin çocukları ve torunları atalarının yaşadıkları toprakları ziyarete gidiyor. 750 mübadil, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensuplarının katılacağı yolculuk Tuzla Belediyesi’nin organizasyonu ile gerçekleşecek. Mübadil torunları büyük bir heyecan içinde 26 Ekim’i bekliyor…

1923 yılında Yunanistan'dan gelen mübadiller, Selanik, Kavala, Preveze limanlarından gemilerle başta İstanbul Tuzla olmak üzere İzmir, Samsun, Antalya, Mersin, Çeşme, Erdek ve Ayvalık limanlarına taşındılar ve bu limanlardan iskan bölgelerine sevk edildiler. Türkiye'den giden Rumlar için de aynı limanlar kullanıldı. Zorlu bir yolculukla limanlara ulaşan mübadiller yeni yaşamlara yelken açtılar ve geçen zaman içerisinde o yılları sık sık hatırlayarak acılar bir daha yaşanmasın diye dua ettiler. Savaşları, göç yollarındaki acıları, yoksullukları, can korkusunu ve daha nice yaşanan dramları kimse bir daha yaşamasın istediler. İşte bu duygularla bir ömür geçiren mübadil torunları ve çocukları, 26 Ekim’de atalarının Türkiye’de adım attıkları ilk noktalardan biri olan Tuzla’dan yola çıkacak, zorunlu göç yollarında yaşamını yitiren ataları için saygı duruşunda bulunacaklar.

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın projesi olarak bu gezi ile 26 – 29 Ekim tarihlerinde Türk-Yunan mübadelesinin 90. yılında her iki halkın mübadelede yaşadığı drama dikkat çekmek, Türk ve Yunan halkları arasındaki dostluğu, sevgiyi, dayanışmayı geliştirmek ve toplumsal barışa katkıda bulunmak amaçlanıyor.

26 Ekim sabahı Karaköy Limanı’ndan başlayacak ve 4 gün sürecek gemi yolculuğunda Yunanistan’ın Selanik, Kılkış, Kavala ve Drama bölgeleri gezilecek. Mübadiller gezi süresince Atatürk’ün Evi, Selanik Kalesi, Bizans Duvarları, Hisar Kalesi, Müzeler, Türk-Osmanlı eserleri ve atalarının yaşadığı köyleri, sokakları, evleri görme fırsatı bulacaklar.  Ayrıca gemi yolculuğu esnasında  mübadillere yönelik, mübadeleyle ilgili konferans, konser, sahne gösterileri ve film gösterimleri gibi etkinlikler düzenlenecek.

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, mübadil çocukları ve torunları ile birlikte heyecanlı bir bekleyiş içinde olduklarını, hatıraların canlanacağı, anıların paylaşılacağı keyifli bir yolculuk olmasını dilediklerini ifade etti. Yoğun bir katılımın söz konusu olduğu gezide katılımcılara yolculuk süresince keyifli zaman geçirecekleri kültürel etkinlikler de düşünüldü. Balkan, Rumeli şarkılarının söyleneceği konserler, mübadillerin hikâye edildiği filmler ve diziler de yolculuk boyunca gösterimde olacak.

Gezi Programı;

1.Gün Programı (26.10.2013)
06.30 Tuzla’dan Karaköy Limanı’na Hareket (Otobüs İle)
10.30 Karaköy Limanından Selanik Limanına Hareket ( Gemi ile)

2.Gün Programı (27.10.2013)
09.00 Selanik Limanına Varış
10.00-18.00 Selanik – Kılkış Gezileri (Otobüs İle)
20.00 Selanik Limanından Kavala Limanına Hareket

3.Gün Programı (28.10.2013)
06.00 Kavala Limanına Varış
10.00-18.00 Kavala – Drama Gezileri (Otobüs İle)
20.00 Kavala Limanından Karaköy Limanına Gemi ile Hareket

4.Gün Programı (29.10.2013)
12.00 Karaköy Limanına Varış

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder