15 Kasım 2013 Cuma

TÜSİAD, TURİZMİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ SEKTÖRÜN TÜM PAYDAŞLARIYLA ELE ALIYOR


TÜSİAD Sektörel Politikalar ve Sektörel Derneklerle İlişkiler Komisyonu altında faaliyet gösteren Turizm Çalışma Grubu’nun düzenlediği “Sürdürülebilir Turizm Semineri” Eski Turizm Bakanı Işılay Saygın, İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İl Kültür Turizm Müdürü ve temsilcileri, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Adnan Birincioğlu, Yaşar Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyeleri, turizm sektörü temsilcileri ve üniversite öğrencilerinin yoğun katılımıyla 15 Kasım 2013’te İzmir Mövenpick Otel’de  gerçekleşti.

TÜSİAD tarafından hazırlanan “Sürdürülebilir Turizm” raporuna ilişkin ayrıntılar ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği bu ilk toplantının açılış konuşmaları TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sektörel Politikalar ve Sektörel Derneklerle ilişkiler Komisyonu Başkanı Sedat Şükrü Ünlütürk, Eski Turizm Bakanı Işılay Saygın ve İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı tarafından yapıldı.


Sedat Şükrü Ünlütürk: TÜSİAD Turizm Çalışma Grubu ile sektörün sorunlarını yakından takip ediyor.Sedat Şükrü Ünlütürk, turizm sektörünün, ülke ekonomik gelişiminde sahip olduğu önem dolayısıyla TÜSİAD tarafından öncelikli çalışma alanları arasında konumlandırıldığını belirterek, “TÜSİAD, Sektörel Politikalar ve Sektör Dernekleri ile İlişkiler Komisyonu çatısı altında faaliyet gösteren TÜSİAD Turizm Çalışma Grubu ile sektörün sorunlarını yakından takip ediyor, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere tüm paydaşlarla sektör sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yürütüyoruz.Bu kapsamda sektörü değerlendirmek ve ülke ekonomisine katkısını artırmak amacıyla Haziran 2011’de sektörün tüm paydaşları arasında fikir alışverişi yapılan “Sürdürülebilir Turizm Çalıştayı” sonrasında “Sürdürülebilir Turizm” başlıklı bir rapor yayımladık. Bu raporda sektörün sorunları, fiziksel altyapı, eğitimli istihdam ve kararlı çevre politikaları kavramları etrafında incelendi. Bugün de bu raporu sektörün tüm paydaşlarına tanıtmak ve sektör geleceğinin değerlendirilmesi amacıyla bir araya geldik. Ülkemiz ve sektörümüz adına faydalı olmasını diliyorum.” dedi.

Naile Göçen Çukurova: Turizmin Kalbi Akdeniz Çanağı Tehlikede
Seminer, TÜSİAD Turizm Çalışma Grubu Başkanı Naile Göçen Çukurova’nın “Vizyon 2050 Türkiye ve Sürdürülebilir Turizm Raporu” konulu sunumu ile devam etti. Naile Göçen Çukurova, “Küresel ölçekte turizmden kaynaklanan karbon salınımları, iklim değişikliğine yol açan faktörlerin yüzde 5 ile yüzde 12’sini oluşturuyor. Tahminlere göre sera gazı salınımları olağan seyrinde devam ederse 2035’te bu oran yüzde 130 artarak yüzde 11.5’e çıkacak. Bu artış dünya turizminin 1/3’ünü, turizm gelirlerinin ise 1/4’ünü oluşturan Akdeniz Çanağı’nın, 90 yıl içinde tamamen kirleneceğini gösteriyor. Bu durum, konumu dolayısıyla ülkemizi de yakından ilgilendirmektedir.

Bu gelişmeler ışığında turizm sektörünün sürdürülebilir bir eksende yeniden yapılandırılması kritik önem arz ediyor.” derken, çözüm önerilerine de değindi. Türkiye’nin dünya turizm sektöründe en yüksek rekabet gücüne sahip ilk 5 ülke İsviçre, Almanya, Fransa, Avusturya ve İsveç ile karşılaştırıldığında rekabet gücü ve turizmden elde ettiği gelir bakımından oldukça geride olduğunu hatırlatan Çukurova, bu olumsuzluğu ortadan kaldırabilmek için yapılması gerekenleri anlatarak ”Turizm konseylerinin oluşturulması ve bu konseyler tarafından uluslararası sürdürülebilir turizm standartları doğrultusunda kamu, özel sektör, STK, yerel yönetimler ve yerel halk iş birliği içinde turizm planlarının geliştirilmesi olumlu sonuçlar doğuracaktır.” dedi
Seminer kapsamında ayrıca “Türkiye’de Sürdürülebilir Turizm Uygulamaları” konulu bir panel gerçekleştirildi. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Birkan’ın moderatörlüğünü üstlendiği bu panelde, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Esin GÜRAL ARGAT turizm işletmelerinde sürdürülebilirlik adına neler yapılması gerektiğini, Gürallar Grubu olarak kazandıkları başarı hikayelerini ve neden sürdürülebilirliği seçtiklerini anlatırken, Seferihisar’ın bir Marka Kent olması yolunda gerçekleştirdiği uygulamalarla dikkat çeken Belediye Başkanı Tunç SOYER “Bölgesel Turizm Konseyini Seferihisar’da yapalım, Seferihisar’ı pilot bölge olarak belirleyelim.” diyerek TÜSİAD Turizm Çalışma Grubu’na ve TURSAB’a çağrıda bulundu. TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran ULUSOY “Artık gençleri söz sahibi yapıp onların fikirlerini de almalı, onlarla birlikte hareket etmeliyiz.” dedi. TSKB Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Orhan BEŞKÖK, TSKB olarak sürdürülebilirlik önceliklerinin çevre ve sürdürülebilir bankacılık, kurumsal yönetim ile uyum ve sosyal katkı ana ekseninde toplandığını dile getirerek yenilebilir enerjiye verdikleri desteği dile getirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder