18 Aralık 2013 Çarşamba

Ayamama’ya Büyükşehir’in eli değdi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Toplamda 11 kilometreye yakın bütün hattı düzenliyoruz. 2014 yılı sonunda İstanbul kent içindeki hiçbir derede sorun kalmayacak. İstanbul bir daha taşkın problemi yaşamayacak.” dedi.

Ayamama Deresi’nin Islah çalışmalarının devam ettiği Yenibosna’daki inşaat alanına inen Başkan Topbaş projede gelinen son durumu basın mensuplarına anlattı. Başkan Topbaş inşaat alanına Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir ve Büyükşehir Belediyesi bürokratlarıyla geldi.

Büyükşehir’in sorumluluğu 3 kat arttı
Islah çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Topbaş daha sonra basın mensuplarına bilgi verdi. Topbaş göreve geldikleri günden bugüne kadar sorumluluk alanlarının 3 kat arttığını, 600 kilometrelik 68 dere ve 58 yan kol iken daha sonra bunun 1865 kilometreye kadar uzayarak derelerin sorumluluğunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verildiğini kaydetti. Başkan Topbaş, Ayamama Deresi ıslahı çalışmalarında -Küçükçekmece ve Bahçelievler Belediye başkanlarının katkılarıyla- bu bölgede yer alan sanayi alanlarının sahipleriyle yıkımlar için görüşüldüğünü ve kendilerinin yıkıma ikna edildiğini ifade etti.

Bütün sorunları çözmek bize düşüyor
Ayamama Deresi’nin ıslahıyla birlikte derenin 25 metre taban genişliğine ve saniyede 400 metreküp suyu geçirebilecek kapasiteye sahip olacağını belirten Başkan Topbaş açıklamasını şöyle sürdürdü: “8 kilometrelik bölümü bitti. 119 tane bina yıkıldı. Birileri 3-5 tane yer yıkarak dere ıslahının yapıldığını söylüyor. Gelip görsünler. Bütün sorunları çözme işi hamdolsun bize nasip oluyor. İstanbul’daki tüm derelerin ihalesini bitirdik. Yani 2014 yılı sonunda İstanbul kent içindeki hiçbir derede sorun kalmayacak. Göreve geldiğimin üçüncü ayında Küçükköy Deresi taştı ve faturası bize kesilmeye çalışıldı. 40 yılın hesabı bize soruldu 2004’te. Bütün medyamız kameralarla çekim yaptığı bölge idi. Orada botlarla insanlar kurtarıldı. Bir bir çözdük. Ayamama Deresi de bunlardan bir tanesi.”

İstanbul bir daha taşkın problemi yaşamayacak
 Başkan Topbaş göreve geldikleri dönemde yağmur yağdığında 5-6 bin baskın ihbarı aldıklarını ama bu ihbarların çalışmalar neticesinde 100’ün altına düştüğüne vurgu yaparak, “Yakın gelecekte bunların hiçbiri de kalmayacak. Ciddi bir yatırım. 159 milyon liralık bir yatırım bu. Bu coğrafyada yaşayan insanların 2.5 milyonunu etkiliyor bu çalışma. Atık suları ve sanayi atıkları almak için kolektörle Ataköy Biyolojik arıtma tesisine geliyor. Burada biyolojik işlemden geçtikten sonra Marmara Denizi’ne bırakılıyor. Şimdi de bu arıtılan suları sanayi ve sulamada kullanmayı düşünüyoruz” diye konuştu.
Başkan Topbaş ileri bir zamanda Ayamama Deresi’nde su akıntısı nostaljisi gösterecek bir çalışma yapabileceklerini ve dere kanarında oluşturulacak yaya bantlarıyla insanların gelip dolaştığı bir havza haline gelebileceğinin müjdesini verdi.
Ayamama Deresi ıslah çalışmalarında 2 bin 900 metrelik bir kısmın daha kaldığını ifade eden Başkan Topbaş, “Toplamda 11 kilometreye yakın ana hat olarak bütün hattı düzenliyoruz. Yağmurda sadece yağmur sularını göreceksiniz. Atık su görülmeyecek. Buradaki sanayicilere özellikle teşekkür ediyorum. Hangisinin kapsını çalsak bize evet dediler. Ve koca koca binaları yıkıldı. Onlar da kurtuldu ve İstanbul bir daha taşkın problemi yaşamayacak.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder