29 Aralık 2013 Pazar

TÜRKİYENİN İLK KISA KAYA TIRMANIŞ REHBERİ



Türkiye’nin ilk kısa kaya tırmanış rehber kitabı, milli kaya tırmanışçısı Zorbey Aktuyun tarafından çıkarıldı.
 Bir rehber kitap olan Bafa Gölü Bouldering, dünya şampiyonluk dereceleriyle adından söz ettiren milli tırmanışçı Zorbey Aktuyun’un yaklaşık 10 yıldır topladığı tırmanış rotalarının verilerinden oluşan Türkiye’nin ilk boulder (kısa kaya tırmanışı) rehber kitabıdır.


Tasarım aşaması 3 yıl kadar süren ve kaya potansiyeli bakımından dünyanın üçüncü önemli bölgesi olan Bafa Gölü’ndeki tırmanış rotalarını gösteren bir harita niteliğinde olan kitap, 250 kaya üzerinde açılmış toplam 550 rotanın fotoğraflı ve çizgisel ayrıntılarını içeriyor. Bölgenin adeta krokisinin içine sığdırıldığı rehber kitapta tırmanış rotalarının yanında bölgeye ulaşım bilgileri, önemli telefonlar, tırmanış dışında dinlenme günlerinde yapılacaklar, bölgenin tarihi, kaya yapısı ve kitabın yazarı Zorbey Aktuyun’un biyografisi de yer alıyor.


Bölgedeki kayalar üzerinde ilk defa açtığı rotalarla bu sporun meraklılarına yol gösterici olan milli tırmanışçı, Bafa Gölü için gerçekleştirdiği projesini Türkiye’nin diğer potansiyel bölgeleri için de gerçekleştirmeyi hedefliyor.


Zorbey Aktuyun Kimdir?
22 Ocak 1985'te İzmir'de doğdu. 2011 yılında Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü'nü bitirdi. 15 yaşında tırmanışa başladığından bugüne Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde ve aralarında Çin, Fransa, İspanya, İtalya, Hindistan, Almanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin de bulunduğu birçok ülkede yarışmalara katılıp tırmanışlar yaptı. 17 yaşında bireysel olarak yarışmaya başladı ve 2007 yılında Türkiye Tırmanış Milli Takımı'na seçildi. Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun düzenlemiş olduğu ve David Mora Garcia tarafından verilen kursu tamamlayarak 2008 yılında Tırmanış Antrenörü oldu. 2010 yılında ise IFSC (Dünya Spor Tırmanış Federasyonu) rota yapıcısı Evgeny Kryvoshytsev tarafından verilen kursu tamamlayarak Ulusal Rota Yapıcı lisansını almaya hak kazandı. 2011'de Fransız PETZL firmasının Türkiye Tırmanış sporcusu seçildi. Aynı yıl dünyaca ünlü sporcularla birlikte Çin'de düzenlenen PETZL etkinliğinde ülkemizi temsil etti. Halen medya organlarına tırmanış yazıları yazmaya, spora yeni başlayanlara yol göstermeye, ülkemizin değişik bölgelerinde yeni tırmanış rotaları açmaya, Milli Sporcu olarak Türkiye ve yurtdışında yarışmalara katılmaya ve kayada tırmanmaya devam etmektedir.
www.zorbeyaktuyun.com  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder