17 Kasım 2013 Pazar

KARİYER.NET EKİM AYI İSTİHDAM ENDEKSİ VERİLERİNİ AÇIKLADI


EKİM’DE TATİLLER İSTİHDAMI %1 ETKİLEDİ


Kariyer.net İstihdam Endeksi Ekim verileri açıklandı. Endekse göre, bayram tatilleri nedeniyle toplam 17 gün çalıştığımız Ekim ayında, yeni iş ilanları sayısında yüzde 1 düşüş yaşandı. 18.5 gün çalıştığımız Ağustos ayında ise düşüş yüzde 2 olarak gerçekleşmişti. Özel sektörden gelen personel talepleriyle oluşturulan Kariyer.net İstihdam Endeksi, Ekim ayındaki tatillerin istihdamı yüzde 1 etkilediğini ortaya koydu. 2013’ün Ekim ayında Kariyer.net’te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1  düşüşle 11.255 yeni iş ilanı yayınlandı. Yaklaşık 40 bin kişi için yeni iş fırsatı anlamına gelen bu rakam, iş günü başına düşen ilan sayısı dikkate alındığında bir önceki aya göre ise yüzde 5 düşüşe işaret ediyor.

Düşüş beklenenden az
Verileri yorumlayan Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, tatillerin istihdamda yavaşlatıcı bir etkisi bulunduğunu ve iş günü sayısının 17’ye düştüğü Ekim ayında bu etkinin daha fazla olmasını beklediklerini söyledi. Azoz, düşüş oranının azlığının sevindirici olduğunu belirtirken, bu durumu istihdamdaki genel artış trendinin bir sonucu olarak değerlendirdiğini vurguladı.

Üretim sektörü hız kesmedi
Başta inşaat ve tekstil olmak üzere hemen tüm lokomotif sektörlerde ilan sayısında düşüşlerin göze çarptığı Ekim ayında, hız kesmeyen tek sektör üretim oldu. Üretim sektörü, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artışla sevindirdi.

Sağlık Anadolu’daki yatırımlarla dikkat çekiyor
Özel sağlık sektörünün Anadolu yatırımları, Ekim’de de istihdamı olumlu etkilemeyi sürdürdü. Eylül ayında Siirt ve Şırnak’ta hareketlenme yaratan sektör, Ekim’de de Tunceli, Bitlis ve Gümüşhane’de sağladığı istihdam imkanlarıyla dikkat çekti.
Anadolu’da istihdamın diğer önemli lokomotifi Perakende sektörü ise Sinop, Osmaniye ve Kırıkkale’de  artan iş fırsatları sundu.

İK ve muhasebe uzmanlarına talep, artarak sürüyor
Kariyer.net’te en çok aranan mesleklerde ilk iki sıra, yine satış uzmanlığı ve mühendislik oldu. Bunları, muhasebe uzmanı, satış müdürü, İK uzmanı, teknisyen, tekniker, mağaza müdürü, çağrı merkezi elemanı ve sekreter takip etti. İK ve muhasebe uzmanlarına olan talep, sırasıyla yüzde 15 ve 11 oranındaki önemli artışlarla dikkat çekti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder