28 Aralık 2013 Cumartesi

İTHİB 8. KUMAŞ TASARIMI YARIŞMASI GERÇEKLEŞTİ



İTHİB 8. Kumaş Tasarım Yarışması’nda, çift katlı torba dokuma tekniğiyle, çeken ve çekmeyen ipliği aynı kumaşta buluşturan İlke Usluca birinci oldu. TİM Başkanı Büyükekşi: “İTHİB’in düzenlediği Kumaş Tasarım Yarışması,  2023’te 20 milyar dolar olan tekstil ihracatı hedefine önemli katkı sağlayacak.” İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle’nin uluslararası arenaya taşımak istediklerini söylediği yarışmada, bu yıl ilk kez Japon öğrenciler Osmanlı kıyafetlerinden esinlenerek hazırladıkları koleksiyonları sergiledi.


İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) sektöre katma değer sağlamak amacıyla düzenlediği en önemli projelerinden olan “Kumaş Tasarım Yarışması” bu yıl da muhteşem bir geceye ev sahipliği yaptı. Dün gerçekleşen, ekonomi ve iş dünyasından çok sayıda ismin katıldığı “İTHİB 8. Kumaş Tasarım Yarışması”nda, birincilik ödülü “Arakne” temasıyla yarışan İlke Usluca’nın oldu.  Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Tekstil ve Moda Tasarımı öğrenimi gören İlke Usluca, sektörde yeni bir teknik olarak görülen, çeken ve çekmeyen iplikleri bir arada kullandığı ve farklı bir doku elde ettiği kumaşıyla birinci oldu. Çift katlı torba tekniği ile dokunan kumaşları, çarpıcı desenleri ile harmanlayan Usluca, ilgi odağı olmaya başararak yarışmanın galibi olmayı başardı. Toplam altı finalistin yarıştığı gecede, kumaşlarını “Gölge” temasıyla tasarlayan Bahar Meydan ikinci, “Kırmızı Lahana” temasıyla hazırlayan Merve Ulu üçüncü oldu.
İTHİB Yönetim Kurulu’nun ev sahipliği yaptığı geceye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku, İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, İTHİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tamer Pala, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi’nin yanında, tekstil ve hazır giyim sektörü başta olmak üzere ekonomi ve iş dünyasından çok sayıda önemli isim katıldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, gecede yaptığı konuşmada 19 farklı sektörde tasarım yarışması, dokuz farklı sektörde Ar-Ge Proje Pazarı düzenlediklerini söyledi. İnovasyona katkı sağlayan bu tür çalışmalarla ihracat artışına kat üstüne kat inşa ettiklerini belirten Büyükekşi, “İTHİB’in düzenlediği Kumaş Tasarım Yarışması da 2023’te 20 milyar dolar olan tekstil ihracatı hedefine önemli katkı sağlayacaktır” diye konuştu.


“Uluslararası arenaya taşımak istiyoruz”
İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle de, moda tasarımcılarının dünyanın her yerinde kumaş arayışı içinde olduğunu, Türkiye’nin katma değere sahip kumaşlarda öne çıkmasında bu tür yarışmaların katkı sağladığına dikkat çekti. Tekstilin, sanat gibi evrensel bir değer olduğunun altını çizen Gülle, “Bu yıl 8.sini düzenlediğimiz Kumaş Tasarım Yarışması da evrenselliğe hizmet ediyor. Yarışma kapsamında bu yıl ilk kez, Cumhurbaşkanlığımız himayesinde, 36 ülkede Türk kültürünü geliştirmek için faaliyet sürdüren Yunus Emre Enstitüsü ile Tokyo Bunka Gakuen Moda Üniversitesi’nin bir işbirliği oldu. Japon öğrenciler, Osmanlı kıyafetlerinden esinlenerek İTHİB üyelerimiz tarafından sağlanan kumaşlarla koleksiyonlar hazırladılar ve yarışmada sergiye açtılar. Sektöre katma değer sağlama çabalarımız, bu tür çalışmalarla anlam buluyor” dedi.
Bu yılı genel ihracat artışının üzerinde bir performans ile kapattıklarını belirten Gülle, sözlerini şöyle tamamladı: “Kumaş Tasarım Yarışması’nı uluslararası arenaya taşımak istiyoruz. Her yıl başarılı bir grafik sergileyen tekstil sektörü olarak bu güce sahip durumdayız. Sektörün başarısında emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.”

20 bin TL’ye yakın para ödülü ve yurtdışında eğitim imkanı
Türkiye’de tekstil sektörünün yaratıcı gücünün artırılması ve yetenekli gençlerin özgün tasarımlarının teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen yarışmaya bu yıl da çok sayıda başvuru oldu. Jürinin iki aşamadan oluşan değerlendirme sürecinin ardından altı finalist belirlendi. Finalistlerin tasarladığı kumaşlar, dün akşam moda tasarımcısı Nihan Buruk’un kıyafetlere dönüştürdüğü görkemli bir defilede jüri ve konukların beğenisine sunuldu. Jürinin oyları ile yarışmada birinci olan İlke Usluca, yurtdışında eğitim, dünyanın en önemli ve en kapsamlı kumaş fuarı Premiére Vision Paris fuarını ziyaret, yurt içinde altı ay İngilizce dil eğitimi hakkı elde ederken, ayrıca 10 bin TL para ödülü kazandı. İkinci Bahar Meydan 6 bin TL ve üçüncü Merve Ulu da 3 bin TL para ödülü aldı. Gecede ayrıca tasarımların üretilmesi aşamasında sponsor olan MABA, Koçaklar, BTD ve Migiboy gibi firmalara da teşekkür plaketi verildi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder