28 Aralık 2013 Cumartesi

Okmeydanı sakinleri resmi yazıyla tapu almaya davet edildi



Beyoğlu Belediyesi, Okmeydanı’nda 50 yıldır tapu sorunu yaşayan 24 bin 306 bağımsız birim ve 18 bin mülk sahibine tapularını alabileceklerine dair resmi bir yazı gönderdi.  Böylece Okmeydanı sakinleri tapu almaya hak kazandıklarına dair ilk defa resmi bir belgeye sahip oldular.Gecekondulaşmanın en yoğun olduğu yerlerden biri olan Okmeydanı’nda 50 yıllık tapu sorununu çözen Beyoğlu Belediyesi, semt sakinlerine resmi bir yazı göndererek tapu alma hakkına sahip olduklarını belirterek vatandaşları tapularını almaya davet etti. Beyoğlu Belediyesi Emlak ve İstimlak Müdürlüğü tarafından her bir mülk sahibine ayrı ayrı gönderilen mektupta, Okmeydanı 1/1000 ölçekli Tarihi Sit Alanları Koruma Amaçlı Etkileşim Geçiş Sahası Uygulama İmar Planı’nın Beyoğlu Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul edildiği belirtilerek “Böylece bölgede 50 yıldır süregelen mülkiyet problemi çözülmüştür. Yapılan incelemeler sonucunda hak sahibi olduğunuz tespit edilmiş olup anılan taşınmazı satın almanıza engel bir durum olmadığı anlaşılmıştır” denildi.

Okmeydanı’nın 50 yıllık tapu sorunu
1950’li yıllarda yoğun gecekondulaşma yaşanan Okmeydanı arazisi, Fatih Sultan Mehmet Vakfı’na aitti. Zaman içerisinde nüfusu 75 bine çıkan Okmeydanı’nda vatandaşlar, “Evlerimiz ne zaman yıkılacak” endişesiyle uzun yıllar beklediler. Hükümetler Okmeydanı’nın tapu sorununu çözecek adımları uzun yıllar atamadılar. Turgut Özal döneminde yapılan girişimler de sonuç vermedi. 2004 yılında 4706 sayılı yasada yapılan bir değişiklikle, vakıflara ait olan ve üzerinde toplu yapılaşma bulunan araziler için trampa imkanı doğdu. Beyoğlu Belediyesi’nin girişimleriyle Fatih Sultan Mehmet Vakfı’na başka bir arazi tahsis edilerek Okmeydanı arazisi Milli Emlak’a geçirildi. Semtin 1/5000 ve 1/1000’lik imar planlarını da yapan belediye, semtte yaşayan hiçbir vatandaşın mağdur olmamasını garantiye aldı. Böylece 50 yıldır tapu almak için bekleyen Okmeydanı sakinlerinin tapularını almaları için önlerinde hiçbir engel kalmamış oldu.


Tapu almaya davet edildiler
Vatandaşların mağdur olmaması için uzun yıllar yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Çabalarımız sonuç verdi ve Okmeydanı’nın tapu sorununu çözdük. Şimdi Okmeydanı’nda hiçbir vatandaşımız ‘Evim ne zaman yıkılacak, tapumu alabilecek miyim?’ endişesi yaşamıyor. Vatandaşlarımız tapularını almaya başladılar. Tüm hak sahiplerine birer resmi evrak gönderdik. Onlara ‘tapu alma hakkına sahip olduklarını’ resmi olarak tebliğ ettik. Gerekli evraklarla birlikte belediyemize müracaat eden vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla tapularını alabilirler” dedi.Okmeydanı’nın büyük bir değişime hazırlandığını da ifade eden Demircan, 2014 seçimlerinin ardından Okmeydanı’nda Türkiye’nin en önemli kentsel dönüşümlerinden birini gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder