19 Ocak 2014 Pazar

KÜRESEL ŞEHİR

HANDE KURT- Geçtiğimiz hafta  İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili 'nin  İstanbul hakkında belediyelere yönelik vermiş olduğu seminer “Küresel Şehirlerin Geleceği ve Kültür, İstanbul  Örneği “ ve Goethe İstanbul Enstitüsü'nün yeni göreve başlayan müdürü Dr. Christian Lüffe ile yaptığım röportaj aynı konulara denk geldi : İstanbul ve Kültür.

Öncelikle bir İstanbullu olarak bir gün ara ile dinleğim iki uzmanın  İstanbul ve onun kültür ortamı hakkında söyledikleri beni çok mutlu etti. Dr. Lüffe ,” Alman öğrenciler, artık İstanbul'u öncelikli tercih ediyor. Herkes İstanbul'u görmek istiyor. İstanbul'a gelmek Mekke'yi ziyaret etmek gibi bir şey oldu.” diye düşüncelerini dile getirdi.

Prof. Dr. Ahmet Bilgili , birey -kültür ilişkisi ekseninde başladığı konuşmasında “ Şehir ,insan için var; şehir ufkunuzu geliştiriyorsa önemlidir.” diye belirtti. Hatta son dönemde  toplumun  tarihe olan yoğun ilgisi ve popülerliği nedeniyle Osmanlı Devleti'nden güzel bir örnek verdi. Ufku geniş olan Osman Bey'in ve Osmanoğulları'nın kurduğu devleti anlatan Jason Goodwin'in kitabına “Ufukların Efendisi Osmanlılar” ismini niye verdiğini açıkladı.

Gezdiğimiz her şehrin bir mesajı vardır diyen Prof. Dr. Bilgili, devletin yürütmekte olduğu kültürel diplomaside İstanbul örneğini anlattı. Kültür'ün stratejik bir sektör olduğunu ve şehre değer kattığını ifade etti.Kültürün,şehrin insanlarını kaynaştırması  ve uzlaştırması konusuna değinerek sosyal sorumluluktan ve kültürel  hayırseverlikten bahsetti.Bir grup işadamının ,ekonomik imkanları kısıtlı öğrenciler için müze kartı alması örneğini de verdi. Özellikle kültür yoluyla diplomasi yürütülmesinde İstanbul örneği çok ilgi çekiciydi. Üniversitelerde ders olarak okutulan İstanbul için yazılan Şehir ve Kültür -İstanbul isimli kitabı seminer katılımcılarına anlattı .Kitabı okumaya başladım. Kitabın editörlüğünü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili yapmış.Ayrıca  kitapta yer alan  “Şehir ve Kültür,Eşsizliğin Doruk Noktası :İstanbul “ kendisine ait.

Umuyorum  2014 yılı İstanbul ve dünyadaki bütün İstanbulseverler için güzel bir yıl olacak .


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder