8 Ocak 2014 Çarşamba

İSTANBUL TURİZMDE 2013 YILINDA REKOR KIRDI

İstanbul turizminde bir rekor yılını geride bıraktı. İlk kez 2013 yılında 10 milyonu aşkın yabancı turist tarafından İstanbul ziyaret edildi. Dünyanın en çok yabancı turist alan 5'inci ve Avrupa’nın en çok yabancı ziyaretçi alan 3'üncü destinasyonu konumundaki İstanbul; turizm endüstrisi alanında  güçlü olduğunu ve sağlıklı bir büyüme içerisinde bulunduğunu bir kez daha gösterdi.

 Geride bıraktığımız yıl, İstanbul'un  2013 yılında 10.474.867 yabancı turisti ağırlayarak; bir önceki geçen 2012 yıla kıyasla, uluslararası turist varışlarında %11,7 oranında büyüme gösterdiği İstanbul Kültür  ve Turizm Müdürlüğü tarafından açıklandı.Yapılan istatistiki çalışmalarda Türkiye'ye  gelen her 3 yabancı turistten 1’inin İstanbul’a geldiği, aylık bazda varışlar değerlendirildiğinde ise İstanbul’da turizmin mevsimsellik döngüsünden çıktığı, yıl boyu farklı turizm aktivitelerinin gerçekleştiği bir turizm destinasyonu olduğunu saptandı.

Dünya mirası küresel kent olarak, kültür, turizm, sanat hayatı ile yükselmesi ve bir cazibe merkezi olarak dünya insanını gerek kültürel mirası gerekse de çağdaş yaşam çerçevesindeki üretimi sonucu İstanbul gün geçtikçe önem kazanıyor.  İstanbul’un istisnai değerlere sahip bir dünya başkenti olması, turizm çeşitliliği, ziyaretçilere faranılan fiyatlarda ve kalitede avantajlar sunması, dinamik turizm sektörü aktörleri ve Türk misafirperverliği ile de önemli turizm şehri oluyor.

2013’te İstanbul’a en çok turist gönderen ilk 5 ülke: %11,3 ile Almanya, Rusya %5,5, ABD %4,8 , Fransa %4,6, İngiltere 4,4 olarak görüldü. Arap ülkelerinden gelişlerin toplam ziyaretler  içerisindeki payı ise  %15’e yükselirken 1,5 milyon rakamına Suriye hariç  ulaştı.Dünyanın her yerinden yabancı ziyaretçinin  geldiği İstanbul'a, 2013 yılında PortoRico’dan 6 kişi, Seychelles’den 109 kişi, ElSalvador’dan 510 kişi, Micronesia’dan 3 kişi, Bahama’dan  139 kişi  ziyaret etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder